Sport

Kiliannek sikerült, ami Klein Dávidnak nem

(t)

2017. június 4. vasárnap 09:15

<p>Klein Dávid 9. alkalommal fordult vissza a Himalájáról. Eközben Kilian Jornet katalán sportember 29 óra alatt oda-vissza megmászta a csúcsot az északi oldalon. </p>

Hazánkban a hegymászás nem túl népszerű sportág, az emberek többségét idegesíti, hogy egyesek teljesen feleslegesen hegyeket másznak, olykor eltűnnek, drága pénzért mentőexpedíciókat küldenek utánuk. Igazából akkor kapja fel a fejét a nagyközönség, ha valaki meghal, egy sikeres mászás messze nem kap akkora publicitást, mint egy tragédia. És van egy külön kategória: Klein Dávid. Vele kapcsolatban mindenkinek van véleménye, egyesek hősként tisztelik, mert van mersze gyakran visszafordulni, és bölcsen nem megy bele csínyekbe, mások szerint totális abszurditás, hogy 17 cég arra költi a pénzét, hogy Dávid folyton „majdnem” hegyet másszon.

Földes András újságíró, hegymászó az Indexen írt egy jól érthető cikket Klein Dávidról, aki ezúttal sem omlott össze a kudarca után, a visszatérését követően az alaptáborban azonnal – lábait egy meleg vízzel teli bádog teknőben melegítve fel – nyilatkozott az RTL Klubnak.

– Életben maradva, ez a lényeg – mondta Klein. – Ez sosem keserű kudarc. Legalább hatvan kilométeres szél tombolt odafent, fel­őröltek a körülmények.

Klein ezúttal is oxigénpalack nélkül vágott neki a hegycsúcsnak, két filmező serpával, társa, Suhajda Szilárd már korábban visszafordult. Az Everest Expedíció 2017 tehát nem járt sikerrel, viszont jóval nagyobb publicitást kapott, mint például dr. Neszmélyi Emil, aki palackkal, de asztmásként jutott fel a csúcsra, vagy Ugyan Anita, aki ugyancsak oxigénpalackkal, de első magyar nő­ként mászta meg az Everestet. 

Földes szerint az indokolatlanul nagy médiaérdeklődésen kívül azért visszás Klein megítélése szakmai körökben, mert olykor teljesen irreális célokat fogalmaz meg és gyűjt rájuk nem kevés pénzt: „2001-ben jelentős állami támogatást szerzett arra, hogy a világ egyik legnehezebb útján, a Kangshung-falon jusson fel az Everestre. Erre addig csupán egyetlen amerikai csapat volt képes… 2013-ban a Nanga Parbatra indult el, télen, ami akkor még egyetlen hegymászónak sem sikerült…” – írja Földes. Egyik terve sem sikerült, ahogy az ugyanebbe a kategóriába tartozó K2-re sem jutott fel. 

További cikkek

Gyász

Nem Csollány Szilveszteré az első, értelmetlenül korai halál a 2000-es olimpia magyar dobogósai közül

Gyász

Sok erőt az elviselhetetlenhez! – gyászában vigasztalják Csollány Szilveszter feleségét

Ez is érdekelhet

mandiner.hu

Orbán Viktor a hétvégén Madridban európai konzervatív vezetőkkel tárgyal

origo.hu

Ámokfutó furgonos terrorizálta az autósokat Szentendrén, sorra jöttek a vérfagyasztó előzések - videó

hirtv.hu

A Telex már december 7-én bekészítette a meghalt Csollány Szilveszter cikkét

szon.hu

Szívszorító: így búcsúznak lányai Csollány Szilvesztertől

origo.hu

Emiatt halnak meg sokan szex közben

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: a svédek nem játszanák le a helyosztót, ha nem jutnak elődöntőbe

vg.hu

Nagy rohamra számítanak a boltok február elsején

vg.hu

Három oltás után kapta el a koronavírust Újlaki Dénes

borsonline.hu

Ennek a 3 csillagjegynek minden sikerülni fog 2022-ben

origo.hu

Kiintettek egy horrorkaravánt az M3-ason, ilyen rakományt még a rendőrök is ritkán látnak - fotók