Az elmúlt évtizedben számos tanulmányt tettek közé a gránátalma antioxidáns, antikarciogén és gyulladásgátló tulajdonságával kapcsolatban, elsősorban a rákmegelőzéssel, a szív- és érrendszeri betegségekkel, a cukorbetegséggel, a fogászati problémákkal, a merevedési zavarokkal, a bakteriális fertőzésekkel, az antibiotikum rezisztenciával és az uv-sugárzás okozta bőrkárosodással kapcsolatban.
A gránátalma egyéb lehetséges felhasználási területei a gyermekkori agyi ischémia, a férfi meddőség, az Alzheimer-kór, az arthritis és az elhízás.
A gránátalma pozitív hatású összetevői a magokban, a gyümölcslében, a héjban, a levelekben, a virágban, a fa kérgében és gyökereiben találhatók. Ezek mindegyike a növény szerves részét alkotja és figyelemreméltó farmakológiai aktivitással rendelkezik.
A gránátalma gyümölcsleve antioxidáns hatással bír, a gyümölcslé, a héj és az olaj pedig gyenge ösztrogén hatást fejtenek ki, mely segíthet a változókori tünetek enyhítésében. A gyümölcsléről, a héjról és az olajról kimutatták, hogy rákellenes hatást fejtenek ki, beleértve a tumorsejtek szaporodásának megakadályozását, terjedését és angiogenezisét.
A gránátalma gyümölcse százával tartalmaz fitokemikáliákat, antioxidáns hatását pedig elsősorban az ellagsavnak (a gránátalma legfontosabb polifenoljának) tulajdonítják, mely az ellagitanninokból származik.
A gránátalma tannin alapú komplex oligomereket is tartalmaz, melyek a punicalaginokból és a punicalinból jönnek létre, mint az a tannin alapú komplex olimoer, ami még több antioxidáns erőt ad a gyümölcslének.
gránátalmalé antocianinokat,A punicin sav egy omega-5 hosszúláncú, többszörösen telített zsírsav, amit a gránátalma magolaja tartalmaz. Számos hosszúláncú zsírsavnak mutatták ki rákmegelőző hatását. Vizsgálták a punicin sav hatását az ösztrogénre érzéketlen mellrák sejtvonal (MDA-MB-231) és az ösztrogénre érzékeny sejtvonal (MDA-ERalfa7) növekedésére. Ezeket a sejtvonalakat 40 mikromól punicin savval kezelték és azt tapasztalták, hogy a kezeletlen sejtekhez képest 96%-ban tudta megakadályozni a sejtek szaporodását.
A gránátalma leve a szív- és érrendszer számára is tartogat előnyöket.
Számos tanulmány kimutatta, hogy a polifenolok csökkentik a szív- és érrendszeri károsodások esélyét a magas kockázatú betegeknél, elsősorban a vérlemezkékre kifejtett hatásukkal. Vizsgálták a gránátalmából készült, főként hidrolizált tanninokat, pl. ellagitanninokat tartalmazó termékek trombocitagátló hatását. Az eredmények azt sejtetik, hogy a gránátalma szív- és érrendszerre gyakorolt hatásai összefügghetnek a polifenolok vérlemezke-gátló képességével.
A gránátalmalé és a gránátalma kivonatai hasonló hatást fejtenek ki normál fogyasztás mellett.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.