PR Cikkek

Hitel BAR listásoknak – Örök kérdés az adósok számára? (x)

Címkék
hitel

Bors

Létrehozva: 2021.10.14.

Forrás: Pixabay

A hitel BAR listásoknak több szempontból sem egyszerű téma. Alapvetően a KHR listára, vagy korábbi nevén a BAR listára kerülés már feltételez egyfajta anyagi mélypontot, melyből elsősorban a már meglévő hitel törlesztésével kell kijutni. A hitelfelvételi lehetőségek sem túl rózsásak, így az érintetteknek elsősorban azt javasolják a szakemberek, hogy a hitelmúlt rendezésével egyelőre kerüljenek le az aktív, majd a passzív BAR listáról. Mit jelentenek ezek a kifejezések? Hogyan kerülhet valaki fel a KHR listára? 

Aktív KHR lista? Van egy rossz hírünk

A Központi Hitelinformációs Rendszer (KHR) tulajdonképpen a BAR utódja. Célja nem más, mint az, hogy a bankok figyelemmel tudják követni azokat, akik hitelt vettek fel és a visszafizetéssel valamiféle problémájuk akadt. Miért van erre szükség? A bankok is szeretnék viszontlátni a pénzüket, így rendszerint nem helyeznek ki újabb összeget olyan ügyfélnek, aki egyéb hitel visszafizetésével is hadilábon áll. Amennyiben aktív KHR listán szerepel az ember, akkor valószínűleg egyetlen hazai hitelintézettől sem kaphat újabb kölcsönt. 

Hogyan kerülhet fel az ember az aktív KHR listára?

Természetesen nem egyik napról a másikra kerül fel valaki az aktív KHR listára. Ha legalább a minimálbér összegével tartozik az ügyfél a banknak, valamint ha több mint 90 napig nem tesz eleget fizetési kötelezettségének, akkor irány az aktív KHR lista. A felkerülés előtt 30 nappal már felhívja a hitelintézet a figyelmet erre, így a törlesztésre még van mód. Fontos tudni, hogy a hitelkártyával és a bankkártyával való visszaélés is a KHR listára kerülést vonhatja maga után.

Hogyan lehet lekerülni a KHR listáról?

Ahhoz, hogy a hitel BAR listásoknak elérhető legyen, nincs más tennivaló, mint a korábbi hitel törlesztése. A tartozás kiegyenlítése, vagy ennek hiányában a jelzáloghiteles szerződéseknél a hitelintézet által a fedezet elárverezése egyet jelent azzal, hogy passzív státuszba kerül az ügyfél. Ez sem jó, de legalább már nem aktívként szerepel a listán. Így már van némi esély arra, hogy a hitel BAR listásoknak elérhető legyen, de ez még nem ugyanaz, mintha teljesen lekerült volna az ember arról. Legalább egy évnek el kell telnie ahhoz, hogy a negatív KHR listáról is lekerüljön a név. 

Hitel BAR listásoknak passzív listán? 

Az egy évig tartó passzív listán szereplésnél már érdemes próbálkozni hitelfelvétellel, amennyiben az szükségessé válik. Vannak olyan bankok, melyek szóba sem állnak az emberrel, másoknál kifejezetten rossz konstrukciókkal érhető el bármilyen kölcsön vagy hitel. A legjobb tehát, amit tehetsz, az a takarékoskodás, az anyagilag jobban jövedelmező munka keresése, és a hitelek nélküli életminőség megteremtése. 

Egyfajta lehetőséget kínálnak a szlovák vagy az osztrák pénzintézetek, melyeknél van mód a pénzhez jutáshoz. Praktikusabb és egyszerűbb lehet azonban az, ha megkérsz egy közeli családtagot, hozzátartozót, hogy vállalja fel a hitelfelvételt saját nevével, a törlesztést pedig magatok között rendezed majd. Ehhez nagyfokú bizalom szükséges a másik fél részéről, és persze az sem mindegy, milyen jövedelmi viszonyokkal rendelkezik. 

A hitelfelvétel felelősségteljes döntés, ezért a pénzügyi tudatosság és a következetesség nélkülözhetetlen annak meghozatalához. Amennyiben negatív KHR listára kerültél, akkor a mihamarabbi törlesztés legyen a cél, és semmiképpen ne az újabb hitelfelvétel, s a vele járó ördögi spirál. A hitel BAR listásoknak tehát nem lehetetlen, de az első cél mindenképpen az aktív és a passzív listáról történő lekerülés kell, hogy legyen.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17083755_auto_resized.png
origo.hu

Opitz Barbi megvált a hatalmas, göndör hajától

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/26470_resized.jpg?avcount=1711723514
origo.hu

Magyar Péter egy ócska, undorító, gyáva sz.ar alak volt és marad is

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17084794_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Sokan csak most tudták meg és alig hiszik el, mit jelent valójában a WC kifejezés

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17087648_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Ezzel a fotóval mondatná le Orbán Viktort Pankotai Lili (FOTÓ)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17088272_auto_resized.jpg
ripost.hu

A síron túlról üzent Diana, ez jelenti Károly uralkodásának végét

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/26469_resized.jpg?avcount=1711723514
origo.hu

Retteghet Zelenszkij, súlyos fenyegetést kapott

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17073172_auto_resized.jpg
astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. március 23.: az Oroszlán megkönnyebbül, a Nyilasnak komoly felismerései vannak

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/26355_resized.jpg?avcount=1711723514
vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17091872_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Rendőrök lepték el az eltűnt kétéves Danka otthonát: Markológéppel ássák fel a területet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17080117_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Közös fotóval jelentette be Krausz Gábor és Mikes Anna: vége

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/03/8eK_vTOhfWhlKUbvsCsePUVCX9HBa8EEijXqk__FAyg/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzMyOTlkYjBjZjdiODRjM2E5MzQ1NTI4ZDc5MGU2OTMz.jpg
PR Cikkek

Lelki utazás Mező Misivel a Jézus és... 2. évadában (x)

https://cdn.borsonline.hu/2024/03/FrlBlEnP7IcifqfDdz8LBC7uwPOWtVxIw3RVSUPguWM/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzE4NDMyZjVlMzdjMDQxNWI4YWMxYWE2ZGU4ZDkwM2Nh.jpg
PR Cikkek

Hogyan készüljünk fel az első horgászútra? (x)