Erősebb a COVID ott, ahol kevesebb a D-vitamin?

Erősebb a COVID ott, ahol kevesebb a D-vitamin?

D-vitamin
PUBLIKÁLÁS: 2021. december 13. 05:33
Ír kutatók szerint azokban az országokban tarolt nagyobbat a COVID, ahol a lakosság körében többen vannak olyanok, akiknek nagyon alacsony a szervezetében a D-vitamin szintje.

Ír kutatók szerint azokban az országokban tarolt nagyobbat a COVID, ahol a lakosság körében többen vannak olyanok, akiknek nagyon alacsony a szervezetében a D-vitamin szintje.

Furcsa mód a mediterrán régióban élők körében idősebb korukra nagyobb arányban fordul elő a D-vitamin-hiányos állapot, mint az északibb szélességi fokokon élőkében.

A D-vitamin nemcsak a csontváz és a vázizomzat egészségét segíti idős korban, hanem fontos szerepe van az immunrendszer citokinválaszának szabályozásában és egy esetleges citokinvihar, vagyis az immunrendszer gyulladásra adott túlzott – és veszélyes – válaszának a megakadályozásában is – számolt be a kutatásról a qubit.hu híre alapján az Élőbolygónk.hu.

Fotó: 123rf.com

Ideje lenne, hogy az élelmiszereket kötelezően dúsítsák D-vitaminnal Európa-szerte. Ha mindezt a skandináv országokban meg lehet tenni, semmi akadálya nincs, hogy Nagy-Britanniában, illetve egész Európában is ezt tegyék

– mondta a Scitechdaily tudománynépszerűsítő portálnak Eamon Laird, aki a vitaminok és táplálékkiegészítők szerepét kutatja a TILDA (The Irish Longitudinal Study on Ageing) nevű, az öregedés folyamatait feltárni hivatott hosszú távú kutatási programban.

Laird és kutatótársa, Rose Ann Kenny arról cikkeztek, hogy a logikusnak tűnő feltételezéssel szembena mediterrán régióban élők körében idősebb korukra nagyobb arányban fordul elő a D-vitamin-hiányos állapot, mint az északibb szélességi fokokon élőkében.

Miközben a déli országokban sokat süt a nap, ami elősegíti, hogy a bőrben az UVB-sugárzás hatására több D-vitamin képződjön, a lakosság körében mégis gyakoribb a D-vitamin-hiányos állapot, mint az északabbra, különösen a skandináv országokban élők szervezetében. Ez paradoxnak tűnhet ugyan, ám a magyarázat az ír kutatók szerint az, hogy

a skandináv országokban kötelezően dúsítják az élelmiszereket D-vitaminnal, ami azonban nem általános Európa-szerte.

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Írországban elterjedt a D-vitamin-hiány, ami nemcsak a kor előrehaladtával gyakoribb, hanem a túlsúlyosakban, a diabéteszben, magasvérnyomás-betegségben szenvedőkben, valamint a férfiakban és az idősotthonokban élők körében is. A Covid–19 épp ezekben a csoportokban okozza gyakrabban a tünetek súlyosabbá válását és az életveszélyes komplikációk kialakulását.

Noha a kutatók szerint a D-vitamin-hiány és a Covid–19 okozta halálesetek száma közötti összefüggés általuk felállított hipotézise további bizonyításra szorul, a TILDA-adatbázis alapján úgy vélik, hogy a napi D-vitamin-bevitel jelentős védelmet biztosítana a SARS-CoV-2 vírus legsúlyosabb tüneteivel szemben.

Ez is érdekelhet!

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.