Sport

Sakkozón múlik Janics honosítása

2012. november 2. péntek 07:45

Janics Natasa szerbbé válását egyszerűbbé tenné, ha férje, Andrian Dusev megkapná a szerb állampolgárságot. Egy hónap van rá, s szerb források szerint ez az idő elegendő lehet.

Janics Natasa határozottan kijelentette, hogy nem lesz bolgár a férje jogán, ­ha­nem mindenképpen Szerbiában képzeli el a jövőjét. Ám mivel a magyar szövetség csak lelépési díj ellenében járulna hozzá szerbiai szerepléséhez, ha a kért összeget (150 ezer euró/42 millió forint) nem fizetik ki az illetékesek, Natasának két évre le kell állnia.

Lenne egy megoldás: ha Natasa férje, Andrian Dusev állampolgárságot kapna, a kajakos – mint szerb férfi felesége – minden további nélkül versenyezhetne a következő idényben szerbként. Igen ám, de a nemzetközi szövetségnek november 30-ig kellene döntenie arról, hogy az országváltó sportolóknak kiadja az új versenyengedélyt vagy sem. Ebből az következik, hogy kevesebb mint egy hónap áll Janicsék és a szerbek rendelkezésére, hogy Dusevből szerb állampolgárt csináljanak.

Erre elviekben van lehetőség, hiszen ha a szerb olimpiai bizottság és a helyi kajak-kenu szövetség meggyőzné az idén júliusban kinevezett sportminisztert, Alisza Maricsot, hogy támogassa és kérelmezze a honosítást, az ő ajánlásával a szerb parlament megszavazná a gyorsított eljárást. Szerbiában is bizonyos feltételekhez kötik az állampolgárrá válást, de olyan esetben, amikor az ország sokat profitálhat a honosításból, eltekintenek a törvényektől.

– Biztos vagyok benne, hogy a szerb olimpiai bizottság és a kajak-kenu szövetség megteszi a szükséges lépéseket – tájékoztatta lapunkat Tőke János, a vajdasági Magyar Szó munkatársa –, de úgy érzem, mivel nemzetközi bonyodalmakat okozhat a gyorsított honosítás, Alisza Marics ebbe nem megy bele.

A 42 éves sportminiszter asszony – aki egykor kiváló sakkozó volt – akkor is ­karakán­ságáról tett tanúbizonyságot, amikor a külföldön is nagy visszhangot kiváltó szerb futballhuligánok ellen szót emelt. Valószínűsíthető, hogy nem vállalja fel annak kockázatát, hogy a vitatható döntéssel kivívja a magyarok és a nemzetközi kajak-kenu szövetség haragját.

További cikkek

Egészség

Komoly változás, szívátültetése után megszólalt Fazekas Róbert

Küzdelem

Csollány Szilveszter ötven napja van kómában, Zacher Gábor szerint van remény

Ez is érdekelhet

origo.hu

Nem várnak tovább, máris új rendszámokat vezetnek be Magyarországon

borsonline.hu

Brutális, ami az ország felé tart: ebben nem lesz köszönet

life.hu

Borzalmas: Metró alá löktek egy nőt: a helyszínen életét vesztette

magyarnemzet.hu

A Gyurcsány–Bajnai-kormány által bezárt óvodában járt Orbán Viktor

veol.hu

Fiatalok tragédiája: Ahogy a klinikai szakpszichológus látja

origo.hu

Mumifikálódott magzatot fedeztek fel egy egyiptomi múmia hasában

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: édesapjára emlékezik a volt tatabányai szélső

origo.hu

Látványos légifelvételek a lovagkirály kedvenc várának felújításáról - galéria

life.hu

Borzalmas tragédia: Holtan találtak rá egy nőre a bevásárlóközpontban

nemzetisport.hu

Videó: a volt angol bíró szerint a Liverpool 2. és 3. góljai is játékvezetői hiba

metropol.hu

Hatalmas bejelentést tett Kulcsár Edina, felrobbantja a netet

origo.hu

Légifotók régen, amikor még nem drónokkal fotóztak - galéria