PR Cikkek

Hitel BAR listásoknak – Örök kérdés az adósok számára? (x)

Címkék
hitel

Bors

2021. október 14. csütörtök 15:25

Forrás: Pixabay

A hitel BAR listásoknak több szempontból sem egyszerű téma. Alapvetően a KHR listára, vagy korábbi nevén a BAR listára kerülés már feltételez egyfajta anyagi mélypontot, melyből elsősorban a már meglévő hitel törlesztésével kell kijutni. A hitelfelvételi lehetőségek sem túl rózsásak, így az érintetteknek elsősorban azt javasolják a szakemberek, hogy a hitelmúlt rendezésével egyelőre kerüljenek le az aktív, majd a passzív BAR listáról. Mit jelentenek ezek a kifejezések? Hogyan kerülhet valaki fel a KHR listára? 

Aktív KHR lista? Van egy rossz hírünk

A Központi Hitelinformációs Rendszer (KHR) tulajdonképpen a BAR utódja. Célja nem más, mint az, hogy a bankok figyelemmel tudják követni azokat, akik hitelt vettek fel és a visszafizetéssel valamiféle problémájuk akadt. Miért van erre szükség? A bankok is szeretnék viszontlátni a pénzüket, így rendszerint nem helyeznek ki újabb összeget olyan ügyfélnek, aki egyéb hitel visszafizetésével is hadilábon áll. Amennyiben aktív KHR listán szerepel az ember, akkor valószínűleg egyetlen hazai hitelintézettől sem kaphat újabb kölcsönt. 

Hogyan kerülhet fel az ember az aktív KHR listára?

Természetesen nem egyik napról a másikra kerül fel valaki az aktív KHR listára. Ha legalább a minimálbér összegével tartozik az ügyfél a banknak, valamint ha több mint 90 napig nem tesz eleget fizetési kötelezettségének, akkor irány az aktív KHR lista. A felkerülés előtt 30 nappal már felhívja a hitelintézet a figyelmet erre, így a törlesztésre még van mód. Fontos tudni, hogy a hitelkártyával és a bankkártyával való visszaélés is a KHR listára kerülést vonhatja maga után.

Hogyan lehet lekerülni a KHR listáról?

Ahhoz, hogy a hitel BAR listásoknak elérhető legyen, nincs más tennivaló, mint a korábbi hitel törlesztése. A tartozás kiegyenlítése, vagy ennek hiányában a jelzáloghiteles szerződéseknél a hitelintézet által a fedezet elárverezése egyet jelent azzal, hogy passzív státuszba kerül az ügyfél. Ez sem jó, de legalább már nem aktívként szerepel a listán. Így már van némi esély arra, hogy a hitel BAR listásoknak elérhető legyen, de ez még nem ugyanaz, mintha teljesen lekerült volna az ember arról. Legalább egy évnek el kell telnie ahhoz, hogy a negatív KHR listáról is lekerüljön a név. 

Hitel BAR listásoknak passzív listán? 

Az egy évig tartó passzív listán szereplésnél már érdemes próbálkozni hitelfelvétellel, amennyiben az szükségessé válik. Vannak olyan bankok, melyek szóba sem állnak az emberrel, másoknál kifejezetten rossz konstrukciókkal érhető el bármilyen kölcsön vagy hitel. A legjobb tehát, amit tehetsz, az a takarékoskodás, az anyagilag jobban jövedelmező munka keresése, és a hitelek nélküli életminőség megteremtése. 

Egyfajta lehetőséget kínálnak a szlovák vagy az osztrák pénzintézetek, melyeknél van mód a pénzhez jutáshoz. Praktikusabb és egyszerűbb lehet azonban az, ha megkérsz egy közeli családtagot, hozzátartozót, hogy vállalja fel a hitelfelvételt saját nevével, a törlesztést pedig magatok között rendezed majd. Ehhez nagyfokú bizalom szükséges a másik fél részéről, és persze az sem mindegy, milyen jövedelmi viszonyokkal rendelkezik. 

A hitelfelvétel felelősségteljes döntés, ezért a pénzügyi tudatosság és a következetesség nélkülözhetetlen annak meghozatalához. Amennyiben negatív KHR listára kerültél, akkor a mihamarabbi törlesztés legyen a cél, és semmiképpen ne az újabb hitelfelvétel, s a vele járó ördögi spirál. A hitel BAR listásoknak tehát nem lehetetlen, de az első cél mindenképpen az aktív és a passzív listáról történő lekerülés kell, hogy legyen.

További cikkek

PR Cikkek

A kapcsolati erőszak ne legyen többé tabutéma! (x)

PR Cikkek

A zeneművészet fiatal tehetségeit díjazta az MVM (x)

Ez is érdekelhet

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: győzött Izland – így juthatnak tovább a mieink

likebalaton.hu

FRISS! Újabb fotók érkeztek a nemzeti park kisborjairól

she.life.hu

A szerelem arra való, hogy eltereld a figyelmed a saját gyengeségeidről

hirtv.hu

Elmeorvos vizsgálja a kisfiát halálra késelő magyar pornósztárt

veol.hu

Hatalmas tűz tombol Várpalota és Pétfürdő között

origo.hu

Ezért jó, ha nagyobb valószínűséggel növényi alapú ételeket választunk

origo.hu

Kiderült, hány emlékérmét bocsát ki idén a Magyar Nemzeti Bank

ripost.hu

Gyilkolt az erős szél: gyerekek közé zuhant egy leszakadó faág, meghalt a 14 éves Patrik Nyitrán

szon.hu

Megrázó képek - szörnyű dolog történt ma délelőtt a Széna téren

veol.hu

Újszülöttjét nem láthatta az édesanyja, 25 évesen hunyt el a Covid miatt

origo.hu

Állóra büntetőfékezett a havas úton, ki akart szállni balhézni, azonnal jött a drága büntetés - videó