Főzés gyógy-és fűszernövényekkel

egészséges életmód
PUBLIKÁLÁS: 2021. szeptember 11. 13:33
A Tudomány KiadóReceptsarokkiadványaiban cukorbetegeknek és egészségtudatos étrendet követőknek ajánlott ételek sorakoznak, levesektől a főételeken át a desszertekig.

A Tudomány KiadóReceptsarokkiadványaiban cukorbetegeknek és egészségtudatos étrendet követőknek ajánlott ételek sorakoznak, levesektől a főételeken át a desszertekig.

A recepteket az olvasók küldték be, de dietetikusok válogatták, ezen felül minden receptnek szerepel a pontos tápanyagtartalma is.

Ebből a hasznos kiadványból ajánlunk egy menüsort, méghozzá olyan recepteket választva, melyekben számos gyógy- és fűszernövény is szerepel, hiszen ezek változatosan használhatók fel sütésnél-főzésnél is. Az általunk választott leves gyömbérrel, a főétel kakukkfűvel, a desszert pedig bazsalikommal készült.

Nem titkolt célunk az is, hogy olvasóinknak kedvet csináljunk az Egy Csepp Figyelem AlapítványMagyarország Cukormentes Tortája háziversenyéhez, melynek során a gyógynövényes alapanyagot használó tortareceptek közül kerül majd ki a Diabess-Györgytea különdíjas.

Indiai paradicsomleves – Lajosházi Péter receptje (Receptsarok 5.)

1 adag tápanyagtartalma: Energia: 216 kcal Fehérje: 4 g Zsír: 14 g Szénhidrát: 16 g

Hozzávalók 4 adaghoz: 4 evőkanál vaj 1 kg paradicsom 1 db kis alma 1-2 db csípős zöldpaprika 1 db babérlevél 4-5 szem fekete vagy zöldbors 1 evőkanál vékony szeletekre vágott, friss gyömbérgyökér 2 kávéskanál őrölt koriander 5 dl víz 2 evőkanál teljes kiőrlésű búzaliszt 1 kávéskanál só 100 ml főzőtejszín 2 evőkanál finomra vágott friss korianderlevél, petrezselyemzöld vagy kapor

E 20. század eleji recept kétségtelenül nyugati hatásról árulkodik, hiszen liszttel sűrítik, fűszerezése azonban bengáli hagyományokat őriz. Egy evőkanál vajat megolvasztunk, beleszórjuk a feldarabolt paradicsomot és almát, a vékony karikákra vágott csípős zöldpaprikát, a babérlevelet, a gyömbért és a koriandert, és 1-2 percig főzzük. Felöntjük 1 dl vízzel, fedő alatt puhára főzzük, majd szitán áttörjük, és hozzáadjuk a fennmaradt vizet. A maradék vajat megolvasztjuk, átforgatjuk benne a lisztet, hozzáadjuk a leveshez, sózzuk, borsozzuk, felforraljuk, és még 5 percig főzzük. Tálalás előtt elkeverjük a tejszínnel. Ekkor már nem szabad forralni! Minden tányér aljára kis darab vajat teszünk, rámerjük a levest, és egy csipet finomra vágott zöldfűszerrel díszítjük. Különösen finom, ha a vajat elkeverjük egy kis csípős pirospaprikával, őrölt mustárral, tormával, sóval és borssal, mielőtt a leveshez keverjük.

Soha nem volt ennyire fontos immunrendszerünk támogatása mint most, járvány idején.

Zöldfűszeres zabkása kakukkfüves pirított gombával – Kard Éva receptje (Receptsarok 3.)

1 adag tápanyagtartalma: Energia: 345 kcal Fehérje: 14 g Zsír: 20 g Szénhidrát: 28 g

Hozzávalók 2 adaghoz: 30 dkg gomba (pl. csiperke) 2 dl csirkealaplé 7 dkg zabpehely 3 dkg vaj 2 evőkanál olívaolaj 1 csokor petrezselyemzöld snidling kakukkfű őrölt fehér bors szerecsendió só

A petrezselyemzöldet, a snidlinget és a vajat késes aprítóval (vagy turmixgéppel) pépesítjük. A zabpelyhet átszitáljuk, hogy az apró, törmelékes része ne kerüljön bele a kásába, így az nem lesz ragacsos. Egy serpenyőben felmelegítjük a csirkealaplét, hozzáöntjük az átszitált zabpelyhet, és alaposan összekeverjük. Kevergetve pár percig főzzük, hogy besűrűsödjön. Végül hozzáadjuk a zöldfűszeres vajat, és óvatosan összekeverjük. Állandó keverés mellett még 1-2 percig főzzük, majd levesszük a tűzről, és tálalásig melegen tartjuk. A gombát ízlés szerint felszeleteljük. A frissen szedett kakukkfűről leszedjük a leveleket, felaprítjuk. Egy serpenyőben felhevítjük az olajat, majd hozzáadjuk a gombát. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, megszórjuk szerecsendióval és a felaprított kakukkfűvel, majd elkezdjük párolni. Néha óvatosan megkeverve, összerázogatva addig pároljuk, míg a gomba teljesen zsírjára sül, és szép aranybarna színt kap. Amennyiben szükséges, párolás közben még utánaízesítünk. Tálaláskor tányérra szedjük a zabkását, majd ráhelyezzük a pirított gombát.

Citromos-bazsalikomos sütemény – Sárga Diána receptje (Receptsarok 5.)

1 szelet tápanyagtartalma: Energia: 102 kcal Fehérje: 3 g Zsír: 3 g Szénhidrát: 17 g

Hozzávalók 12 szelethez: 100 g barna rizsliszt 100 g kölesliszt 2 db tojás 80 g light margarin (tejmentes) ½ csomag sütőpor 1 db nagyobb citrom leve és reszelt héja kb. 25 db nagy bazsalikomlevél 50 g xilit 20 g eritrit

Először alaposan megtisztítjuk a citromot, kis lyukú reszelőn lereszeljük a héját, majd kifacsarjuk a levét. A bazsalikomlevelet megmossuk, a citrom kifacsart levével és lereszelt héjával, összeturmixoljuk botmixer segítségével. Ezt követően kimérjük a liszteket, hozzáadjuk a sütőport, és összekeverjük őket. Ezután hozzáadjuk a két tojást, az olvasztott margarint, majd botmixer vagy habverő segítségével alaposan összedolgozzuk a hozzávalókat. Legvégül hozzákeverjük az előzőleg elkészített citromos-bazsalikomos levet. Zsiradékkal enyhén kikent kisebb méretű (szilikon) kuglófformába öntjük a kevert tésztát, és előmelegített sütőben 160 fokon 35-40 percig sütjük.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.