Sport

Durva: szemével beszél a bénult focista

Létrehozva: 2014.01.09.

Gary Parkinson egykor első osztályú futballista volt, ma nem tud mozogni. A Middlesbrough és a Burnley korábbi játékosa három év után most mutatkozott először a nyilvánosság előtt.

Gary Parkinson 2010-ben teljesen váratlanul nagyon súlyos agyvérzést kapott. Az akkor 42 éves exfutballista, aki abban az idôben utánpótlás-vezetőként dolgozott, teljesen lebénult, csak a szemét tudja mozgatni. Első profi klubja, a Middlesbrough nem hagyta magára, játékosmegfigyelőként alkalmazta, videókat kellett néznie, elemezte a látottakat a feleségével ki­alakított speciális – a szemét használó – kommunikáció segítségével.

Három év után a legutóbbi Middlesbrough–Burnley mérkőzésen mutatkozott először a nyilvánosság előtt, húszezer ember tapsolt és skandálta a nevét, ami óriási erőt ad Parkinsonnak. – Olykor persze megkérdezem a sorstól, hogy miért pont én? – idézi a volt focistát a Daily Mail.

– De összességében azt mondhatom, hogy boldog vagyok. A feleségem és a három gyerekem mindent megtesz értem. Amikor egy évet töltöttem rehabilitáción, mindennap bejöttek hozzám, vállalva a többórás utazást. Volt idő, amikor azt hittem, nem fogom látni, ahogy felnőnek. Ma, amikor újra velük élhetek, már annak is örülök, hogy az életük része vagyok, hogy láthatom őket, amint hazajönnek az iskolából, ahogy élik a mindennapjaikat. Persze, ha az ember egyedül marad és nem tud mozogni, kiszolgáltatott, akár neki is keseredhet, de én inkább annak örülök, hogy a pozitív életszemléletükkel életben tartottak és velük lehetek. 

Olasz sorstársak

Tavaly nyáron hunyt el Stefano Borgonovo olasz focista, akinél 2008-ban súlyos neuromotoros betegséget diagnosztizáltak, amely a gerincvelőt támadta meg: a meszesedés mellett izomsorvadás alakult ki nála. Négy gyermeke és felesége gyászolta a 49 esztendősen elhunyt egykori klasszist, akit ugyanúgy nem hagytak magára volt futballistatársai.

Borgonovót csapattársai sosem feledték, gyakran látogatták, mindenben segítettek neki 

Roberto Baggio, Paolo Maldini, Marco Van Basten rendszeresen látogatta, de David Beckham és Kaká is járt nála. Hasonló betegség végzett Gianluca Signorinivel, aki 2002-ben, 42 esztendősen hunyt el, a Genoa az ő emlékére visszavo-
nultatta a csapat hatos mezét.
 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek