Sport

Káosz és szemét maradt a vizes-vb után

K. D.

Létrehozva: 2017.09.28.

Szemétben és építési törmelékben úsznak a vizes-vb helyszínei, pedig már bő hónapja véget ért még a masters-viadal is. A szinkronúszás helyszíne, a Városligeti Műjégpálya egy raktárra hajaz. Szerdán még folytak az eltakarítási munkálatok, igaz, alig lézengtek munkások a csónakázótó helyén. 

– A takarítást végző cég azt ígérte, hogy jövő héten makulátlan lesz a Városligeti Műjégpálya. Már nincs sok munka. A világítási állványt kell még lebontani – fogalmazott a Borsnak Borsa Miklós, a Bp2017 Nonprofit Kft. szóvivője, aki a többi helyszínről is szót ejtett. – Az óriástornyot négy nappal a vb után lebontottuk, és visszaadtuk a forgalomnak az utat, rá három napra pedig a villamos is közlekedett.

A toronynak valóban hűlt helye, ám az alapot képező betonplaccon, amely marad a Batthyány téren, még mindig építési területre emlékeztet. 

– Nem tudom, mi lesz ott, ahogy azt sem, mikor lesz ott rend. Az biztos: a 2020-as       Eb-n ismét ugrani fognak onnan a versenyzők – zárta a szóvivő.

Az úszás fő helyszínén, a Duna Arénánál jelenleg a mobil lelátók bontása zajlik. Mint ismert, az uszodakomplexumot hatezer férőhelyes lelátókkal tervezték, csak a vizes-vb idejére építettek hozzá ideiglenes tribünöket, hogy a versenyek alatt tizenkétezren férjenek el. Az Aréna átadásánál Fürjes Balázs kormánybiztos hangsúlyozta, az ideiglenes szerkezetet százszázalékosan újrahasznosítják, P+R parkolót építenek a vaselemekből. Ehhez képest a Zoom.hu internetes portál azt írta: hulladékként adják el az elemeit. 

– E szerkezetből – ahogyan azt a beruházó ígérte – a Hungexpo területén parkolóház épül, illetve csarnokok építésére, tetőszigetelés során hasznosítják újra. Kizárólag a teljes építmény alig néhány százalékát kitevő anyagok, nem szerkezeti elemek kerülnek újrafeldolgozás végett a hulladékfeldolgozóba – juttatta el közleményét lapunknak a Kiemelt Kormányzati Beruházások Központja. 

Csak drágul és drágul

Bár már rég véget ért a vizes-vb, a héten újabb költségnövekedések történtek. Összesen 182,85 millió forinttal drágult a csúcsesemény. Balatonfüreden a rendezvényhez szükséges létesítmények tervezése és kivitelezése lett 27,85 millió forinttal drágább, míg az eseményt biztosító Valton nettó 72 millió forinttal kapott több pénzt egy szerződésmódosításnak köszönhetően. De a szinkronúszás költségei is emelkedtek 83 millióval.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek