Vegán és vegetáriánus étrend: segít a hal a stroke-kockázat csökkentésében? – 2.rész

Vegán és vegetáriánus étrend: segít a hal a stroke-kockázat csökkentésében? – 2.rész

stroke
PUBLIKÁLÁS: 2019. október 05. 14:35
Mit fogyasszanak pluszban az így táplálkozók?

Mit fogyasszanak pluszban az így táplálkozók?

Úgy tűnik, a vegetáriánus és vegán étrendet folytatóknál csökken a szívbetegség esélye a húsevőkhöz képest, ám növekszik a stroke-é. Kutatók szerint bizonyos módszerekkel lehet ellensúlyozni a hatást. Hogyan?

Mint nemrég kiderült, a vegán és vegetáriánus étrend nem egy az egyben tökéletes. Kutatók rájöttek, hogy bár a szívbetegség kockázatát mérsékelik, a stroke valószínűsége megnő.

Cikkünk első részében szó esett a lehetséges okokról.

Úgy tűnik azonban, hogy a hal fogyasztása segít csökkenteni a stroke rizikóját. Sarah Samann, orvos, a Texasi Plano Baylor Scott és White Legacy Szív Központ kardiológusa úgy véli, a vegetáriánusok és a vegánok egyformán nem jutnak elegendő egészséges omega-3 zsírsavhoz az étrendjükön keresztül.

A zsíros halak, így a lazac, hering, szardínia, pisztráng értékes Omega-3 zsírsavakat kínálnak, s ezen halakból heti két adag fogyasztása igencsak javasolt a stroke és a szívbetegség kockázatának csökkentéséhez.

„Noha számos dió és olaj tartalmaz Omega 3-zsírsavat, e tápanyag növényi alapú formáját nem használja elég hatékonyan a szervezet, miközben az Omega-3-at halakból meglehetősen könnyen fel tudjuk dolgozni” – mondta dr. Samaan, aki egyébként a DASH-étrend szerzője is. – Valószínű, hogy az állati eredetű tápanyagok, például az egészséges zsírok hiánya teszi ki a vegánokat és vegetáriánusokat a vérzéses stroke magasabb kockázatának.”

Hangsúlyozta: a halakban általában kevesebb a koleszterin, mint a húsokban, ezért kevésbé okozzák a vérerek gyulladását.

Az eredmények a jelek szerint egyeznek a szívbetegség kisebb kockázatával a vegánok esetében – mutatott rá a szakember, aki maga is halat és növényi ételeket előnyben részesítő mediterrán étrendet követi. – Miközben több módja is van annak, hogy egészségesen és tisztán táplálkozzunk, a táplálkozásra vonatkozó kutatások túlnyomó többsége ezt az étrendet támogatja, ha a szív, az agy egészségéről és a rák rizikócsökkentéséről van szó.”

A kutatók kiemelik, hogy a stroke-kockázat magasabb esélye a vegán és vegetáriánus emberek esetében az abszolút számokat tekintve kicsi volt, összehasonlítva azt a szívbetegség alacsonyabb kockázatával. Minden 1000 emberre vetítve, 10 év alatt 10-el kevesebb szívkoszorúér-betegség fordult elő, ám ugyanígy 1000 emberre nézve 3-al több volt a stroke-os esetek száma a vegetáriánusok körében – állítja a tanulmány.

Dr. Tong szerint fontos észben tartani az eredmények abszolút kockázati különbségeit, melyek azt sugallják, hogy a szélütés nagyobb esélye kicsi a szívkoszorúér betegség alacsonyabb rizikója mellett.

A vizsgálati eredmények egyébként továbbra is arra utalnak, hogy egy vegetáriánus vagy vegán étrend igen sok előnnyel bír a szívre nézve.

A szívbetegség alacsonyabb kockázata - vegetáriánusok körében - valószínűleg összefügg az alacsonyabb BMI-vel (testtömeg-index), koleszterinnel, vérnyomással és a cukorbetegség előfordulási arányával a vegetáriánusoknál, s ezek a problémák mind a szívbetegségek bizonyított kockázati tényezői.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.