Sport

Bunkó drukkerek miatt távozott 29 év után

T. R.

Létrehozva: 2016.03.13.

Ronnie McFall Európa legrégebben regnáló edzője volt, ám a múlt hétvégén lemondott, miután csapata, az észak­­ír Portadown a kupában kikapott egy alacsonyabban jegyzett együttestől.

Amikor Sir Alex Ferguson távozott a Manchester United éléről 2013-ban, McFall lett az európai rekorder, mint a legtöbb ideig, megszakítás nélkül egy csapatnál dolgozó tréner. Mindketten 1986-ban foglalták el helyüket a kispadon, de még Fergie ősszel, addig McFall de­cemberben. Ám amíg Ferguson békében tudott nyugdíjba vonulni, addig ez McFallnak nem adatott meg.

Miután az ír kupában váratlanul kikaptak az alacsonyabb ligás Lurgan City-től, a stadionban a drukkerek egy részénél elszakadt a cérna, és a játékoskijáróban inzultálták a menedzsert. McFallnak több sem kellett: felszaladt a klubelnökhöz, azonnal lemondott, hazafurikázott a feleségéhez, Anne-hez, és azóta sem látták a pálya közelében.

– Tavaly májusban tartottunk egy búcsúebédet, de utána még egy idényt elvállalt, szeretett volna az öt bajnoki győzelem és a további húsz trófea mellé még egy nagy sikert begyűjteni – mondta egy barátja. – Szomorú, hogy így, ilyen hangulatban ért véget a 29 és fél éves együttműködés. Ronnie szíve a Portadownért dobogott mindig, nélküle és a felesége nélkül ez a klub már sosem lesz olyan, mint régen, el sem lehet képzelni, hogy ki fogja pótolni, pálya­edzője, Kieran Harding is lemondott vele együtt.

McFall távozása után Arsene Wenger lett a legrégebben egy klubnál dolgozó, ma is aktív tréner Európában: ő 1996 óta dolgozik zavartalanul az Arsenalnál.

 

Döbbenetes edzőrekordok

Guy Roux 43 év (1961–2005)

Három rövid (1962, 2000, 2001) szünettől eltekintve Guy Roux 43 évig volt a francia Auxerre edzője: az amatőr harmadik ligától vezette a csapatot egészen a bajnoki címig (1996) és az UEFA-kupa-döntôig.

Willie Maley 43 év (1897–1940)

Ugyan ő még a hőskori fociban tevékenykedett, de számos rekordot a mai napig tart: 29 évesen bajnok lett a csapata, 62 meccsen tudott veretlen maradni vele zsinórban a Celtic (1915–1917 között), 16 bajnokságot, 14 kupát nyert, 1614 meccsen ült a kispadon a máig szentként tisztelt tréner.

Bill Struth 34 év (1920–1954)

A szintén skót Rangers legsikeresebb időszakában volt edző: 73 címet nyert vele a klub.

Vittorio Pozzo 19 év (1929–1948)

Ő volt az, aki a leghosszabb ideig irányított egy válogatottat, ráadásul máig ő az egyetlen, aki két világbajnoki aranyérmet tudott nyerni szövetségi kapitányként. 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek