Könnyű gyümölcsös-túrós pite

desszert
PUBLIKÁLÁS: 2018. június 25. 13:03
Nyáron mindenki könnyű desszertre vágyik: ilyenkor jól jöhet egy habkönnyű túrós pite gyümölcsökkel.

Nyáron mindenki könnyű desszertre vágyik: ilyenkor jól jöhet egy habkönnyű túrós pite gyümölcsökkel.

Habkönnyű málnás túrós pite

Kánikulában soha nem sütök, egyszerűen nem visz rá a lélek. De nyáron is vannak olyan napok, időszakok, amikor nincs annyira meleg, a jégkrémekből, hideg desszertekből is elég már egy kicsit, na, akkor jöhetnek az olyan ékszerűen egyszerű receptek, amelyekben az összes hozzávalót egyetlen tálban kell összekutyulni, maximum a tojásfehérjét kell külön felverni és a sütésre sem kellharminc-negyven percnél többet szánni. (Az ilyen receptekkel egyetlen apró hiba szokott lenni, hogy a végeredmény elfogyasztásához még fél óránál is kevesebb idő szükségeltetik.)

Milyen süteményekre igaz a fenti leírás? Például a vajmi kevés lisztet tartalmazó túrós pitékre, amelyeket némi gyümölccsel szoktam megbolondítani. Most épp a málna volt a soros, mert a gyerekeim imádják, de öt gyereknek málnát venni…, nos, azfelér egy öngyilkossággal a pénztárcám számára. Így viszont kevesebb is elég, mégsem lehet okuk panaszra, mert nem elég, hogy málnát is kaptak, de mellé bónuszként még isteni süti is jár.

További jó tulajdonsága a túrós pitéknek, hogy nem haragszanak meg, ha a szakácsné – alias én – épp nem kap málnát, hanem ribizlit, szedret, apróra vágott meggyet, esetleg áfonyát kever habkönnyű tésztájukba.

habkönnyű túrós pite

Előkészítési idő:
Főzési, sütési idő:
Összes idő:
Mennyiség:12
Hozzávalók
  • 25 dkg túró
  • 17,5 dkg tejföl
  • 1 evőkanál liszt
  • 2 csapott evőkanál búzadara/gríz
  • 3 evőkanál cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 2 tojás szétválasztva
  • 2 marék friss vagy fagyasztott málna
Elkészítés
  1. Melegítsük elő a sütőt 180 Celsius fokra.
  2. Válasszuk szét a tojásokat. A sárgákat keverjük ki alaposan a túróval, tejföllel, liszttel, grízzel, a kétféle cukorral és a sütőporral.
  3. Adjuk hozzá a citrom reszelt héját is, majd ismét dolgozzuk össze.
  4. Robotgép segítségével verjük kemény habbá a tojásfehérjéket.
  5. Óvatosan keverjük hozzá a túrós masszához.
  6. Öntsük a nyers tésztát egy kivajazott, kilisztezett piteformába.
  7. Szórjuk a tetejére a málnát.
  8. Süssük készre 35-40 perc alatt.
  9. Porcukorral meghintve tálaljuk.
Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.