Sport

NB I: Szertárosfizukkal kozmetikázzák a focisták átlagbérét

K. B.

Létrehozva: 2018.02.07.

<p>Minimálbér után adóznak a milliókat kereső játékosok.</p>

Forrás: MTI

Közleményben reagált az MLSZ az UEFA azon kimutatására, miszerint az NB I-es focisták átlagbére 2,58 millió forint. 

„A pillanatnyilag az első csapat keretéhez tartozó labdarúgókon felül az alacsonyabb osztályban szereplő tartalékcsapat és az utánpótlás-akadémia szerződtetett játékosai is ugyanabban a gazdasági társaságban állnak alkalmazásban. Becsléseink szerint a fentiek figyelem­be­vételével a valós adat a havi nettó egymillió forintos átlagot sem éri el, amely tartalmazza az alapbért és a teljesítményalapú kifizetéseket” – írta a szövetség.

Muszbek Mihály sportközgazdász elmondta, miután az összes információ az MLSZ-nél van, az összeg biztosan igaz. Ugyanakkor ez nemcsak a focisták, ha­nem az NB I valamennyi alkalmazottjának az átlagbére lehet.

– 2016-ban a 12 csapat bér és bérjellegű – azaz cafetéria, gépkocsihasználat, lakhatás, miegymás – összkiadása 11 milliárd 802 millió fo­rint. Az alkalmazottak száma 866 fő volt, de eb­ből csak 304 az igazolt focista. A többi edző, szertáros, ügyveze­tő stb. Így a havi átlagjövede­lem valóban kevesebb mint 1 mil­lió forintra jön ki – magyaráz­ta a Borsnak a szakember.

Csípős

Azon tűnődöm, mennyire lehet komolyan venni egy olyan szervezetet, amelynél minden adat rendelkezésre áll a pontos összeg kiszámításához, mégis becslésekre hagyatkozik, és mindezt képes még cáfolatnak is tekinteni. Varga T. Róbert

Ki­emel­te, a 866 ember között van 40 kiemelten fizetett focista, akik bruttó átlagjövedelme 76 mil­­lió forint volt 2016-ban. Ez bérekből és EKHO-s jövedelmekből, a játékjoguk eladásából, valamint a reklámbevételekből adódik össze. Ugyanez az összeg a 110, heti rendszerességgel pályára lépő játékosoknál és edzőknél nagyjából 24 millió. És van 716 ember, köztük a havi 150 ezret kereső szertáros, ők cirka 8,3 milliót kerestek évente.

– A labdarúgók je­lentős ré­sze egyébként minimálbérre van bejelentve, esetükben a személy jellegű ráfordítás kevesebb mint 19 százaléka a közteher, míg ez egy átlagember esetén meghaladja az 50 százalékot – tette hozzá Muszbek.

Az MLSZ-t is kerestük, de a közleményen kívül nem kívántak nyilatkozni a témában.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek