Vannak klasszikus desszertek, amelyeket mindenki ismer. Ilyen például a rizsfelfújt. Egyszerű és nagyszerű, amiből egy kis csavarral igazi csúcsédesség lesz.
Vannak klasszikus desszertek, amelyeket mindenki ismer. Ilyen például a rizsfelfújt. Egyszerű és nagyszerű, amiből egy kis csavarral igazi csúcsédesség lesz.
A borongós, hűvös őszi, téli napokon gyakrabban kerül az asztalra leves a közös családi étkezések során. Ez nálunk azért számít különlegesnek, mert alapjáraton nem vagyunk egy leveses család.
A leggyakrabban palacsinta vagy rizsfelfújt kerül ilyenkor az asztalra. A legutóbbi alkalom sem volt ez alól kivétel. Miközben az idei ősz első adag csülkös bablevese rotyogott a tűzhelyen, én nekiálltam elkészíteni a szokásos rizsfelfújtat.
Benéztem a hűtőbe és belefutottam fél tucat fel nem használt tojásfehérjébe, ami az előző napi sütés után maradt meg. Ekkor már kezdett derengeni a fény az alagút végén, de az igazi áttöréshez még gyorsan elszalajtottam a boltba a lányt két üveg meggybefőttért. Miközben Nagylány elrollerezett a boltba, gyorsan végiggondoltam a bennem kavargó gondolatokat és nagyon bíztam benne, hogy az elképzelt sült tojáshabos gyümölcsös rizsfelfújttal sikerül majd levenni a családot a lábáról. Jelentem, sikerült.
Sült tojáshabos gyümölcsös rizsfelfújt
Előkészítési idő:
Főzési, sütési idő:
Összes idő:
Hozzávalók
12,5 dkg rizs (száraz)
½ liter tej
1 dl víz
kis csipet só
7,5 dkg kristálycukor
fél citrom reszelt héja
½ teáskanál vanília eszencia
3 kicsi tojás kettéválasztva
2,5 dkg puha vaj
1 púpos teáskanál búzaliszt
1 üveg meggy- vagy barackbefőtt
A tojáshabhoz:
3 tojásfehérje
15 dkg cukor
fél citrom leve
Elkészítés
A rizst öntsük egy lábosba, adjuk hozzá a vizet és közepes hőfokon állandó kevergetés mellett puhítsuk fel a rizst.
Ha elforrt az összes víz a rizsről, sózzuk meg és öntsük rá a tejet.
Főzzük tovább a rizst a tejjel, amíg a rizs nagyjából felissza az összes tejet és kellően megpuhul.
Adjuk hozzá a cukrot, a vaníliát és a reszelt citromhéjat, majd tegyük félre pihenni körülbelül egy órát.
A tojássárgákat keverjük habosra a vajjal és adjuk a tejberizshez.
A tojásfehérjékből verjünk kemény habot és forgassuk óvatosan a rizsbe, majd végül adjuk hozzá a lisztet is.
Bontsuk ki a befőtteket és alaposan csöpögtessük le a levét.
Vegyünk magunk elé egy 23 cm-es piteformát és vajazzuk ki.
Öntsük a piteformába a tejberizst, óvatosan tegyük a tetejére a gyümölcsöt.
Melegítsük elő a sütőt 190 Celsius fokra és süssük körülbelül 35 percig a rizsfelfújtat (tűpróbával ellenőrizzük).
Ha elkészült, vegyük ki a sütőből és tegyük félre.
Következő lépésként verjünk fel 3 tojásfehérjét. Apránként adjuk hozzá a cukrot és verjük nagyon kemény habbá, a művelet vége felé tegyük hozzá a citromlevet is.
A kész habot töltsük habzsákba és nyomjuk habrózsákat a rizsfelfújt tetejére.
Kapcsoljuk be a sütőt 160 Celsius fokra légkeverésen és toljuk a habos rizsfelfújtat a sütőbe, majd süssük/szárítsuk a habot addig, amíg szép világosbarna színt nem kap.
Megjegyzés
Ha barackbefőttethasználunk az ízesítéshez, vágjuk vékony szeletekre a gyümölcsöt.
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.