Így válasszunk édes dinnyét

dinnyeválasztás
PUBLIKÁLÁS: 2018. július 05. 15:30
Agörögdinnyegömb alakú, megnyúlt vagy ovális, 3-12 kiló tömegű kobaktermés.A héjának a színe zöld vagy csíkos, a húsa jellegzetesen roppanó, piros (olykor sárga), 90-92% vizet, kevés cukrot és vitamint tartalmaz.Likopin tartalma a paradicsomhoz hasonlóan magas.Tápláló értéke tehát nem nagy, de a nyári hőségben jól oltja a szomjúságot és vesetisztító hatása is ismert.A legnagyobb kereslet kánikulában jelentkezik, ha azonban az időjárás hűvösre, esősre fordul, akkor hatalmas dinnyehegyek halmozódnak fel.
Ütögessük, méregessük, lékeltessük a dinnyét? Utánajártunk a színek, magvak és méretek jelentőségének.
A fogyasztók leginkább a 4-5 kg tömegű görögdinnyét kedvelik és exportra is ez a méret a legkeresettebb.

A háziasszonyok a kisebb dinnyéket azért kedvelik, mert ezek jobban elférnek a hűtőszekrényben.

A kánikula a legjobb dinnyeárus

Agörögdinnyegömb alakú, megnyúlt vagy ovális, 3-12 kiló tömegű kobaktermés.A héjának a színe zöld vagy csíkos, a húsa jellegzetesen roppanó, piros (olykor sárga), 90-92% vizet, kevés cukrot és vitamint tartalmaz.Likopin tartalma a paradicsomhoz hasonlóan magas.Tápláló értéke tehát nem nagy, de a nyári hőségben jól oltja a szomjúságot és vesetisztító hatása is ismert.A legnagyobb kereslet kánikulában jelentkezik, ha azonban az időjárás hűvösre, esősre fordul, akkor hatalmas dinnyehegyek halmozódnak fel.

Lenyeljem vagy kiköpjem a dinnye magot?

Megkülönböztetett figyelmet igényel a dinnyemag problémája!A görögdinnye húsában ugyanis sok, apró, fekete mag lakozik, ami az étkezési asztalnál gondot okozhat: kiszedjük a magot villánkkal a húsból, vagy vegyük a szánkba a falatot és köpjük ki a magot? Hova, és hogyan történjék ez? Vagy nyeljük le a dinnye húsát a magokkal együtt? Nehéz döntés, azonban ez adta feladatul a nemesítőknek, hogy állítsanak elő kevés magot termő, sőt mag nélküli görögdinnye-fajtákat. Ez sikerült is, és manapság már kapható magvatlan dinnye - természetesen jóval magasabb áron, mint a magvas. No, de hogyan szaporítják azt a görögdinnyét, amelynek nincs magja? Hiszen a dinnyepalánta magból sarjad ki! Igen,ezek a triploid kromoszómaszámú hibridek csak bonyolult keresztezéses eljárással állíthatók elő és magvatlan tulajdonságuk nem öröklődik.

A dinnyeválasztás titka

A fogyasztók nagy gondja, hogy miként ismerhetik fel azamatos, érett görögdinnyét. Ennek a legfontosabb ismérvei a következők:az érett dinnye héja sötét és fényes, ha oldalról megütögetjük, akkor kongó hangot ad és rezeg, akár egy harang!

A növény indájának a végén levő kapaszkodó kacs leszáradt és a hajtáson levő serteszőrök is elszáradtak. A dinnye színe egyenletes zöld, csupán a földön fekvő, hasi része sárga.Csak az optimálisan érett dinnyét érdemes megvásárolni, mert nem utóérő gyümölcs, a korán leszedett dinnye íztelen, kesernyés, a későn szedett pedig kásás, ikrás, fáradt ízű. Késő bánat, de otthon - mielőtt a vendégeknek feltálalnák - meg lehet lékelni a dinnyét hogy előre megkóstolhassuk.

Újabb szuper infografikát kaptunk azÚt a kerthezlelkes kertészeitől, melyben most a dinnyeválasztás rejtelmeibe avat be minket. Hogyan válasszuk ki a legédesebb dinnyét?
  • Az első három lépés: Nézd meg az alakját, a színét, majd emeld meg
dinnyevalasztas1_01
 
  • Válaszd a nehezebb dinnyét!
  • Keresd a sárga foltot.
  • Nézd meg a farkát
  • Kopogtasd!
 
dinnyevalasztas2
  Jó étvágyat!  
Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.