A szárított sárga lisztkukac lett az első ehető rovar, amely élelmiszerként megszerezte a kereskedelmi forgalomba hozatali engedélyt az Európai Unióban.
A termék azután került az engedélyezett új élelmiszerek uniós jegyzékébe, hogy a sárga lisztkukac – vagyis a Tenebrio molitor bogár lárvája – még januárban pozitív kockázatértékelést kapott az EU Élelmiszer-biztonsági Ügynökségétől (EFSA).
Magyarország ellenezte az EFSA szakvéleményén alapuló döntést, de a döntés minden tagállamra érvényes.
Az erősödő globális élelmiszerválság miatt szakértők szerint előbb-utóbb a fejlett világban is elkerülhetetlen lesz, hogy a fehérjebevitel egy részét rovarok fogyasztásával oldják meg.
A nyű lárva-alak, mely különösen a légyféle rovaroknál fordul elő. Ismertető jele, hogy lábatlan. Kukacnak is nevezik. Egyesek ugrani is képesek, mások állatokban vagy növényekben élve károsak; ismét másoknak, rothadó anyagokkal táplálkozva, fontos szerepük lehet különböző betegségek átvitelében.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.