Ha a rák kockázatát nézzük, egy üveg bor elfogyasztása hetente ugyanolyan, mint ha 5-10 cigaretta fogyott volna el ennyi idő alatt – mutatott rá egy új tanulmány, mely a káros szenvedélyek és a betegség kapcsolatát vizsgálta.
Egy üveg bor hetente felér 5-10 szál cigarettával. Erre a következtetésre jutott az a tanulmány, mely a rák kockázatát vizsgálta a széles körben elterjedt káros szokásokkal összefüggésben. A tanulmány Angliában készült.Kiderül belőle, hogy a nők esteében 1 üveg bor elfogyasztása hetente a rák kockázatát a teljes élethosszra vetítve ugyanolyan mértékben növelte, mint ha az heti 10 cigaretta lett volna – nagymértékben növelve a mellrák esélyét.A férfiak körében a heti 1 üveg bor heti 5 cigaretta elszívásával ért fel.
A felfedezések a BMC Public Health szaklapban jelentek meg. S míg korábban számos jelentés és kutatás vizsgálta a rák kockázatát a cigaretta és az alkohol tekintetében, ez az első tanulmány, mely a kettőt fej fej mellett vetette össze.
"Egyszerűen elvégeztünk egy számítást a korábbi nagy tanulmányok adatai alapján"- mondta Theresa Hydes, PhD, a Southampton-i Egyetem hepatológiai munkatársa.
„Az emberek többnyire májbetegséggel társítják az alkoholfogyasztást, de általánosságban kevesen tudják, hogy ez a rák ötödik fő oka is egyben. Az alkoholfogyasztás, a borozás pedig számos országban növekszik” – tette hozzá a kutató.
Két szakember, aki nem volt bevonva a tanulmányba, kissé más véleményt képvisel.Ruth Etzioni, PhD, a Seattle-i Fred Hutchinson Rákkutató Központ biostatisztikusa szerint túlságosan figyelemhajhászó a tanulmány és ő nem szentelne neki sok időt. Vélemény szerint a cigaretta okozta rákok – ami egyértelmű – nem ugyanolyanok, mint azok a megbetegedések, amelyeket az alkohol váltott ki, s utóbbi nem is annyira világos. Ez az összehasonlítás nem segít abban, hogy garantáltan észbe kapjanak az emberek. Az alkohol fogyasztásából eredő kockázatok sokkal bizonytalanabbak, mint a cigaretta, a dohányzás esetében.
Egy másik szakértő azonban dicséri a tanulmányt. Mark Petticrew, PhD, a londoni Higiéniai és Trópusi Orvositudományi Iskola közegészségügyi és szakpolitikai karának professzora kifejtette: a szerzők nem megijeszteni akartak senkit, csupán leírták, amit tapasztaltak.
„Ez a tanulmány azonban nem azt mondja, hogy a mértékkel ivott bor vagy alkohol bármilyen szempontból azonos a dohányzással, az elemzés a rákot elkülönítetten is vizsgálta, s a szeszes italok más egészségügyi problémákat váltanak ki, melyeket figyelembe kell venni” – mondta.
Vizsgálatuk során Hydes és munkatársai azt becsülték meg, mennyivel magasabb a rák kockázata a mérsékelt alkoholfogyasztás esetén, s összevetették azt a dohányzásból eredő magasabb rák rizikóval.Eredményeik azt mutatták, hogy a nemdohányzó férfiak körében a heti 1 üveg bor elfogyasztása a rák kockázatát az élethossz folyamán 1,0 százalékkal növelte, míg a nemdohányzó nőknél nagyjából 50 százalékkal, 1,4 százalékkal volt nagyobb.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.