Sport

Fagyási sérülésekkel tér haza Rakonczay Gábor

Hu-Zo

Létrehozva: 2019.01.09.

A magyar extrém sportoló 44 nap és 4 óra alatt teljesítette a 917 kilométeres távot egy 94 kilós szánt húzva maga után. Rakonczay Gábor a testsúlya tíz százalékát elégette, az arcán fagyási sérüléseket szenvedett, de boldogabb, mint valaha.

Forrás: MTI

Aki egy ilyen expedícióra adja a fejét, annak keresnie kell egy kinti logisztikai céget, amelyik eljuttatja a kiindulási pontra – mondta a Borsnak Né­meth Ottó, a Magyar Marketing Szövetség sportmarketing tagozatának alelnöke, az expedíció fővédnöke. 

Sítalpon és repülőn

Azok Chile legdélibb városából, Punta Arenasból egy teherszállító géppel elviszik az expedíció tagjait és felszerelését az Antarktisz szélére, ahonnan sítalpakon folytathatják az útjukat. Ahhoz, hogy felvegyenek valakit erre a listára, előkészítő tréningeken, „kikép­ző­táborban” kell részt venni és sok egyéb feltételnek is meg kell felelni. Ha bármi is hiányzik a kétszáz oldalas listából, akkor még a gépre sem szállhat fel. Visszafelé az időjárás függvényében a célállomásra elmegy értük a cég propelleres repülője, visszaviszi őket a kontinens szélén levő bázisra, majd onnan teherszállítóval Chilébe jut, ahonnan menetrendszerű gép­pel jöhet haza. Ehhez kell egy vagy két hét is. Egy ilyen expedíció teljes költsége az előkészítéssel együtt 80-100 millió forint.

Elcsúszott a maszkja

A Déli-sarkon van egy amerikai bázis, ahol kapnak egy érmet, de vásárolható mindenféle szuvenír, sőt van kosárlabdapálya és bankautomata is. A nappali út alatt az arcát síszemüveg védte, de ez éjszaka félrecsúszhatott, aminek következtében az arcán és az orrán fagyási sérülések ke­letkeztek. Ezt, amikor beérkeztek a célállomásra, megmutatta a sarkponton található amerikai orvosoknak, akik úgy látták, hogy nem lesz maradandó nyoma – mesélte Németh Ottó, aki műholdas modemen keresztül egy hétköznapi telefon segítségével, amit napelemes töltővel lehetett üzemben tartani, napi kapcsolatot tartott a magyar sportolóval.

Vissza kell szoknia

Gábor 65-70 kilósan indult, de  azzal, hogy az önmagánál sokkal nehezebb szánt húzta, most 55-60 kilóra fogyott. Útközben igazán jó ételt nem lehetett készíteni, ezért a visszaállásra is kell egy kis idő.  

– A bázison az amerikaiak vendégszeretetét élvezik, de még egy-két nap, amíg rendesen táplálkozhatnak. Az már biztos, hogy itthon pörkölttel várjuk, amit a felesége készít el, és valamennyi idő kell, amíg újra eléri a „versenysúlyát”. Gábornak ez az expedíció gyerekkori álma volt, ami most végre megvalósult – tette hozzá az expedíció fő­védnöke.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek