Tudósok bizonyították, ez az étel legyőzheti a rákot

vörös hús
PUBLIKÁLÁS: 2023. november 23. 11:30
Úgy tűnik, hogy a vörös húsok fogyasztása pozitívan hathat a rák elleni küzdelemben. Sőt megelőzheti a kórság kialakulását.

Egy friss kutatás szerint a rák elleni küzdelemben sokat segíthet a marha-, a bárányhús, illetve a tejtermékek fogyasztása. Ezekben a termékekben, ugyanis olyan specifikus zsírsavak találhatóak, amelyek javítják a szervezet azon képességét, ami megtámadja és elpusztítja a daganatokat. A legújabb vizsgálati eredmény a Nature orvosi lapban jelent meg. Ebben azt állítják, hogy a transz-vaccénsavnak (TVA) nevezet zsírsavak magas szintje a vérben jobban reagál az immunterápiára. Ez egy hatalmas áttörés lehet a rák elleni harcban.

nyers hús steak marhahús főzés konyha
Képünk illusztráció / Fotó: Pexels (illusztráció)

Számos tanulmány próbálja megfejteni az étrend és az emberi egészség közötti kapcsolatot. Nehezíti azonban a vizsgálatot, hogy az emberek rengetegféle ételt fogyasztanak

 - kezdte beszámolóját Jing Chen professzor a Chicagói Orvosi Egyetem munkatársa a Metro magazinnak. A szakértő a csapatával azonban összpontosítani kezdett azokra az élelmiszerekre, és tápanyagokra, amelyek aktiválhatják a T-sejtes immunválaszokat, és találtak olyanokat, amelyek valóban fokozzák a daganat ellenes immunválaszt, azzal, hogy aktiválja az immunrendszerünkben lezajló folyamatokat.

Azt fedeztük fel a vizsgálatok során, hogy a TVA-ban gazdag tápanyagoknak nagyon célzott mechanizmusa van, mélyreható fiziológiai választ ad a teljes szervezet szintjén. Ezt rendkívül elképesztőnek és érdekesnek találom

 - tette hozzá a professzor. Az egyetemi csapat egereken is tesztelte a tézisét, és arra az eredményre jutottak, hogy a TVA-val dúsított ételek evése csökkentette a melanoma és a vastagbélrák daganatnövekedési potenciálját az egerek szervezetében. Emellett fokozta a szervezetük képességét rá, hogy harcoljanak a daganat ellen.

Ezután megnézték rákbeteg emberek vérmintáit, és itt is arra a megállapításra jutottak, hogy a magasabb TVA-szintű betegek sokkal jobban reagáltak a kezelésekre, mint az alacsonyabb szinttel rendelkező társaik.

Még korai lenne azt a végletes következtetést levonni, hogy akkor a mértéktelen vöröshús fogyasztás megelőzi a rákot, ugyanis most elkezdik a növényi eredetű zsírsavak vizsgálatát is a kutatók - tette hozzá a lap.

 

 

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.