D-vitamin-hiányos gyermekek vigyázzatok az influenzától!

D-vitamin-hiányos gyermekek vigyázzatok az influenzától!

influenza
PUBLIKÁLÁS: 2021. november 07. 08:09
Az influenzajárványban veszélyeztetettebbek a D-vitamin-hiányban szenvedő gyermekek.

Az influenzajárványban veszélyeztetettebbek a D-vitamin-hiányban szenvedő gyermekek.

Azok a gyerekek, akik megfelelő mennyiségű D-vitaminhoz jutnak, kisebb eséllyel fertőződnek meg influenzával, de ha megkapták is, általában könnyebben vészelik át a betegségeket. A legveszélyeztetettebb csoportok közül az idősek és a várandós anyák számára megoldást jelent az oltás, az 1-3 éves korosztályt ugyanakkor az influenza elleni vakcinával még nem védik. Ezért is kiemelten fontos az anyatejes táplálásról leváló kisgyermekeknél a D-vitamin pótlása.

Több gyermekklinikán évek óta mérik az ott megforduló gyermekek D-vitamin-szintjét. A vizsgálatok szerint éves átlagban a kisgyerekek legalább 40 százaléka szenved D-vitamin-hiányban, míg 15 százalékuknál a hiányszint kritikus.

A D-vitamin-hiánynak nincsenek egyértelmű tünetei, hosszú távon azonban számos betegség kialakulásához vezet. Klinikai vizsgálatok kimutatták, hogy a súlyosabb betegséggel kezelt gyermekek esetében a hiány jóval gyakoribb az átlagosnál. A D-vitamin pótlása tehát a téli fertőzések mellett a gyermekek egészséges fejlődése miatt is rendkívül fontos lenne.

Finn kutatók nagydózisú D-vitamin adása mellett az 1-es típusú cukorbetegség kockázatának 78 százalékos csökkenését figyelték meg. Egy, a Massachusettsi Általános Kórház vezető kutatója által végzett amerikai vizsgálat arra jutott, hogy az újszülöttek D-vitamin-szintje befolyásolja a gyermekkori légzőrendszeri megbetegedések valószínűségét, és a gyermekkori asztmás légzés megjelenésének gyakoriságát. D-vitamin-hiány esetén a fertőzéses légúti megbetegedések lényegesen gyakoribbak. A D-vitamin-hiány káros következményei 10-20 év múlva is jelentkezhetnek izom-, csont-, légző- vagy idegrendszeri problémák képében.

Becslések szerint Magyarországon a gyermekek normál étkezésük során az ajánlott D-vitamin-mennyiség alig 2-4 százalékához jutnak hozzá, pedig télen a D-vitamin másik alapvető forrása, a napfény elégtelen a D-vitamin termeléséhez. Önmagában tehát a helyes táplálkozással a megfelelő napi D-vitamin-szint télen nem biztosítható.

A szakember magas D-vitamin-tartalmú ételek - tengeri halfélék, máj, tojás, gomba - mellett vitaminkészítmények, illetve hozzáadott D-vitamint tartalmazó élelmiszerek rendszeres fogyasztását javasolja.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.