Sport

Bolt: tisztán futok el Rióig

Bors

Létrehozva: 2013.08.08.

Usain Bolt a szombaton kezdődő moszkvai atlétikai vb előtt a Guardian című lapnak adott nagyinterjút, amelyben beszélt Rióról, a doppinggal megbukó riválisairól és saját tisztaságáról.

Mit szólt, amikor megtudta, hogy honfitársa, Asafa Powell megbukott a doppingvizsgálaton?

Nem hittem el – mondta a brit lapnak a hatszoros olimpiai bajnok jamaicai sprinter. – Sok részletet még nem tudunk, szerintem várjuk ki a végét.

Nem csak ő, de az amerikai Tyson Gay is megbukott, másik fő riválisa, ­Yohan Blake, aki az edzőpartnere is egyben, pedig sérült. Milyen 100-as döntő lesz ebből?

Hiányozni fognak a fiúk, nem tehetek mást, mint futok teljes erőből, hogy nyerjek és kiszolgáljam a nézőket.

Világcsúcsot így elég nehéz lesz futni.

Amióta eldöntöttem, hogy vállalom a 2016-os riói olimpiát, edzőmmel, Glen Millsszel hosszabb távon gondolkodom. Nem az időt nézem, inkább a győzelemre ­fi­gyelek.

A tavalyi győzelmét svéd kézislányokkal ünnepelte, hajnali háromkor készült fotóját pedig kirakta az internetre, a 200-as váltó előtti órákban. Idén mintha visszafogottabb lenne.

Próbálok kicsit megkomolyodni. Ha Rióban három aranyérmet akarok nyerni, az azt jelenti, hogy zsinórban három olimpián tripláztam. Olyan legendák közé emelkednék, mint Muhammad Ali vagy Pelé. Ha az embernek ilyen álmai vannak, olykor vissza kell fognia magát.

Imént említette, hogy főleg a győzelmekkel foglalkozik és nem az időeredményekkel, de gyakran beszél világcsúcsairól is. Kikerülhetetlen a kérdés: hova lehet még fejlődni?

Engem az érdekel, tisztán hova lehet fejlődni. Tudom, hogy tiszta vagyok, a sikerért óriási áldozatokat hozok. Káprázatos csúcsokat futottam, de még van hova fejlődni.

Rióban 30 éves lesz, reálisak az álmai?

Érzem az idő múlását, most már nem ­edzem ész nélkül, odafigyelek a regenerálódásra, edzések után például jeges fürdőt veszek. Utálatos, de hasznos. Szeretett sportágaimat, a focit, a kosárlabdát és a krikettet is hanyagolom. Most csak a futás van, ésszel, gyorsan, tisztán.
 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek