Sport

Ferjáncz Attila előtt tisztelgett a fia a Ringen

csb

2017. szeptember 30. szombat 11:15

A legendás ralipilóta, Ferjáncz Attila emléke előtt tisztelegve fia, András azzal a Renault 17-essel gurult pályára a Hungaroring Classicon, amellyel édesapja 1976–77-ben magyar bajnok lett. Pontosabban annak a 1972-es kocsinak a hű másával: az eredetit sajnos bezúzták. 

– Az első nyolcszáz méter után úgy dobogott a szívem, majd’ kiugrott a helyéről. Tudtam, hogy megható lesz vezetni ezt az autót, de arra nem számítottam, hogy ennyire – mondta Ferjáncz András az első néhány méter megtétele után. A 29 éves sportember nem ismeretlen az autósportban: jelenleg a ralikrosszbajnokságban versenyez, és jövőre külföldön is szeretne rajthoz állni. Pedig édesapja egyáltalán nem akarta, hogy a nyomába lépjen.  

– Anyuval nem járhattunk ki a versenyeire. Neki ez nem hobbi volt, ahová elkísérhette a családja. Kőkeményen odatette magát, hogy eredményes legyen. Teljesen azonban nem tudott megóvni az autóversenyzéstől, ugyanis gyerekként gokartoztam. Igaz, csak addig, amíg szín ötös volt a bizonyítványom. Ez volt a feltétele. Amint becsúszott egy-egy négyes, abba kellett hagynom, a 4,8-as átlag már nem volt neki elég jó. Ezért aztán húszéves koromig kosaraztam – folytatja András, aki 2006-ban mégis belekóstolt a raliba, először navigátorként, majd némi kihagyás után 2013-tól pilótaként.

– A ralizás miatt kezdettől fe­szültség volt köztünk apuval. Bármikor szóba került, vita lett belőle. Később ismerősök súgták meg, hogy titokban azért kijárt a versenyeimre, és büszke volt rám. Sajnálom, hogy ezt nem tudtuk megbeszélni. De talán ennek köszönhetem, hogy megállok a saját lábamon.

S hogy mit jelent számára a Ferjáncz név? – Sokszor kezdődik úgy egy beszélgetés a bemutatkozás után, hogy: „csak nem az a Ferjáncz?”, s ilyenkor nagyon jó érzés rávágni, hogy de, igen. Soha, egy másodpercig sem éreztem tehernek, hogy apu ennyire ismert.

Gyermekkori álom

Pásztor Tamás autókereskedőé a legendás Renault 17 Gordini replika, amelyet a műhelyében építettek meg. 

– Gyerekkori álmom volt ez az autó. Az eredeti egy pécsi bontóban végezte, az enyémhez Franciaországból szereztük az alapot, de néhány részét Attilától kaptuk. Sajnos nem él­hette meg, hogy kipróbálja – mondta Pásztor, aki semmi pénzért nem válna meg a körülbelül 75 ezer eurót (23 millió Ft) érő kocsitól, mivel az eszmei értéke számára ennél több.

További cikkek

Küzdelem

Csollány Szilveszter ötven napja van kómában, Zacher Gábor szerint van remény

Gyász

Most közölték: feladta a harcot a Fradi-legenda

Ez is érdekelhet

life.hu

Stana Alexandra elismerte, hogy egy párt alkot Meggyes Dáviddal - Azt is elmondta, hogyan jöttek össze

borsonline.hu

Álmában vallotta be szörnyű tettét - férje azonnal a rendőrségre rohant

origo.hu

Soha nem látott szalagkorlát épül egy magyar út mellett, meg fog lepődni, hogy néz ki - fotók

mandiner.hu

Orosz külügy: A NATO-erőknek ki kell vonulniuk Romániából és Bulgáriából

origo.hu

Élményszerű digitális oktatást szeretne a Telekom

origo.hu

Emberi ürülékkel orvosolnák a műtrágyahiányt Észak-Koreában

zaol.hu

Átalakított autóval közlekedett egy férfi Zalaszentgróton, búcsút inthetett a forgalmi engedélyének

life.hu

Csollány Szilveszter ötven napja küzd az életéért: Zacher Gábor elmondta, van-e esély a felépülésére

origo.hu

Megállítottak egy autót a zalai rendőrök, őket is meglepte, mit találtak, amikor átnézték - fotók

origo.hu

A jeges Duna mindig elképesztő látványt nyújtott