Top 14 őszi zöldség és gyümölcs, amit muszáj ennünk idén!

egészség
PUBLIKÁLÁS: 2021. szeptember 24. 15:25
A falevelek teljesen lehullanak, vége lesz az ősznek is, jön a tél. De lássuk, melyik az az őszi gyümölcs, zöldség, amelyet idén kötelező megkóstolni? Az alma ettől még vezetheti a fogyasztási listát…

A falevelek teljesen lehullanak, vége lesz az ősznek is, jön a tél. De lássuk, melyik az az őszi gyümölcs, zöldség, amelyet idén kötelező megkóstolni? Az alma ettől még vezetheti a fogyasztási listát…

Az idény legnépszerűbb gyümölcsei mellett idén kipróbálhatunk néhány üdítő újdonságot is. Önmagukban, köretként vagy süteménybe is használhatók, mindenki megtalálhatja közülük a maga kedvencét.

Lássuk a különlegesnek számító őszi gyümölcs és zöldség felhozatalt!

1.Datolyaszilva: a Kaliforniából, Kínából és Japánból érkező őszi gyümölcs a 19. században érkezett Európába. A legjobb még ropogós állapotban fogyasztani. A hachiya fajta ugyanakkor leginkább Japánban terem, ezt akkor eszik meg, amikor húsa lágy lesz, akár a zselé.

2.Édeskömény: leveleit gyógynövényként használhatjuk. Illata, íze olyan, mint az édesgyökéré, édes árnyalat nélkül. A gyökereket süthetjük, piríthatjuk, társíthatjuk más zöldségekkel, például sárgarépával, karalábéval, paszternákkal. Így kiváló őszi zöldségkeverék válik belőle, köretnek.

Foto:123rf.com

3.Cikória: bár többnyire sárga, fehér vagy lila a színe, a zöld saláták kitűnő kiegészítője lehet ősszel. Ilyenkor kezd a cikória lágyabb és édesebb lenni. Enyhén keserűbb is, frissítően roppan. Előételnek is remek lehet.

Foto:123rf.com

4.Tőzegáfonya: ez az őszi zöldség olyan, akár az egyszerű áfonya, de ritkább és édesebb. Legkeresettebb fajtái a Csendes-óceán észak-nyugati részén nőnek, nedves környezetben. Óvatosnak kell lenni a szedésénél – ugyanis a vadonban a medvékkel is találkozhatunk: nekik is a kedvencük.

Foto:123rf.com

5.Birsalma: jellegzetes őszi gyümölcs, melyet gyakran használnak dzsemhez, zselékhez. A spanyolok a membrillo nevű sűrű dzsemet készítik belőle. A birs az almához és a körtéhez tartozik, de ezeknél képesebb túlélni az extrém hőmérsékletet és a szárazságot is.

Foto:123rf.com

6.Kelbimbó: sokan őriznek gyermekkorukból rossz emléket a kelbimbóról, pedig ez a finom őszi zöldség manapság kiváló új receptek alkotórésze. A séfek pirítva, pörkölve, kellemesen ropogóssá alakítva, olívaolajjal vagy karamellizált hagymával készítik a kelbimbót, ami, valljuk be, igen ínycsiklandó.

Foto:123rf.com

7.Karalábé: az édes, kissé dióízű ízű őszi zöldséget ősszel a legjobb leszedni, s kitűnően párosítható fehérrépával, édesköménnyel – alkalmazzuk őket köretként!

Foto:123rf.com

8.Japán édesburgonya: keleti krumpliként is említik. Sárgás-fehér és lila bőre különlegessé teszi ezt a kellemes őszi zöldséget, mely emiatt is igencsak különbözik narancsos-barnás színű rokonaitól. Egyedi íze, valamint gazdag vitamin- és tápanyagtartalma miatt sokan szeretik. Japánban likőr is készül belőle.

Foto:123rf.com

9.Zsidótövisbogyó: szokatlan őszi gyümölcs, mely fákon nő. Frissen, kora ősszel szokás enni, amikor zöldből barnásra vált. Külső segítség nélkül is megszárad a fán. Az eredmény keményebb állag, melynek íze a datolyáéra emlékeztet.

Foto:123rf.com

10.Gránátalma: a mutatós őszi gyümölcs magjai önmagukban is finomak, de salátához vagy joghurtba keverve is ehetők. A perzsa konyha szószokhoz, szirupokhoz, pörköltekhez használja.

Foto:123rf.com

11.Ázsiai körte: roppanós és szilárd, akár az alma, ám az íze kellemesen édes. Magában vagy joghurttal ideális ez az őszi gyümölcs, salátához szintén adható. Ha megfelelően tároljuk, igen sokáig eláll.

Foto:123rf.com

12.Szőlő: tipikus őszi gyümölcs hazánkban is, világszerte ünnepet szerveznek a szüret köré. Frissen és ételekhez társítva is kitűnő az íze. Dióhoz, sőt a hagyományos csirkesalátához is remekül illik.

Foto:123rf.com

13.Tök: egészséges és finom választás az őszi zöldségek között, s természetesen nemcsak pitében ízletes. Levesként, köretnek és pirítva is finom, sőt még tejes shake-et is lehet készíteni belőle.

Foto:123rf.com

14.Mogyoróhagyma: ahogyan a póré- vagy a fokhagyma, a mogyoróhagyma is enyhe, édeskés ízével hódít, különösen főzve. Próbáljuk ki receptekben a szokásos hagyma helyett, vagy nyersen salátákban és öntetekben!

A szezonális gyümölcsök, zöldségek vásárlása éri meg mindig a legjobban – hiszen olcsóbban hozzájuk lehet jutni és igen finom, sőt, rákellenes ételek készíthetők belőlük. Lássuk az őszi listát!
Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.