Mit jelent a teljesítményközpontú sporttáplálkozás?

sport
PUBLIKÁLÁS: 2021. szeptember 27. 16:40
A sporttáplálkozás a teljesítményoptimalizálás egyik legjelentősebb alkotórésze, amely úgy segíti a teljesítmény maximalizálását, hogy közben az egészségmegőrzést is szem előtt tartja.

A sporttáplálkozás a teljesítményoptimalizálás egyik legjelentősebb alkotórésze, amely úgy segíti a teljesítmény maximalizálását, hogy közben az egészségmegőrzést is szem előtt tartja.

Angyal Viktória, a Sportorvosi Központ sportdietetikusa a legfontosabb tudnivalókra hívta fel a figyelmet.

A sporttáplálkozás építőkövei

A táplálkozására valószínűleg mindenki odafigyel, aki komolyan veszi a sportot, az egészséget, ám míg a szabadidő sportolók esetében elegendő a kiegyensúlyozott táplálkozás irányelveit szem előtt tartani, addig élsportolók esetében a táplálkozás célja a megfelelő teljesítmény elérése, a regenerálódás biztosítása, az immunrendszer támogatása. Ugyanez igaz természetesen az amatőrökre is, akik komoly sportteljesítményre készülnek. A sporttáplálkozás ugyanazon építőkövekre épül, mint az egészséges, kiegyensúlyozott étrend, vagyis a megfelelő mennyiségű és minőségű energia-, fehérje-, zsír- és szénhidrát-bevitelre, a folyadékbevitelre, és szükség esetén az étrend-kiegészítők fogyasztására. Vannak azonban olyan faktorok, amelyekhez a sportolóknál személyre szabottan kell igazodni.

Milyen tényezőket vesz figyelembe a sportdietetikus?

  • Sportág

A sportágspecifikus táplálkozás felépítésében el kell különíteni az állóképességi-erő- és állóképességi-erő-gyorserő-küzdő- sportágcsoportokat, hiszen természetesen más a tápanyagszükséglete egy maratoni futónak és egy súlyemelőnek, sőt egy sportágon belül is jelentősek lehetnek az egyéni eltérések.

Fotó: 123rf.com
  • Edzésidőszak

A sporttáplálkozás megtervezésénél, kivitelezésénél első szempont, hogy igazodjon a sportoló edzésidőszakához. Más étrendet igényel az alapozási időszak, a verseny előtti felkészülés, a verseny és a pihenés ideje. Az egyes szakaszokon belül annak is jelentősége van, milyen egy-egy nap beosztása. Míg a terhelés (edzés vagy verseny) előtt a szénhidrát-dús, könnyen és gyorsan felszívódó-, emészthető, alacsony zsírtartalmú ételeken van a hangsúly, illetve a megfelelő hidratáltsági állapot elérésén, addig a terhelés alatt a folyadékbevitelen, illetve szükség szerint az elektrolit- és a szénhidrátpótláson. Terhelés után cél a szénhidrátraktárak feltöltése, az optimális fehérjebevitel és megint csak a folyadékpótlás.

szabadtéri sportoknak
  • Életkor

Nyilvánvalóan más feltételeknek kell megfelelni egy fejlődésben lévő fiatal szervezet étrendjének, mint egy élsportolóénak és egy senior sportolóénak, hiszen más az energia – és tápanyagszükségletük, eltérő a regenerálódási idejük. Az utánpótlás korosztálynál nagyon fontos szempont, hogy a táplálkozásnak nem csak a sportolás során leadott teljesítményt, az edzések fejlesztő hatását kell fedeznie, de a test életkorból adódó fejlődését is szolgálnia kell. Azért is kiemelt jelentőségű ennél a korosztálynál a gondosan felépített táplálkozás, mert az ekkor kialakult szokások az egész felnőttkort meghatározzák – akár élsportoló lesz valaki, akár nem. A sportdietetikus szerint az étrend-kiegészítők használatával ebben a korosztályban még óvatosan kell bánni, a cél, hogy a szükségleteket a mindennapi étkezésből nyerje a fiatal. Senoir sportolók esetében máshol vannak a hangsúlyok, hiszen a sportdietetikusnak folyamatosan figyelemmel kell kísérnie a test összetételének élettani változását, a „kopó” csontok, ízületek fokozott tápanyagigényét, a hatékonyságukat vesztő anyagcsere folyamatokat, a fellépő-kialakuló betegségeket, azok gyógyszeres kezelését.

Fotó: 123rf.com
  • Nem

Sporttáplálkozásnál nem szabad megfeledkezni a férfiak és nők eltérő energiafelhasználásáról és izomrostszerkezetéről, a hormonrendszer működéséről. Itt nem csak arról van szó, hogy más a szteroid-összetétel a két nemnél, de nők esetében a táplálkozást a menstruációs ciklushoz, fogamzásgátláshoz is igazítani kell.

  • Speciális étrendek

A sporttáplálkozásban külön terület az olyan sportolók étrendjének összeállítása, akik valamilyen élelmiszert, élelmiszercsoportot nem fogyaszthatnak – többek közt allergia, intolerancia, genetikai- illetve immunbetegség miatt. Ebben az esetben szükségszerű a megfelelő szakember bevonása és az általa felállított diagnózishoz kell alakítani az étrendet.

ヘルスケアテクノロジー
  • Élsportolói teljesítmény-optimalizálás

A sporttáplálkozás legfőbb célja, hogy a megfelelő, egyénre szabott tápanyag- és folyadékbevitellel maximalizálja a fizikai teljesítményt, támogassa a felkészülést, segítse a versenyre időzített csúcsteljesítmény elérését, a regenerációt. - Éppen ezért a versenyzőknél a táplálkozási tanácsadás nem egyszeri alkalom, hanem egy folyamatos jelenlét, közös munka sportolóval, edzővel, orvossal. A táplálkozást ugyanis igazítani kell az edzésszakaszhoz, a versenyidőszakhoz, a regenerációhoz. Külön feladat nemzetközi versenyeknél a táplálkozást az országok, éghajlatok közötti különbségekhez és az időeltolódás miatt megváltozott napi ritmushoz igazítani. Mindezeket tekintetbe véve minden sportolónál kialakítható az ő teljesítményét legjobban támogató étrend – ismerteti Angyal Viktória, a Sportorvosi Központ sportdietetikusa.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.