PR Cikkek

A kerékpározás jótékony hatásai (x)

Bors

2021. március 22. hétfő 16:25

A kerékpározás népszerűsége sok évtizede töretlen; kiváló mozgásforma a fogyni szándékozók és a mozogni vágyók számára, ráadásul tartalmas szabadidőprogramként is végezhetjük. A rendszeres kerékpározásnak köszönhetően gondoskodhatunk a megfelelő erőnlétünk fenntartásáról, ráadásul jelentős üzemanyagköltséget takaríthatunk meg.

Forrás: Pixabay

Kevés olyan sportág említhető, ami kortól és nemtől függetlenül akár együtt is végezhető, de a kerékpározás pont ilyen. Mivel a hosszantartó terhelést jelent számunkra, ezért kiválóan alkalmas az erőnlétünk megőrzésére. A kerékpározás elsősorban az izmainkra, a szív- és érrendszerre, a légzőszerveinkre és nem utolsó sorban az anyagcsere-folyamatokra gyakorol pozitív élettani hatást. 

A számos jótékony hatás közül leggyakrabban a szív- és érrendszerre gyakorolt pozitív hatást szoktuk emlegetni. A vérnyomás és a pulzusszám emelkedésével vérkeringésünk is fokozódik, ennek köszönhetően a szervezetünk, illetve a sejtjeink több oxigénhez jutnak. Elsősorban ez a magyarázata annak, hogy a kerékpározást fiatalító sportként is említeni szoktuk. A jobb vérellátásnak, illetve az oxigénnek köszönhetően a bőr feszesebb és egészségesebb lehet. 

A kerékpározás pozitív irányba befolyásolja a vér zsírsav- és lipidtartalmát, vagyis ha biciklire pattanunk, a nem kívánatos kilókkal is sikeresen megküzdhetünk. Persze felvetődik a kérdés, hogy mennyi zsírt veszíthetünk a tekerésnek köszönhetően. Érdemes tudni, hogy átlagos terhelés esetén bő 1 óra alatt átlagosan 450-500 kcal-t égethetünk el, ami napi rendszerességű biciklizés esetén 1 hónap alatt hozzávetőlegesen 1,5 kg zsírtól szabadít meg bennünket. 

Ha figyelmet fordítunk az étrendünkre, illetve gondoskodunk arról, hogy a leadott felesleg ne térjen vissza, akkor a kerékpározás rendkívül hatékony segítség lesz a kilókkal folytatott csatában. Fontos megemlíteni azt is, hogy a kerékpározás sok más sporttal ellentétben minimálisan terheli az ízületeinket, így bátran űzhetjük még abban az esetben is, ha jelentős súlyfelesleggel kell megküzdenünk.

A rendszeres kerékpározás nem csak egészségesebbé és vékonyabbá, hanem izmosabbá is tesz. A rendszeres sportolásnak köszönhetően feszesebbé válnak az izmaink, szebbé válnak a tónusaink. Ritkán esik szó arról, hogy a kerékpározás a felsőtest egyes izomcsoportjait is képes formálni, elsősorban a hát és a has izmait. 

Szerencsére ehhez a sporthoz nem kell más, csupán egy kerékpár, no és persze némi védőfelszerelés. Többféle típussal találkozunk; MTB, országúti, városi kerékpárok közül válogathatunk. Döntsünk az igényeinknek megfelelő bicikli mellett, és élvezzük a mozgás szabadságát!

További cikkek

PR Cikkek

A kapcsolati erőszak ne legyen többé tabutéma! (x)

PR Cikkek

A zeneművészet fiatal tehetségeit díjazta az MVM (x)

Ez is érdekelhet

borsonline.hu

Gyomorforgató, mi került elő a férfi fagyasztójából, még a rendőrök is rosszul lettek

life.hu

A magyar színésznő vallomása: "Volt dolgom nős férfival"

vg.hu

Gattyán György az utcán toborozza a képviselőket

origo.hu

Több mint 100 ezer invazív hódpatkányt vadásztak le Németországban

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: Hollandia az utolsó továbbjutó, a 15. helyen zártunk

origo.hu

Ettől rettegnek az amerikai légitársaságok a koronavírus után

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: „Nem így terveztük” – Bánhidi a kiesés után

life.hu

Nagy változás jön csütörtöktől hazánkban: erre kell felkészülnöd

metropol.hu

Durva hideggel érkezik a hózápor, de van egy rosszabb hírünk is

origo.hu

Meccs közben esett össze a labdaszedő kislány - videó