Sport

Gyógyszerszedésre kényszerítik Semenyát

(t)

Létrehozva: 2018.04.26.

Szigorítanak az interszexuálisok szabályain.

Forrás: AFP

Ma szabályt módosít a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF), melynek értelmében az interszexuális Caster Semenya csak gyógyszerek szedésével indulhat kedvenc számaiban.

Hosszútávfutásra vagy gyógyszerszedésre kényszeríti a nemzetközi szövetség ma elfogadásra kerülő új szabálya a 800 méteres női síkfutás kétszeres olimpiai és háromszoros világbajnokát, Se­menyát.

Az IAAF mostantól ugyanis kizárná a rövid távú női versenyekből (400 métertől 1500 méterig) a túlzott tesztoszterontermeléssel küzdő, interszexuális atlétákat, illetve kötelezné őket, hogy mesterséges módon tartsák egy meghatározott szint alatt a férfihormonjaikat.

A próbálkozás nem új keletű, hiszen 2011-ben már szabályozták a Semenyához ha­sonló futókat, és akkor a dél-af­rikai atléta teljesítményében volt is visszaesés: csak úgy lett világbajnok, hogy az előtte végző orosz versenyzőt doppingvétségen érték.

A korlátozást azonban 2015-ben el kellett törölni, mert az indiai szövetség az egyik sprintere ügyében pert nyert a Sportdöntőbíróságon.

Az IAAF úgy véli, hogy a jogi szervezetnek nincs beleszólása a szabályaikba, ezért most hivatalosan is előírja, mi vonatkozik az in­terszexuális sportolókra.

Az idei Nemzetközösségi Játékokon 800 és 1500 méteren is győzedelmeskedő, belső herékkel született, nővel házasodott Semenya részéről egyelőre semmilyen panasz nem hangzott el az új szabályok miatt. Úgy hírlik, inkább átáll hosszabb távokra.

Egyes tudósok szerint káros a tesztoszteronszint gyógyszeres csökkentése.

– Hosszú távon komoly egészségkárosító hatása van, műtéti beavatkozással pedig csontritkulás is felléphet. Helytelen egy kalap alá venni a természetes úton termelődő tesztoszteront és a tesztoszteron doppingot – magyarázta az új szabállyal kapcsolatban Katrina Karkazis, a Yale Egyetem professzora. 
 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek