Sport

Dzurják: én is a műfű miatt lettem rákos

turcsik

2016. október 15. szombat 09:15

Rákbetegség veszélye miatt 30 klub műfüves pályáját bezáratja a holland kormány. Dzurják József edző is attól tart, a műfűtől lett korábban leukémiás.

Lehetséges, hogy gyilkos focipályákat használ a világ? Rengeteg profi és amatőr sportoló futballozik gumigranulátummal föltöltött műfüves pályákon, amelyekről többek között a brit Nemzeti Egészségügyi Központ (NHS) és az Utrecht Egyetem egyik toxikológus professzora is állítja: rákbetegséget okozhat.

A probléma az, hogy az autógumik őrlésével előállított granulátum – amely a műfű rugalmasabbá tételét szolgálja – toxikus vegyületeket, például higanyt, ólmot, benzolt és arzént tartalmaz. Ezek a nyári melegben mérgező gázokat bocsátanak ki. A bőrre kerülve pedig már kis mennyiségben is károsak lehetnek az egészségre. 

Az Egyesült Államokban 158 focistáról tudnak, akik műfüvön játszottak, és valamilyen daganatos betegséget szedtek össze, ezért Hollandiához hasonlóan ott is sok ilyen pályát bezárattak. Azt mondják, a kapusok és a fiatalok a legveszélyeztetet­tebbek. Előbbiek a vetődések miatt rengetegszer érintkeznek a granulátummal, utóbbiak meg közelebb vannak a talajhoz, jobban belélegzik az ártalmas anyagokat.

A Fradi egykori kiváló csatára, a leukémiából kigyógyult Dzurják József korábban két évig edzősködött a Maldív-szigeteken. Műfüves pályákon. – Korábban soha, semmilyen komoly betegségem nem volt, ezért bennem is él a gyanú, hogy a szintetikus pályák okozták a rákomat – vallotta be az NB II-es Soroksár segédedzője.

– A vallási előírások miatt az edzéseket négy órakor, rekkenő hőségben tartottuk, és nagyon erősen éreztem a gumiszagot. Örülök, hogy itthon sok műfüves pálya épült, de ha minden kétséget kizáróan kiderül, hogy károsak az egészségre, akkor az katasztrófa.

Kerestük az egyik műfüves pályákat gyártó magyar céget, ám az ügyvezetője nem kívánta kommentálni a problémát. Ami önmagában beszédes, tekintve, hogy egy világszerte többmilliárdos üzletről van szó.

Az MLSZ  szerint nincs veszély

Az MLSZ rengeteg hagyományos granulátummal készült pályát adott át a közelmúltban, de a szövetség tájékoztatása szerint mindig a legújabb technológiákkal készítették, így a hazai pályák nem lehetnek olyan károsak, mint a 10–15 éve átadottak. A Telkiben az idén felhúzott új, nagy műfüves pálya is a legújabb technoló­giával készült. 

További cikkek

Gyász

Most közölték: feladta a harcot a Fradi-legenda

Úszás

Megtörtént Hosszú Katinka nagy bejelentése

Ez is érdekelhet

mindmegette.hu

10 isteni szalagos farsangi fánk recept, ha nincs meg a nagyié!

origo.hu

Ezek a világ legfényűzőbb börtönei - galéria

origo.hu

Nem tűnik fenevadnak a GeForce GT 1010

vg.hu

Gigafelvásárlást hajt végre a Microsoft

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: 24 év után jutottak ki, pont nélkül zártak – lemondott a kapitány

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: Hollandia az utolsó továbbjutó, a 15. helyen zártunk

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: Nincs szégyenkeznivalónk, elégedettek lehetünk az elmúlt két és fél évvel – Gulyás István

origo.hu

Sávot váltott a BMW-s az M1-M7-esen, a vétlen autós a betonterelőkön csattant - videó