PR Cikkek

Amit érdemes tudnod a Fekete Péntekről… (x)

Címkék
black friday

Bors

Létrehozva: 2018.11.13.

Hamarosan elérkezik a legnagyobb leárazások ideje, az e-kereskedők már gőzerővel készülnek a fekete péntekre. Az előrejelzések szerint mintegy 60 milliárd forint értékű áru talál gazdára átlagosan mintegy 25-35 százalékos kedvezménnyel. A Black Friday ma már nem csupán egy egyszerű leárazás, hanem valós piacformáló esemény.

Az e-kereskedelemben az utolsó negyedév a legsikeresebb időszak. A webáruházak ekkor valósítják meg a forgalmuk mintegy 35 százalékát, ennek ötöde egyetlen napon, a fekete pénteken realizálódik. Nem meglepő, hogy a tavalyi évben az online kereskedők közel kétharmada részt vett az akcióban.

A hazai e-kereskedelmi piac koncentráltsága miatt a fekete pénteket a legnagyobb szereplők tudták leginkább kihasználni. Esetükben rendelkezésre állt a megfelelő méretű raktárkészlet és raktárkapacitás, a marketing gépezeteik megfelelő hírverést bonyolíthattak az esemény köré, ráadásul ők rendelkeznek a legerősebb beszállítói és gyártói kapcsolatokkal. A piac kisebb szereplői inkább a piacvesztés minimalizálására törekedtek. Számukra a fekete péntek inkább kényszer, ahol a vásárlói bázis megtartása a legfőbb cél. A nagyok reklámzaját nem harsoghatták túl.

A nagy szereplők még a látszólag irreális leárazások ellenére is jól jönnek ki a buliból. Ennek magyarázata elsősorban abban rejlik, hogy a fekete péntek lehetőséget jelent számukra a raktárkészletek frissítésére, illetve a porosodó termékek kiszórására. A legtöbb kereskedő elemi érdeke, hogy minél gyorsabban kipörögjenek a raktáron lévő termékei, hiszen a raktárterheltség mellett egyes termékek értékvesztésével is számolniuk kell. Gondoljunk csak a felsőkategóriás mobiltelefonokra, a divatos ruházati termékekre, a szavatossági idővel rendelkező FMCG termékekre…

A fekete péntek tehát hasznos a kereskedőknek - a nagyoknak bizonyosan -, illetve hasznos a vásárlóknak is, hiszen kiváló áron juthatnak hozzá az áhított termékekhez. A szkeptikus látogatókban persze kétely születik, hogy a leárazások valódisága megkérdőjelezhető, azonban ma már egyre nehezebben lehet tisztességtelen akciókat szervezni.

A korábbi években a tisztességtelen piaci gyakorlatot folytató kereskedők az akciók előtt felárazták a promócióban lévő termékeket, majd az utolsó pillanatban csökkentették az árakat, így valótlan kedvezményeket teremtettek. Ma már ez a gyakorlat nem csupán etikátlan, hanem büntethető is. Hasonlóképpen büntetést kockáztat az a kereskedő, aki hatalmas, akár 80-90 százalékos leárazásokról kommunikál, de a promócióban lévő termékek csupán kis százaléka rendelkezik ilyen mértékű leárazással.

A Gazdasági Versenyhivatal az idei fekete péntek kapcsán is munkához látott; versenyfelügyeleti eljárást indított az egyik ismert webáruház ellen, mivel a vállalkozás Black Friday akciója sérthette a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmát.

Az idei évben a kereskedők a Black Friday akciókat november 23-án tartják. Néhány piaci szereplő azonban nem tartja magát ehhez a „szabályhoz”. A korábbi években az Extreme Digital egy héttel korábban rendezte a saját fekete péntekjét, a Mall.hu-nál pedig az idei évben egész hónapban péntek van. Érdemes figyelemmel kísérni az akciókat, hiszen minden eddiginél szélesebb kínálattal és hatalmas leárazásokkal találkozhatunk.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17191041_auto_resized.jpg
origo.hu

Poloska Péter kalandjai - itt vannak a legjobb mémek Magyar Péterről!

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27806_resized.jpg?avcount=1714976108
origo.hu

Nagyon kemény üzenetet küldött Harry rákbeteg apjának, III. Károly királynak

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17185742_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Megtörtént a bejelentés: így alakulnak hétfőtől az üzemanyagárak

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17189108_auto_resized.jpg
ripost.hu

Sorsdöntő változás köszönt be hamarosan a szerelmi életünkben, ez vár ránk Szegedi Erika főboszorkány szerint

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27803_resized.jpg?avcount=1714976108
origo.hu

Stana Alexandra megmutatta ritkán látott édesanyját

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17188662_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Hideg zuhany: másfél év után válik a tévés műsorvezető, felesége zokogva tálalt ki

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17191492_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Két csillagjegy, aki valójában az univerzum kegyeltje

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17191135_auto_resized.jpg
borsonline.hu

"Gábornak is hálás lehetsz" – Tóth Gabi posztja felkavarta az állóvizet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17189714_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Elpusztul a világegyetemünk, a Nagy reccs lehet mindennek a vége

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/-QOHEGhzQJLxwbobl6_dg-Jmb13ToljY2S2y-6aSLDQ/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50Lzk3Y2EyYTk2OWYwNDRhYWM5MzIxMGJjYTljNzRmOTY5.jpg
PR Cikkek

Mennyit számít az első benyomás valójában egy állásinterjún? (x)

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/qYarjVyF3BBjFGbp-zfy1kIrvMtBX6jf0THtRfTrv3k/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2Y5NjRiMjMwZjZjZTQ5MDRiMjU3NDUwMjhmNWQ0OWMz.jpg
PR Cikkek

Hogyan legyünk környezettudatosak a tavaszi nagytakarítás során? (x)