Olasz, főzött, vizes, bio, esetleg fűszeres... így készül a fagylalt

gyümölcsök
PUBLIKÁLÁS: 2019. július 01. 13:02
Az ősi Kínában, vagy éppen Nagy Sándor csatái előtt is fogyasztották már a fűszeres, gyümölcsös havat.A fagylalt igazi reneszánszát azonban Párizsban érte el, a 19. században.Innen indult világhódító útjára a jeges nyalat, mely nálunk először az 1840-es években, a mai Vörösmarty téren volt kapható.
A jeges édességet már több, mint 5000 éve nyalja az emberiség. Amit otthon készítünk, annak receptje gyors és egyszerű. De hogyan és mióta készítik a "nagyok"?

Fagyitöri, avagy egy kis fagylalt történelem

Az ősi Kínában, vagy éppen Nagy Sándor csatái előtt is fogyasztották már a fűszeres, gyümölcsös havat.A fagylalt igazi reneszánszát azonban Párizsban érte el, a 19. században.Innen indult világhódító útjára a jeges nyalat, mely nálunk először az 1840-es években, a mai Vörösmarty téren volt kapható.

"Nagybani" jégkrém, vagy kézműves fagylalt?

Ma a fagylalt készülhet nagyüzemi vagy kisipari formában.A különbség az alapanyagoknál kezdődik. A nagyipari termelésben különböző porított alapanyagokat illetve növényi zsírt, cukrot és tejport kevernek össze. Ezeket felmelegítik és összedolgozzák. A következő lépcső a formába öntés. A lehetőségek száma majdnem végtelen, hiszen a jégkrém íze és formája is változtatható. A formába öntött anyagot azonnal lehűtik. Ezt hőkezelésnek nevezik, és a tartósító folyamat része. A fagylaltok ugyanis tartósítószert nem tartalmazhatnak. A hűtést követően kaphat a jégkrém pálcikát illetve bevonatot. A termék itt már mínusz 12 fokos, így még a csomagolás alatt sem olvad el. A tölcséres fagyikra hasonlító jégkrémek is hasonló eljárással készülnek. Itt először csokimázzal fújják be, majd krémmel töltik fel a tölcsért.

Erre kerül a díszítő feladatot is ellátó édesség. Mindez még meleg állapotban történik. A tölcsérek ezek után bekerülnek egy mínusz 40 fokos hűtőkamrába, ahol háromnegyed órán keresztül hűlnek. A termék így tartós lesz, és megfelelő körülmények között akár 6 hónapig is megőrzi minőségét. A főzést követően a keveréket géppel -40 fokon folyamatosan keverik. Ezután a kész fagylaltot 3 napig lehet biztonságosan tárolni. Vajon mikor fordulhat elő szalmonella a fagylaltban? Tojást, de főleg kacsatojást nem szabad használni a fagylalt készítéséhez. Az új modern technológiáknál a tej helyett tejport, a tojás helyett tojásport használnak, és ezek a termékek már mikrobiológiailag stabilak.

Lássuk hogyan készülnek háziasabb körülmények között ezek a számtalan ízkombinációban és formában kapható édességek!

Egy egyszerű, otthon is könnyen elkészíthető fagylalt recept:

Hozzávalók:30 dkg meggy, 4 dl joghurt, 2 dl tejszín, 10 dkg porcukor, 1 zacskó vaníliás cukor, 1 kávéskanál reszelt citromhéj, csipetnyi só

Elkészítés:A meggyet mossuk meg és magozzuk ki. Turmixgépben pépesítsük, majd apránként adjuk hozzá 4dl joghurtot, a cukrot, a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat és a csipetnyi sót. A tejszínből verjünk nagyon kemény habot. Keverjük újra össze, majd forgassuk bele a tejszínhabot. Díszítésként belekeverhetünk kimagvazott meggyeket, vagy cseresznyét. Töltsük poharakba és tegyük hűtőszekrénybe 1 órára.

Érdekesség:A skandinávok fejenként évi 17, az amerikaiak pedig közel 30 kilót fogyasztanak a hűs édességből. Mi csak alig 4 kilót évente, így van még pótolnivalónk.

Forrás: freepress24.tv

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.