Sütni-főzni úgy is lehet, hogy tudjuk: melyik fűszer mit tesz az egészség érdekében. Íme az indiai konyha állandó résztvevői, amelyek amellett, hogy ízletessé teszik az ételt, az egészség hűséges őrzői.
India a fűszerek és gyógynövények országa. Amellett, hogy a sütés-főzéshez használják őket, a fűszerek a teljes egészségre nézve hasznosak. Felhasználásuk sokrétű, tehetjük őket levesekbe, készíthetünk köretet belőlük, fogyaszthatjuk salátákkal, feltétként vagy chutney-hoz adva.
Lássuk, melyik fűszer mire való és miként hat az egészségre.
Kurkuma/kurkumin
A kurkuma minden indiai háztartásban megtalálható. Az egyik legjobb gyógynövény, amelyet sok-sok éve alkalmaznak gyulladáscsökkentő tulajdonságai miatt. Meghökkentő előnyökkel bír, amelyek segíthetnek egyes krónikus betegségek kezelésében. Szabályozza a koleszterinszintet és kiváló öregedésgátló.
Antioxidáns, rákellenes, természetes gyógyító. Ez az indiai fűszer Alzheimer-kór esetén is segít a kognitív funkciók javításában, vagyis sokoldalúan támogatja az egészséget.
Szegfűszeg
Bármikor fellelhető az indiai konyhákban a szegfűszeg is. Ismerten hozzájárul a fogszuvasodás miatti panaszok és az ízületi gyulladás enyhítéséhez, természetes fájdalomcsillapító tulajdonsága miatt.
Tele van antioxidánsokkal, gyulladáscsökkentő, mérsékeli a tüdőrák kialakulásának esélyét és segít gombás fertőzések esetén.
Napjainkban egyik leggyakoribb probléma a gyomorhurut és a puffadás, melyen szintén segíthet a szegfűszeg. Vegyünk elő belőle néhányat, áztassuk vízbe egy éjszakára, majd forraljuk fel másnap reggel.
Szűrjük le az italt, amely igen hasznos lesz az emésztési problémák ellen. A szegfűszegvíz rendszeres fogyasztása segíthet az egészséges emésztés visszaállításában.
Kardamom
Számos tanulmány mutatta már ki, hogy a kardamom megküzd a baktériumokkal és megakadályozza a daganatok jelentkezését a szervezetben. Csökkenti a vastagbélrák kockázatát. Segíti az emésztést, megelőzi a fekélyek kialakulását. Antibakteriális tulajdonságokkal bír és gátolja a H.pylori fertőzést.
Fahéj
Számos lenyűgöző gyógyászati tulajdonsággal rendelkezik ez a kellemes ízű, illatos fűszer. Számos módon hozzájárul az egészséghez: szabályozza a vércukorszintet, megelőzi a szívbetegségeket és a magas vérnyomást, de ízületi fájdalomcsillapítóként is jól használható.
Kömény
A kömény rákellenes vegyületeket tartalmaz, vagyis hasznos rákellenes fűszer. Csökkenti a gyulladást, mérsékeli a szívbetegségek és a cukorbetegség rizikóját. Alkalmazható a szervezet savasságának csökkentésére, ami megelőzi a gyomorfekély kialakulását.
Édeskömény
Kellemes illatú fűszernövény az édeskömény, melyet gyakran használnak szájfrissítőként az indiai háztartásokban.
A szárított édesköménymag enyhíti a kólikát és a gázokat, rákellenes tulajdonságokkal rendelkezik. Az édesköménymag rostban, kalciumban, C-vitaminban, vasban, magnéziumban, káliumban és mangánban gazdag, ezért nagymértékben hozzájárul az egészség megőrzéséhez.
A cikket folytatjuk...
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.