Sport

Sört csapol a legendás fradista

szabó

2014. január 20. hétfő 14:15

Hangulatos belvárosi pincehelyiséget (Volán Klub) vezet Szőke István, az FTC egykori jobbszélsője. A 66 éves korábbi válogatott focista kereknek véli pályafutását, ami alakulhatott volna azért emlékezetesebben is, ha a Fradi felajánlja neki az első csapatnál a pályaedzői munkakört.

Szőke a Haller téri grund vagányai közül indulva az 1967-es aranylabdás Albert Flórián támogatásával került a felnőttcsapatba, mert gyors volt és pontosan adott be.

Amúgy minden együtt volt Szőke 1968-as mexikói utazásához, csakhogy dr. Lakat Károly szövetségi edző összeveszett Kutas István MLSZ-elnökkel, aki úgy vett revánsot, hogy a hat FTC-kerettag közül egyet kiparancsolt a de­le­gá­ció­ból. Szőke volt a legfiatalabb, ő maradt le az aranyéremről...

– Nem szenvedek hiányt, de az aranyért járó 223 ezer ­forint életjáradéknak lenne helye – mondta Szőke, aki az 1972-es Eb-döntőbe rúgta a magyar válogatottat. Előbb fittyet hányt a bukaresti pokolra, gólt szerzett a 2-2-es Eb-selejtezőn, majd – mivel a két gárda azonosan zárt a csoportban – a belgrádi ráadásmeccsen ő rúgta a másodikat, s a 2-1-gyel Magyarország a belgiumi Eb-fináléba került, ahol negyedik lett. Azt tartja a magyar foci legutóbbi bravúrjának, s nem az 1986-os vb-t.

Szőke 1974-ben, 27 évesen a Volánnál fejezte be focit, ugyanis a lábfején lévő szemölcsöt túl erős sugárzással irtották, ettől a lába – a sarkán máig lyuk tátong – futballra alkalmatlanná vált. 

További cikkek

Egészség

Komoly változás, szívátültetése után megszólalt Fazekas Róbert

Küzdelem

Csollány Szilveszter ötven napja van kómában, Zacher Gábor szerint van remény

Ez is érdekelhet