Kurkumától a fahéjig: gyulladást csökkentenek, rák ellen is védenek

Kurkumától a fahéjig: gyulladást csökkentenek, rák ellen is védenek

fehéj
PUBLIKÁLÁS: 2021. december 04. 14:04
Sütni-főzni úgy is lehet, hogy tudjuk: melyik fűszer mit tesz az egészség érdekében. Íme az indiai konyha állandó résztvevői, amelyek amellett, hogy ízletessé teszik az ételt, az egészség hűséges őrzői.

Sütni-főzni úgy is lehet, hogy tudjuk: melyik fűszer mit tesz az egészség érdekében. Íme az indiai konyha állandó résztvevői, amelyek amellett, hogy ízletessé teszik az ételt, az egészség hűséges őrzői.

India a fűszerek és gyógynövények országa. Amellett, hogy a sütés-főzéshez használják őket, a fűszerek a teljes egészségre nézve hasznosak. Felhasználásuk sokrétű, tehetjük őket levesekbe, készíthetünk köretet belőlük, fogyaszthatjuk salátákkal, feltétként vagy chutney-hoz adva.

Lássuk, melyik fűszer mire való és miként hat az egészségre.

Gyógynövényes gyógymódok allergiára, szorongásra, migrénre

Kurkuma/kurkumin

A kurkuma minden indiai háztartásban megtalálható. Az egyik legjobb gyógynövény, amelyet sok-sok éve alkalmaznak gyulladáscsökkentő tulajdonságai miatt. Meghökkentő előnyökkel bír, amelyek segíthetnek egyes krónikus betegségek kezelésében. Szabályozza a koleszterinszintet és kiváló öregedésgátló.

Antioxidáns, rákellenes, természetes gyógyító. Ez az indiai fűszer Alzheimer-kór esetén is segít a kognitív funkciók javításában, vagyis sokoldalúan támogatja az egészséget.

Szegfűszeg

Fotó: 123rf.com

Bármikor fellelhető az indiai konyhákban a szegfűszeg is. Ismerten hozzájárul a fogszuvasodás miatti panaszok és az ízületi gyulladás enyhítéséhez, természetes fájdalomcsillapító tulajdonsága miatt.

Tele van antioxidánsokkal, gyulladáscsökkentő, mérsékeli a tüdőrák kialakulásának esélyét és segít gombás fertőzések esetén.

Napjainkban egyik leggyakoribb probléma a gyomorhurut és a puffadás, melyen szintén segíthet a szegfűszeg. Vegyünk elő belőle néhányat, áztassuk vízbe egy éjszakára, majd forraljuk fel másnap reggel.

Szűrjük le az italt, amely igen hasznos lesz az emésztési problémák ellen. A szegfűszegvíz rendszeres fogyasztása segíthet az egészséges emésztés visszaállításában.

Kardamom

Fotó: 123rf.com

Számos tanulmány mutatta már ki, hogy a kardamom megküzd a baktériumokkal és megakadályozza a daganatok jelentkezését a szervezetben. Csökkenti a vastagbélrák kockázatát. Segíti az emésztést, megelőzi a fekélyek kialakulását. Antibakteriális tulajdonságokkal bír és gátolja a H.pylori fertőzést.

Fahéj

Számos lenyűgöző gyógyászati ​​tulajdonsággal rendelkezik ez a kellemes ízű, illatos fűszer. Számos módon hozzájárul az egészséghez: szabályozza a vércukorszintet, megelőzi a szívbetegségeket és a magas vérnyomást, de ízületi fájdalomcsillapítóként is jól használható.

Kömény

A kömény rákellenes vegyületeket tartalmaz, vagyis hasznos rákellenes fűszer. Csökkenti a gyulladást, mérsékeli a szívbetegségek és a cukorbetegség rizikóját. Alkalmazható a szervezet savasságának csökkentésére, ami megelőzi a gyomorfekély kialakulását.

Édeskömény

Kellemes illatú fűszernövény az édeskömény, melyet gyakran használnak szájfrissítőként az indiai háztartásokban.

A szárított édesköménymag enyhíti a kólikát és a gázokat, rákellenes tulajdonságokkal rendelkezik. Az édesköménymag rostban, kalciumban, C-vitaminban, vasban, magnéziumban, káliumban és mangánban gazdag, ezért nagymértékben hozzájárul az egészség megőrzéséhez.

A cikket folytatjuk...

Ez a téma is érdekelhet!

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.