Sütipecsétes mesekeksz házilag

alaprecept
PUBLIKÁLÁS: 2018. február 25. 13:09
A kekszek a gyengéim, mert kevés munkát igényelnek, viszont finomak, ráadásul a legtöbb bolti változat házilag is elkészíthető. Nem kivétel ez alól a család nagy kedvence, a mesekeksz sem.

A kekszek a gyengéim, mert kevés munkát igényelnek, viszont finomak, ráadásul a legtöbb bolti változat házilag is elkészíthető. Nem kivétel ez alól a család nagy kedvence, a mesekeksz sem.

mesekeksz házilag

Nagyon szeretem a kekszeket. És nem csak megenni, hanem készíteni is.Ráadásul, ha van otthon keksz, akkor soha nem kerülhetünk olyan helyzetbe, hogy nincs mivel megkínálni egy hirtelen betoppanó jó barátot vagy a gyerekek haverjait, akik épp mindig csak felugranak egy kicsit és akik épp mindig éhesek egy kicsit, akárcsak az enyémek, legyen akár délelőtt tíz vagy délután öt óra.

Az alapanyagok tekintetében a kekszek szintén nem a túlbonyolított ételek táborát erősítik, gyakorlatilag a legalapvetőbb élelmiszerekből is összeüthetünk egy-egy egyszerűbb darabot, de a különlegesebbekhez sem kell sok: az ízélmény fokozásához elegendő például egy-két aromásabb fűszer, ha pedig a látványra utazunk, akkor egy kis csoki, dió, mandula vagy egy-két marék aszalvány is megteszi.

Miért jó még kekszet sütni otthon?

Mert a legtöbb bolti változatnak már elérhető az interneten a házi verziója is, így aztán bármikor készíthetünk magunknak a kedvencünkből, akkor sem maradunk hoppon, ha épp zárva vannak a boltok, vagy kifogyott a készlet a sarki fűszeresnél. Épp így jártam én is a múltkor, amikor a heti nagybevásárlásnál hiába kerestem a személyes kedvencemet, az étcsokiba mártott mesekekszet, sehol nem találtam.

Ha nem találtam, hát csináltam. Egyszerű, finom, csak meg kéne tanulnom belőle eleget csinálni. Eddig még nem sikerült. A receptetildi KOKKIoldalán találtam.

Mesés mesekeksz házilag

mesekeksz házilag

Előkészítés ideje:
Főzési idő:
Teljes idő:
Adag:30
Egyszerű fűszeres keksz csokival
Hozzávalók
  • 16 dkg liszt
  • 5 dkg porcukor
  • 7 dkg vaj
  • 4 dkg méz
  • 1 tojás sárgája
  • 1 csipet só
  • 1 kiskanál vanília kivonat
  • 2 kiskanál mézeskalács fűszer (vagy 2 púpos kiskanál fahéj, 1 csapott kiskanál kardamom, 1 nagy csipet őrölt szegfűszeg, 1 kis csipet őrölt szerecsendió)
  • 10 dkg olvasztott étcsokoládé

Elkészítés

  1. Keverjük össze a száraz hozzávalókat, morzsoljuk össze a vajjal, majd az összes többi hozzávalóval gyúrjuk egynemű tésztává.
  2. A nyers tésztát csomagoljuk fóliába és tegyük egy éjszakára a hűtőbe.
  3. Nyújtsuk ki a tésztát 3-4 mm vastagságúra és keksznyomdával szaggassuk ki.
  4. Helyezzük a kekszeket sütőpapírral bélelt tepsire s hagyjuk pihenni őket két órán át hűvös helyen.
  5. Melegítsük elő a sütőt 170 Celsius fokra és süssük készre a kekszeket 7-8 perc alatt.
  6. Vízgőz felett olvasszuk meg a csokit és mártsuk bele a kihűlt kekszek talpát.

mesekeksz házilag

mesekeksz házilag

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.