PR Cikkek

Így hathat a mindennapjainkra, ha nem megfelelően van az otthonunk berendezve (x)

Létrehozva: 2024.04.02.

Módosítva: 2024.04.02.

Az otthonunk enteriőrje nem csupán esztétikai kérdés: rendkívül fontos szerepet játszik mindennapi életünk minőségében és az általános jóllétünkben is. Talán nem is gondolnánk, de a környezetünk berendezése, színei és elrendezése jelentősen befolyásolhatja mind a fizikai, mind az érzelmi egészségünket.

Az alábbiakban éppen erről lesz szó: részletezzük, hogyan hathat a mindennapjainkra, ha az otthonunk nem megfelelően van berendezve. De természetesen néhány tanácsot is adunk arra vonatkozóan, hogy milyen lépésekkel tudunk változtatni, ha az otthonunk nem az egészségünket szolgálja.  

Az esztétika és a jóllét kapcsolata 

Az otthonunk kialakítása és annak berendezése szorosan összefügg azzal, hogy milyen érzéseket kelt bennünk. Ha a tér rendezett, harmonikus és funkcionális, az segíthet a stressz csökkentésében és az általános jó közérzet kialakításában. Ugyanakkor, ha az otthonunk kaotikus, zsúfolt vagy nem tükrözi az egyéni ízlésünket, az negatívan befolyásolhatja mindennapi életünket. 

Ez azt jelenti, hogy az első feladatunk az, hogy megszabadítsuk az életterünket minden felesleges kacattól – ehhez rendszeres szelektálásra és némi határozottságra lesz szükségünk. Ha ezt betartjuk, akkor a rend fenntartása is könnyebb lesz, hiszen minden elfér majd, mindennek meglesz a maga helye. De ez csak a kezdő lépés, hiszen a rend mellett a színek, a fények és a kényelem együttesen hozzák létre az otthonunk atmoszféráját. 

A színek pszichológiája az otthonunkban 

A minket körülvevő színek komoly hatással vannak a hangulatunkra és az érzelmi állapotunkra. A különböző árnyalatok más-más érzéseket váltanak ki, így a helytelen színhasználat fokozhatja a stresszt vagy szorongást – a jól megválasztott nüanszok ugyanakkor nyugtatóan hathatnak ránk vagy éppen fokozhatják a kreativitásunkat. 

Nézzünk meg néhány példát! Az olyan kellemes, lágy árnyalatok, mint a pasztellkék, a pasztellzöld vagy a törtfehér sokkal tágasabbnak láttatják a teret, miközben a kényelem, az otthonosság érzetét keltik. Ugyanakkor a kék vagy a zöld a hálószobába is ideális lehet, hiszen hozzájárulhatnak a stressz csökkentéséhez és a nyugodt pihenéshez. Az olyan élénk színek azonban, mint például a narancs vagy a piros, inkább a dolgozószobába valók, mivel felpörgetik az embert, fokozzák a kreativitását. Ezek mellett célszerű kerülni a túlságosan sötét árnyalatokat, amelyek feszültség- és szorongásfokozó tulajdonságokkal bírnak. 

Ergonómia, azaz a testi egészség szempontjai 

Az ergonómia nem csak irodai környezetben fontos: az otthonunk berendezése is befolyásolja a testi kényelmet, valamint az egészséget. A helyesen kialakított, minőségi bútorok és az ideális elrendezés segítenek elkerülni a fizikai kényelmetlenségeket, mint amilyen például hátfájás vagy nyakfájás. A berendezés során tehát tartsuk szem előtt az ergonómia alapszabályait, különösen ami a kanapékat, a székeket, a foteleket és az otthoni iroda bútorait illeti! Ez utóbbi kapcsán fontos, hogy mind az asztalok, mind a székek kényelmesek, állíthatók, személyre szabhatók legyenek. 

PR-cikk kép
Fotó: 123rf.com

Ideális fényviszonyok 

Az otthonunk világításának rendkívül fontos szerepe van mind esztétikai, mind funkcionális szempontból. A megfelelő világítás nemcsak a praktikum miatt fontos, hanem befolyásolja az otthonunk hangulatát is, és kialakítja azt az atmoszférát, amelyben élünk.  

Ebből a szempontból kiemelkedő jelentőséggel bír a természetes fény, ami energiatakarékos, valamint az egészségünkre is pozitív hatással van, hiszen egykettőre jobb kedvre deríti az embert. De az sem mindegy, milyenek a mesterséges fények: hogy mennyire intenzívek, hogy milyen a színük. Az optimális hatás eléréséért igyekezzünk napfényhez hasonló hatást kelteni a világítótestekkel! Hogy csak egy példát hozzunk: a legideálisabb fényerő a nappaliban valahol 1500 és 3000 lumen között mozog, a hőmérséklet pedig 2200 és 3000 kelvin között számít tökéletesnek.  

Kevesen tudják, de az ergonómia nemcsak a székekre és asztalokra, hanem a világításra is vonatkozik. A megfelelő mennyiségű és ideálisan irányított fény segíthet a szemek pihentetésében, a fáradtság elkerülésében és a hatékonyabb munkavégzésben. Az irodai lámpa fénye körülbelül 4000 kelvines legyen, ezzel támogatjuk a figyelmünket és a látásunk egészségét is. 

Szellőztetés és tisztaság 

Az ideális levegőminőség elengedhetetlen az egészségünk megőrzése szempontjából – ezt pedig rendszeres takarítással és szellőztetéssel érhetjük el. Tartsuk szem előtt: a rendszertelenül vagy nem megfelelően szellőztetett vagy higiéniailag elhanyagolt otthoni környezet számos egészségügyi problémát okozhat. Például megterhelheti a légzőrendszerünket, de olyan veszélyeket is hozhat magával, mint a penészesedés. 

Láthatjuk: az otthonunk berendezése és kialakítása nem csupán esztétikai szempontból kulcsfontosságú, hiszen az életünk szinte minden területére hatással van. Tudatos tervezéssel és odafigyeléssel azonban megteremthetjük a számunkra ideális otthoni környezetet, amely támogatja mindennapi jóllétünket és hozzájárul a boldogabb, egészségesebb élethez. 

 

 

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17179642_auto_resized.jpg
origo.hu

Szívinfarktust kapott a Veszprém legendás kézilabdázója

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27644_resized.jpg?avcount=1714593919
origo.hu

Ukrajna bejelentette, elvesztette hadseregét

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17178675_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Tóth Gabi nem titkolja tovább: romokban van az élete

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17179804_auto_resized.jpg
magyarnemzet.hu

Cseh Katalin budapesti városokról beszél, belezavarodott a mondanivalójába + videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17177870_auto_resized.png
hirtv.hu

A Ruszwurm Kft. szerint folyamatosan fizetik az I. kerületi önkormányzatnak a használati díjat + videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27653_resized.jpg?avcount=1714593919
origo.hu

Ez a fiatal énekesnő csalta hónapokig a vőlegényét Marics Petivel

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17173481_auto_resized.jpg
astronet.hu

A Vénusz a Bikába lép, a Mars a Kosba: ez a nagy egymásra találások ideje

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17180253_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Lesújtó hírt kaptunk: elhunyt a válogatott labdarúgó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27483_resized.jpg?avcount=1714593919
videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17180176_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Erdélyi Mónika már feladta a reményt – Jákob Zoltán közbelépett

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/qYarjVyF3BBjFGbp-zfy1kIrvMtBX6jf0THtRfTrv3k/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2Y5NjRiMjMwZjZjZTQ5MDRiMjU3NDUwMjhmNWQ0OWMz.jpg
PR Cikkek

Hogyan legyünk környezettudatosak a tavaszi nagytakarítás során? (x)

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/Ulh7JX0BCTkrNZ6A1-HjMK0APmr6zXsgfJD4Snluds8/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzEzMmQ0YThmNWU4ZjQwMDM5NzA1MDFhNjFjYzIxMWQx.jpg
PR Cikkek

Hogyan segíthet a Tevékenységeim az Ön vállalkozásának? (x)