Sport

Mészöly András volt a Fradi-hoki Albert Flórija

Címkék
hoki

(szabó)

2019. július 7. vasárnap 12:30

A 70-es években kiemelkedő sportcsemegét kínáltak az FTC–Újpest jégkorongmeccsek, és azokon mindig ontotta a gólokat Mészöly András. A zöld-fehérek 69 éves egykori centere kifejtette: amikor a rendőrök gumibotozták a Kisstadion környékén az FTC-drukkereket, az politikai üzenet lehetett, tudniillik így mu­tatta ki a BM, hogy meddig terjed(het) a szocialista rendszer utcai kritikája.

– Máig jóban vagyok a dózsásokkal, bár a jégen kemény harcot vívtunk, és általában csak 1-2 gól volt a különbség – tudatja Mészöly, akinek 12 éves unokája, Bendegúz in­kább a wakeboard, illetve a snowboard rajongója, igaz, a focit és Lionel Messit is kedveli. Pedig hát a nagypapája sokat mesél azokról a ho­kimeccsekről, amelyeken a magyarok a vb C-csoportjából a B-be kerültek.

– Egykori jégkorongozó ri­válisaink nem hitték el, hogy szabad ég alatt, és nem fedett csarnokban edzünk. Igaz, más volt a jég minősége kint, illet­-ve odabent, de ez bennünket alig zavart.

A Kereszty Ádám–Mészöly– Havrán Péter FTC-s támadótrió olyan minőséget képviselt, mint a focipályán a Varga Zoltán–Albert Fló­rián–Rákosi Gyula belsőhármas. Mészöly két csípőprotézis-műtétje után ma már csak teniszütőt vesz kézbe. Említi, ha negyven évet visszafiatalodhatna, nem hinné el, hogy hány fedett jégcsarnok kínál idehaza sportolási lehető­séget.

– Amikor 1963-ban a Postásnál kezdtem korongozni, az akkoriban csúcsnak számító profi hokikorcsolyát ígérték, addig ugyanis csak kulcsos korival gyakoroltam, aztán 1968-ban a Fradi hívott. Velük 1980-ig sorozatban tíz felnőtt magyar bajnoki aranyérmet szereztem, majd négy év kihagyást követően nyakba került a tizenegyedik is.

Pályafutása lezárását követően Sárközi Tamás szövetségi elnöknek tíz évig segített a honi reformok végrehajtásában.

– Sárközié a pályaépítés elindításának érdeme, életet lehelt az utánpótlásképzésbe is, egy idényre 43 millió jutott e célra. Hárommillió a felnőtteknek, a többi negyvenből Székesfehérvár és Dunaújváros megalapozta a jövőjét.

Ami válogatottunk legfelső osztályba kerülését illeti, András úgy érzi, nemzeti legjobbjaink régen is, most is erejükön felül teljesítenek. Labdarúgásban az elhanyagolható tudású válogatottak mérkőzhetnek Eb-n és 
vb-n a menőkkel. A hokiban ez ritka, elvégre mit keresne Kanada és Oroszország mellett Szlovénia, Japán vagy Magyarország – utóbbiak csak átmeneti vendégek lehetnek az elitben. Mészöly két évtizede nem vállal tisztséget a hokisportban, igaz, nem is pihen. Korábban pénzszállítással foglalkozott, jelenleg Budafok-Hároson a fiával közösen működtet autós-zálogvállalkozást.

– Ha egy kuncsaft megszorul, otthagyja a kocsiját, de rögvest visszaigényelheti azt, amint pénzhez jut.

További cikkek

Gyász

Most közölték: feladta a harcot a Fradi-legenda

Úszás

Megtörtént Hosszú Katinka nagy bejelentése

Ez is érdekelhet

borsonline.hu

„Azt sem tudja, merre van arccal előre” - Sebestyén Balázs elmondta a véleményét Kulcsár Edináról

metropol.hu

Betelt nála a pohár – A királynő kizárhatja Meghant és Harryt a családból

life.hu

Durva fotót tett közzé Farkasházi Réka: így nézett ki a műtétje után

mandiner.hu

A Fővárosi Nyomozó Ügyészség elutasította a Völner-ügyben eljáró ügyészek ellen tett feljelentést

kisalfold.hu

Újszülöttjét nem láthatta az édesanyja, 25 évesen hunyt el a Covid miatt a bakonykoppányi nő

origo.hu

Alapfunkció tűnt el érthetetlenül az iPhone 13-ból

mindmegette.hu

10 isteni szalagos farsangi fánk recept, ha nincs meg a nagyié!

vg.hu

Magyarországnak még sohasem volt ekkora értékű aranytartaléka

life.hu

Sebestyén Balázs markáns véleményt fogalmazott meg Kulcsár Edináról: "Azt se tudja, merre van arccal előre"

vg.hu

Megint milliárdok hiányoznak a 3-as metró felújításához

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: Hollandia az utolsó továbbjutó, a 15. helyen zártunk

origo.hu

Kimentek a 26 éves Opel Astrával az autópályára, a sofőr se hitte el, mennyivel tudott menni - videó