Csirke- vagy marhahús? A szakértők szerint az egyik alattomosan növelheti a rák kockázatát

egészség
PUBLIKÁLÁS: 2025. október 27. 08:45
„Az vagy, amit megeszel” tartja a mondás, de valóban tisztában vagyunk azzal, mit fogyasztunk? A csirkehús régóta a könnyű és egészséges étkezés szinonimája, míg a marhahúst sokaknál csak ritkán kerül a tányérra, azonban az egyik húsfajta hozzájárulhat a rák kialakulásának kockázatához.

A húsalapú étrend generációkon átívelő hagyomány, ami a legtöbb magyar háztartásban is meghatározó. A tudósok azonban az utóbbi években folyamatosan feszegetik azt a kérdést: vajon a húsfogyasztás káros az egészségünkre nézve? Ezzel kapcsolatban nemrég egy nagyon érdekes kutatás látott napvilágot, amelyben a csirkét és a marhát hasonlították közül, melyek közül az egyik többek között a rák kockázatát is növelheti. Vajon te is gyakran fogyasztod?

rák, csirke, csirkehús
Ez a húsfajta növelheti a bélrák kockázatát.
Fotó: nadianb /  Shutterstock 

Csirke- vagy marhahús? A szakértők végre felfedték, melyik növeli a rák kockázatát

Egy új tanulmány szerint, melynek eredményei számos vitát szültek, a sovány marhahús sokkal kevésbé ártalmas az emésztőrendszerre, mint a csirkehús. Az eredmények teljesen ellentmondanak az eddigi feltételezéseknek, miszerint a vörös húsok növelik a bélrák és a szívbetegségek esélyét, a baromfit pedig kevésbé káros fehérjeforrásnak tekintik.

A két hús összevetése a bélmikrobiomra gyakorolt hatásával kapcsolatban

A spanyol szakértők a két húsfajta fiatalok (főként 18 és 22 év közöttiek) bélmikrobiomjára gyakorolt hatását vizsgálta, melynek során kiderült, hogy a marha és a baromfi is befolyásolta az egészséges alanyok bélbaktériumait, azonban a csirkefogyasztás csökkentette a mikrobális sokféleséget és gazdagságot. A bélmikrobiom egészsége viszont kulcsfontosságú a fertőzések és betegségek elkerüléséhez.

rák, marha, steak, marhahús
A sovány marhahús sokkal kevésbé ártalmas az emésztőrendszerre, mint a csirke, ami növelheti a rák kockázatát.
Fotó: Jupiterimages /  GettyImages

A csirke növelheti a rák kockázatát, míg a marha egészségesnek mondható?

A szakácsok mindkét húsfajtát egyformán készítették el, miközben mindkét diéta tápértéke – a fehérje- és zsírbevitel is – hasonló volt. A kutatók azt találták, hogy a baromfit fogyasztó résztvevők bélrendszerében megemelkedett a káros baktériumok szintje, ami több betegséggel is összefüggésbe hozható, köztük a bélrákkal. Ezzel szemben a marha növelte azoknak a baktériumoknak a mennyiségét, amelyek elengedhetetlen szerepet töltenek be a bél nyálkahártyájának védelmében, ezzel együtt pedig a gyulladások és betegségek elleni küzdelemben.

Emellett a csirkén alapuló étrend káros hatással volt a szervezet glükóz feldolgozási képességére, ehhez kapcsolódóan pedig a vércukorszintre, ami bár a nap folyamán ingadozhat, a legjobb, ha némiképp stabil marad. Az NSH szerint a nagyon alacsony vércukorszint rohamokhoz, eszméletvesztéshez, alvászavarokhoz és erős szívdobogáshoz vezethet.

Sőt, a csirkén alapuló étrend az aminosavak – a szervezet sejtjeinek, szöveteinek és szerveinek alapvető építőkövei – termelését is negatívan befolyásolta, ami többek között a bélrendszer egészségében is kulcsszerepet játszik.

Ezek az eredmények arra utalnak, hogy a marhahúsból származó sovány vörös hús integrálása az egészséges étrendbe nemcsak a bélmikrobiomra, hanem néhány egészségügyi mutatóra is pozitív hatással lehet

 – vélekedtek a kutatók a Molecular Nutrition and Food Research című folyóiratban megjelent tanulmányukban.

Az alábbi videó megtekintésével többet is megtudhatsz a bélrendszer mikrobiomjairól:

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

 

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.