Érik a málna: habos desszert egyszerűen

málna
PUBLIKÁLÁS: 2018. június 18. 14:02
Nyáron kihagyhatatlan desszerttípus a habos sütemény: semmi kis alap, a tetején könnyű gyümölcsös hab. Amikor érik a málna, akkor meg szinte kötelező darab.

Nyáron kihagyhatatlan desszerttípus a habos sütemény: semmi kis alap, a tetején könnyű gyümölcsös hab. Amikor érik a málna, akkor meg szinte kötelező darab.

málna habos

Nekem az eper a nyár. De ha érik a málna, akkor inkább az. Egyszerűen nem tudok vele betelni.

Gyerekkoromban a vidéki házunk mögött, a régi disznóólak mellett – igen, a nagyszüleim még tartottak malacokat, sőt még tyúkok is kapirgáltak ugyanott, de én erre már egyáltalán nem emlékszem, csak a lakhelyük él élénken az emlékezetemben, na meg a szaga az orromban – hatalmas málnabokrok nőttek.

Amikor a nagyszüleim sok-sok évvel ezelőtt meghaltak, a teleknek az a része édesapám testvéréhez került és ő eladta a hagyatékát, így a málnabokrok egy másik családé lettek. Talán ők is megérezték a változást, mert a tulajdonosváltás után nem sokkal elpusztultak. Azóta se ettem olyan finom málnát, mint ott a bokrok alatt ülve.

De ez nem szegi kedvemet és nincs olyan nyár, hogy ne készítenék valami málnás finomságot, mert ebből a gyümölcsből tényleg nem lehet eleget venni, pláne nem egy akkora családnak, mint a mienk. Így aztán a málna nálunk mindig feldolgozott állapotban kerül az asztalra. Mindannyiunk kedvence a málnahabos szelet, amelyet nagyon könnyű elkészíteni és igazi hűsítő finomság a forró kánikulai napokon.

Málnahabos szelet

málna habos

Előkészítés ideje:
Főzési idő:
Teljes idő:
Adag:16

Hozzávalók

  • Alap:
  • 8 dkg natúr kukoricapehely
  • 10 dkg étcsokoládé
  • 1 evőkanál étolaj
  • Krém:
  • 2 dl zsíros habtejszín
  • 1 csomag habfix
  • 12 gramm zselatin
  • 3 evőkanál víz
  • 10 dkg görög joghurt
  • 8 dkg cukor
  • 25 dkg málna
Elkészítés
  1. Készítsünk elő egy 20x20 cm-es tortaformát.
  2. A kockákra tört csokit olvasszuk meg az egy evőkanál étolajjal. (Mikróban vagy tűzhelyen is csinálhatjuk.)
  3. Tegyük a kukoricapelyhet a robotgép aprítójába és pörgessük át néhányszor, hogy összetörjenek a szemek. (Ha nincs robotgépünk, egy sodrófa is megteszi: némi erőkifejtéssel egyszerűen görgessük néhányszor végig a kukoricapelyheken.)
  4. Az olvadt csokit keverjük össze alaposan a kukoricapehellyel és simítsuk a tortaformába, majd tegyük a hűtőbe megdermedni.
  5. Készítsük el a habot.
  6. A zselatint tegyük egy kis lábosba és locsoljuk meg 3 evőkanál vízzel, majd tegyük félre.
  7. A tejszínt verjük fel a habfix-szel.
  8. Adjuk hozzá a joghurtot és a cukorral elkevert málnát.
  9. Keverjük össze alaposan, hogy egy egynemű krémet kapjuk.
  10. A beáztatott zselatinhoz adjuk 3 evőkanál krémet és kis lángot melegítsük fel, amíg a zselatin el nem olvad.
  11. Adjuk a zselatinos keveréket a málnás habhoz és keverjük át néhányszor.
  12. Öntsük a málnahabot a csokis alapra és tegyük a süteményt legalább egy órára a hűtőbe.
  13. Kockákra szeletelve tálaljuk.

málna habos

málna habos

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.