PR Cikkek

Tényleg bio a bio? (x)

Címkék
egészség

Bors

Létrehozva: 2021.11.28.

AZ EGÉSZSÉGTUDATOS ÉLETMÓD térnyerésével párhuzamosan növekszik a kereslet a természetes hatóanyagokkal készített kozmetikumok iránt. De tudjuk-e, hogyan választhatjuk ki a lehető legtermészetesebbet a kínálatból?

Senki sem szereti, ha átverik, felszépítik, elferdítik az igazságot. Az igazság pedig az, hogy sok magát természetesnek tituláló, a természetességet jólhangzó hívószóként, marketingfogásként használó termékcsoport az összetétele alapján korántsem az, mint aminek mondja magát. 

Mi akkor az igazság? Először is az, hogy egy termék összetevője sok mindent elmond önmagáról, ezért amíg fejből meg nem tanuljuk a mindig elkerülendő kozmetikai összetevőket, keressünk rá az INCI nyelven megírt összetevőkre. Az egészségtudatos életmód egyik legelső és legfontosabb lépése a vizsgálódás, utánanézés a saját érdekünkben: semmilyen reklám nem írhatja felül a tanúsításokat vagy ha pl. egy natúr jellegű terméknél az nincs, akkor összetevőket.

A BIOLA Biokozmetikai Kft. szakértői és termékfejlesztői csapata Dr. Gyovai Viola okleveles biológus és az MTA munkatársa az a személy, akinek magas szakmai színvonalú toxikológiai és laboratóriumi tapasztalata az összes termék garanciája. Termékeinket a tudomány biztonságával, a legmagasabb szakmai sztenderdeknek is megfelelően és a növények szépítő erejével készítjük.

Saját manufaktúránkban harminc éve gyártunk magyar biokozmetikumokat eredeti, védett receptúráinkból jórészt a hazai vásárlóközönségnek. A BIOLA összes kozmetikumára jellemző a minimum natúr szemlélettel formulázott összetétel, a hazai kozmetikumokhoz képest is rendkívül magas és komplex bioaktív hatóanyagtartalom és a természetes, vegyi szintetikumoktól mentes összetétel. Sok termékünk rendelkezik bőrgyógyászati teszttel is, ami a termék biztonságos használatához megnyugtató klinikai teszteredmény.

Nézzük meg, hogy a kozmetikumainkat (tusfürdőket, arc- szemkörnyékápoló- és testápoló krémeket, balzsamokat, stb) milyen csoportokra oszthatjuk!

A természetesként reklámozott kozmetikumok köre ma már szakmai, toxikológiai és bőrgyógyászati tapasztalatok alapján több csoportra osztható: 

1. Az első, amikor természetes hatóanyagok szintetikus közegben vannak – Idetartoznak a természetes hatóanyagokkal (pl. gyógynövény kivonatokkal, gyümölcskivonatokkal, növényi juice-okkal) gazdagított kozmetikumok, amelyek összetevői (INCI) listájából látható, hogy vegyi szemlélet szerint formulázott, szintetikus szerkezeti és adalékanyagok, szintetikus konzerválószerek közé dolgozták be a növényi hatóanyagokat.

E termékek reklámjaiban nagy teret kaphat egy-egy növényi hatóanyag „sztárolása”, melynek mennyisége és így hozzáadott értéke általában minimális a vegyi szintetikumok mellett.

Abban egyetérthetünk, hogy a minőséget meg kell fizetni: de hogy minek a minőségét fizetjük meg, az főként a felhasználónak nem mindegy. Tehát a valóban minőségi, ellenőrzött és igazolhatóan természetes alapanyagokat fizetjük meg egy terméknél, vagy valami egészen mást, a marketinget. A valóságban az álomszép, eszméletlenül hangulatos és profi marketing mellé viszont ritkán társul komplex, hatékony és valóban természetes összetétel. Talán kijelenthető, hogy a hölgyek, urak bőrére az ellenőrzötten bio összetevők felhasználásával fejlesztett tanúsított biokozmetikumok sokkal jobb hatással vannak, mint a profi reklámok.

2. A második, már jobbnak mondható kozmetikai besorolásunkat toxikológiai, bőrgyógyászati és kozmetológiai tapasztalatokra alapozott natúrkozmetikumok, melyeknél bizonyos konzerváló szereket, ásványi olajokat, GMO-eredetű összetevőket, szintetikus fényvédőket, stb. nem ajánlanak alkalmazni, és elvárt, hogy valamennyi növényi eredetű összetevőt tartalmazzanak. Az ilyen típusú termékeknél a gyártó is definiálhatja, hogy „mit nem tartalmaz a termék”.

3. A harmadik csoportunk a tanúsított naturkozmetikumok. A natúr szemlélettel, gondosan összeállított termékeket lehet, de nem kötelező tanúsíttatni. Vannak olyan külső ellenőrző szervezetek, amelyek (a tiltott anyagok listáját is tartalmazó) feltételrendszere szerint ellenőrizve és tanúsítva van egy márka: innentől ez tanúsítottan natúrkozmetikum.

A BIOLA ajánlata ebből a termékkategóriánkból a levendulás termékcsaládunk, mely nemcsak valóban ápoló, szépítő összetétele, de fenséges illata miatt is régi sikertermékünk. Minden összetevőnél fontos szempont a tisztaságon túl a magyar hatóanyag beszerezhetőség! Amilyen összetevőt csak lehet, magyar bio és őstermelőktől vásárolunk fel.

4. A valódi kuriózum a negyedik csoportba sorolható biokozmetikum, melyeket mindig kötelező tanusíttatni.

Évente legalább egyszer ellenőrzi a tanúsító szervezet a saját feltételrendszere szerint. Ennek során nemcsak a bio (ökológiai mezőgazdasági termesztésből származó) alapanyagokat, hanem a receptúrát, gyártástechnológiát, raktározást, címkézést is ellenőrzik, és csak ez után kaphatja meg a termék a bio vagy x% ökológiai tanúsítását.

A biokozmetikumokban elvárt ökológiai alkotók mennyisége igen különböző lehet a különböző tanúsító szervezeteknél, azonban a magyar közönség megnyugodhat. 

A magyar BIOKONTROLL (HUÖKO-01) igen szigorúnak számít e tekintetben, mert (az ásványi anyagoktól és víztől mentes rész nélkül számítva) több mint 90% mezőgazdasági összetevő 95%-ának ökológiai mezőgazdasági termelésből kell származnia ahhoz, hogy a kozmetikum ökológiai, azaz bio minősítést kapjon. A fennmaradó részben többnyire szerkezeti anyagok, vitaminok, biokozmetikumokban megengedett konzerváló anyagok, antioxidánsok egészítik ki a formulát.

Biokozmetikumainkra különösen büszkék vagyunk, hiszen magyar tudás és magyar gyártás áll a kiemelkedő bioaktív összetevők mögött. A legtöbb biokozmetikumunkban magyar biogazdaságok növényi alapanyagait alkalmazzuk, különösen akkor, ha Magyarországon is megterem a receptúrába tervezett bio összetevő. Írásunk hölgy olvasóinak kifejezetten kedvező árú csomagajánlatunk szól! BIO Mangó tusfürdőnk fantasztikus illata miatt évek óta sikertermékünk! 

5. Az abszolút csúcstartók kerülnek az ötödik kategóriánkba. A természetes kozmetikumok koronázott királynője, a minden szempontból leghatékonyabbnak és legtermészetesebbnek mondható biodinamikus biokozmetikumok. A Biodynamic Federation Demeter International e.V. feltételrendszere szerinti tanúsításra vihetők a már bio tanúsítással rendelkező biokozmetikumok.

Amennyiben a bio összetevők több mint 66%-a ún. biodinamikus termelésből származik, akkor viselhetik a termékek a Demeter logót, mely a biokozmetikumnál is magasabb hozzáadott értéket jelent az összetevők és azok előállítása szempontjából is. Nagyon közkedvelt termékünk az EVERYOUNG BIODYNAMIC SKIN CARE termékcsaládunkban a Bio Immortelle & Goji Bőrtápláló Éjszakai arckrém.  

Írásunk fő célja az volt, hogy ráirányítsa a fogyasztók figyelmét a kozmetikai összetevők fontosságára, tudatosítsa, hogy ezeket érdemes mindig ellenőrizni, utána olvasni és egy valamilyen fajta indíttatást is adjon a kozmetikai termék csoportok minősítésének figyelembe vételére a vásárláskor. 

A BIOLA a tudomány biztonságával, a növények tudásával és a szépség természetes intelligenciájával áll az Ön rendelkezésére – immár több, mint harminc éve!

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek