A folsav jobban hasznosul szintetikus forrásból

A folsav jobban hasznosul szintetikus forrásból

terhesség
PUBLIKÁLÁS: 2020. október 09. 08:08
A várandósság során az egyik legtöbbet emlegetett anyag a folsav, ennek ellenére a legtöbben meglepően keveset tudnak róla. Azzal szinte mindenki tisztában van, hogy a folsav fontos az idegcső záródási rendellenességek elkerülése miatt, de ez az anyag ennél lényegesen többet tud.

A várandósság során az egyik legtöbbet emlegetett anyag a folsav, ennek ellenére a legtöbben meglepően keveset tudnak róla. Azzal szinte mindenki tisztában van, hogy a folsav fontos az idegcső záródási rendellenességek elkerülése miatt, de ez az anyag ennél lényegesen többet tud.

A témában dr. Angyal Géza szülész-nőgyógyász, a ratkotunde.hu szakértője van a segítségünkre.

A folsav

Mindenekelőtt tisztázni kell, hogy a folsav és a B9 vitamin egy és ugyanaz az anyag, vagyis egy vízoldékony vitaminnal állunk szemben. Ez az a tulajdonsága, ami miatt a szervezet csak viszonylag rövid ideig és csak kisebb mennyiségben képes azt tárolni. A folsav megfelelő szintjének kialakítása csak külső bevitellel történik, a szervezet azt nem képes előállítani.

Fotó: 123rf.com

A bevitel mellett azonban kiemelt jelentőségű a felszívódás is. Egy genetikai mutáció hatására ugyanis – mely minden második embert érint - a folsav hasznosulása nehézkes, folát formájában nem is valósul meg. Ez pedig komoly baj, hiszen a folsav a magzati fejlődésben is kiemelt szerepet játszik, de a vérképzésben vagy éppen a nukleinsav-anyagcserében is nélkülözhetetlen.

Honnan?

A folsav pótlása kétféleképpen történhet. Egy felnőtt ember alapszükséglete 300 mikrogramm, melyet a leginkább a leveles zöldségek, a máj, a bab vagy éppen a brokkoli adhatnak meg nekünk. Csakhogy a folsav – mint minden vitamin - érzékeny a magas hőhatásra, különösen, ha annak sokáig van kitéve. Vagyis a főzés és sütés sokszor jelentősen csökkenti az ételekből a szervezetbe jutó folsavmennyiséget, és akkor még az élelmiszerek beltartalmának csökkenésével nem is számoltunk.

A folsav bevitelét megoldhatjuk táplálékkiegészítővel, praktikusan várandósvitaminnal is. Ez esetben érdemes a Quatrefolc verziót, vagyis a negyedik generációs folsavat keresni, melynek hasznosulása messze a legjobb a lehetőségek közül. Emellett természetesen fontos, hogy a készítmény komplex legyen, és az anyagokat szerves kötési formában tartalmazza, hiszen azok hasznosulása így 80%-kal is javulhat.

Fotó: 123rf.com

Komplexitás?

“Ha valaki folsavhiánnyal küzd, miért is fontos, hogy más anyagokat is bevigyen? Azért, mert sok esetben a folsavhiányos állapot más hiányállapotokat is generál, sőt, el is fedhet” – mondja dr. Angyal Géza, a ratkotunde.hu szakértője.

Ma a világon mintegy 2 milliárd ember küzd tápanyaghiánnyal, vagyis mindenképpen komolyan kell venni a problémát. A folsav esetében ráadásul létezik az úgynevezett relatív folsavhiány, mikor a szervezetben a B12 vitamin hiánya okozza a folsav csökkent szintjét. Ennek oka, hogy a folsav hasznosításához a bélben egy enzimre van szükség, nélküle a hasznosulás nem lehetséges. B12 vitamin hiányában pedig ez az enzim egyszerűen nem működik megfelelően, vagyis hiába a fokozott folsavbevitel, az távozik a szervezetből.

Aki esetleg félne a fokozott bevitel hallatán, azt megnyugtatjuk: a folsav túladagolása fizikailag igen nehéz. Ennek oka, hogy vízoldékony vitaminról van szó, vagyis, ha túl sokat viszünk be a szervezetbe, az a vizelettel egyszerűen távozik.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.