
A középkori és reneszánsz műemlékeiről híres Firenze, Siena és Pisa mellett Toszkánának van egy másik arca is, amelyet kevés magyar ismer. Etruszk eredetű kisvárosaival, jó boraival és érintetlen tengerpartjával a tartomány déli sarkát elfoglaló Maremma vonzó célpont lehet az idei nyárra. Főként azoknak, akiknek elege van a tömegturizmusból.
Maremmáról az olaszoknak elsősorban az agriturismo, azaz a vidéki turizmus jut eszébe - mondta az MTI-Pressnek a megye központjában, Grossetóban utazási irodát üzemeltető Andrea Mazzanti. A maremmai táj jelenlegi képe a 20. század első felében alakult ki, amikor megkezdődött a mocsaras területek, lagúnák lecsapolása. Az így nyert termőföldeken számtalan kisbirtok alakult, az ekkor épült villák jelentős része pedig mára az agriturismót szolgálja.
A turizmust pedig igen komolyan veszik Toszkánában. A lovas farmja mellett Mancianóban fogadót üzemeltető Emanuele Romagnoli megjegyezte, hogy a vendéglátást a tartomány nemrég új törvényben szabályozta, és ha a jogszabály életbe lép, akkor a toszkánai szálláshelyeken kizárólag toszkán alapanyagokból előállított élelmiszer kínálható a vendégeknek. Ez a gyümölcsellátás terén gondot jelenthetne, a húsok terén azonban nincs ok aggodalomra: a toszkánok szerint náluk készítik Olaszország legjobb bisteccáját (bifsztekjét), ráadásul Maremma egy különleges, a magyar szürkemarhára megszólalásig (és génállományában is) hasonlító marhafajtával rendelkezik.
A maremmai marháétól nem sokkal marad el a vaddisznóhús népszerűsége. Az Alberese mellett családi fogadót vezető Moira Guerri szerint a helyi vaddisznók kisebbek és fürgébbek magyar társaiknál, és némileg más ízű a húsuk is, amelyből a cinghiale alla maremmana nevű jellegzetes helyi fogás készül. Ez az étel ránézésre emlékeztet a sertéspörköltre, az olyan hozzávalók, mint a boróka vagy a vadolívabogyó mégis egészen más ízvilágot eredményeznek.
Toszkána az olasz borkultúra egyik fellegvára is. A magyarok által jól ismert chianti és a szakértők által magasabbra értékelt brunello di Montalcino vagy a bolgheri szupertoszkánok mellett Maremmában is teremnek szép vörösborok, többnyire szintén sangiovéséből - például az eredetvédett morellino di Scansano, amely sokszor kerek szekszárdi kékfrankosokat idéz meg távolról a magyar kóstolóban.
A toszkánok büszkék olívaolajukra is, amely sajátos, más termőhelyeken nem megtalálható ízjegyeket hordoz. A hidegen sajtolt olívaolajat kóstolva először nyelvünk hegyével a gyümölcsösséget, közepével a finoman kesernyés ízeket - ez jellemző a toszkán olajokra -, majd a torokban a fűszerességet érezzük - magyarázta egy kóstolón Silvio Mazzoncini, a maglianói Campospillo gazdaság és Francesca Girardi, a Grosseto mellett Poggio Cavallo birtok vezetője.
Hogy valóban a helyi olajfák adják-e a legjobb termést Olaszországban, azt nehéz eldönteni, de egy biztos: aki megízlelte már a frissen sajtolt olívaolaj ízét, utána más szemmel tekint a szupermarketek polcain sorakozó termékekre. Sajátos gasztronómiai kínálattal várja a vendégeket Pitigliano is: a festői szépségű, sziklafalra épült városka évszázadok óta megbecsült zsidó közössége ugyanis saját konyhát fejlesztett ki, amelynek egyik leghíresebb fogása a turisták által is igen kedvelt, sfratto nevű, mézes-diós sütemény.
Maremma a magyarok számára egyelőre nem ismert, felfedezésre váró terület - mutatott rá az MTI Pressnek az Olaszországra specializálódott Studio Italia utazási iroda vezetője. Salusinszky András hozzátette azonban, hogy az utóbbi időben honfitársaink is kezdenek rátalálni a vidékre, ami azért sem meglepő, mert Magyarországról ez Toszkána egyik leggyorsabban elérhető része: az Alitalia például naponta indít járatokat Fiumicinóra, innen autóval csak másfél óra az út Maremmába.
Vagyis a magyar utazó fél napon belül Maremma szelíd dombjai között vagy a tömegturizmustól egyelőre megkímélt tengerpartján találhatja magát, ahonnan pihenés közben Elba, Monte Cristo szigete vagy Korzika körvonalait csodálhatja - hívta fel a figyelmet a környéken csaknem 50 szálláslehetőséget kínáló Studio Italia vezetője. Aki azonban Maremmát nemcsak a tengerparti nyaralást tervezőknek ajánlja, hanem a vidéki életérzést, a gasztronómiát megismerni vágyóknak is.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.