Egyszerű trükkök és hozzávalók, mégis kifejezetten ünnepi ízvilág a buli utáni pihenős napokra tervezve: próbáljunk ki néhány könnyed, ünnepi koktélváltozatot, almából, körtéből, gránátalmából!
Ha szeretjük a könnyed, kellemes ízeket, a nem túl megterhelő koktélokat, keverjünk néhány igazán egyszerű és finom ünnepi italt – melyet egyébként akár partykon is bevethetünk.
A szénsavas, erős almabor egy extra „rúgást” ad ennek az italnak! Újévi koktélként szolgálhatjuk fel vagy ünnepi party italként, de egy hosszú téli nap utáni estén is nagyon jól fog esni! 5 perc alatt elkészíthető.
Hozzávalók: jég, 1 evőkanál Calvados vagy Applejack gyümölcspárlat, 1 evőkanál juharszirup, 1 evőkanál citromlé, egy kevés őrölt fahéj, ½ csésze hűtött, erős almabor. Almakarikát is tehetünk bele, ez szabadon választható.
Töltsünk meg egy koktélkeverőt jéggel. Ebben kombináljuk össze az Applejack-et, a juharszirupot, a citromlét és a fahéjat. Fedjük be és rázogassuk kb. 10 másodpercig, vagy amíg hűssé nem válik. Töltsünk meg ezután egy magas poharat jéggel és szűrjük bele az Applejack keveréket, majd öntsük a tetejére az erős almabort. Ha úgy tetszik, almaszelettel díszíthetjük.
A körte és a rozmaring különböző ízét pezsgő gyömbérrel keverni igazán üdítő gondolat! No és persze kiváló ünnepi koktél válik belőle! 5 perc alatt elkészíthető.
Hozzávalók: jég, 6 evőkanál körtelé, 1 evőkanál rozmaring szirup, ¼ csésze hűtött gyömbér, illetve friss rozmaring opcionálisan, a díszítéshez.
Töltsünk meg egy magasabb poharat jéggel. Keverjük össze benne a körtelevet, a rozmaring szirupot, majd lassan adjuk hozzá a gyömbért és lágyan keverjük, hogy összeálljon. Ha szeretnénk, díszítsük rozmaringgal a koktélt, melyet csak tálaláskor tegyünk hozzá.
Naranccsal, gyömbérrel, gránátalmával és Prosecco-val készül – utóbbi olasz gyöngyözőbor, hasonló a pezsgőhöz. Ez a puncs lesz kétségtelenül a karácsonyi kedvenc! Elkészítési ideje 45 perc.
Hozzávalók: ½ csésze víz, ½ csésze cukor, 5 vékony szelet hámozott gyömbér, 2 szár friss rozmaring, 2 csésze gránátalma lé, 1 csésze narancslikőr, 1 darab, 750 milliliteres üveg Prosecco, illetve plusz rozmaring szárak és narancskarikák a díszítéshez.
Egy kisebb serpenyőben kombináljuk össze a vizet, cukrot, gyömbért és a 2 rozmaring szárat. Főzzük és kevergessük, míg a cukor felolvad. Ekkor vegyük le a tűzről. Fedjük be és hagyjuk állni 30 percet, majd szűrjük le.
Puncsos tálban keverjük össze a szirupot, a gránátalma lét és a narancslikőrt. Adjuk hozzá a Prosecco-t. Kínáljuk jéggel és friss rozmaring szárakkal, valamint narancskarikákkal!
A fahéj és az áfonya csábító illata igazi karácsonyi koktéllá teszi ezt a finom italt! Néhány órával a buli előtt érdemes elkezdeni főzni, hogy mire a vendégek megérkeznek, éppen készen legyen! Elkészítéséhez ugyanis kell 3 óra 40 perc.
Hozzávalók: 5 centis egész fahéj, kisebb, kb. 2 centis szeletekre törve, 4 egész szegfűszeg, 4 csészényi áfonyalé, 1/3 csésze barnacukor, 1 darab, 750 milliliteres száraz fehérbor. Valamint díszítésnek, ha szükséges, áfonya- és fahéj darabok.
Előszöris a „fűszeres zsák” elkészítéséhez vágjunk szét egy dupla vastagságú, 100 százalék pamutból készült gézt 15 centiméteres szögletes darabra. Közepébe helyezzük el a fahéjat és a szegfűszeget, majd emeljük meg a géz széleit és kössük meg pamutszalaggal.
A méretesebb edénybe tegyük bele a fűszeres zsákocskát, az áfonyalét és a barnacukrot, fedjük be és lassú tűzön főzzük 3 vagy 4 órát, vagy pedig magasabb hőfokon 1-másfél órát. Ezután távolítsuk el a fűszeres zsákot.
Ha eddig lassú tűzzel dolgoztunk, most emeljük fel a hőfokot. Keverjük bele a bort a folyadékba, fedjük be ismét és főzzük még 30 percet.
Szolgáljuk fel azonnal, vagy fedjük be és tartsuk melegen, esetleg alacsony hőfokon a tűzhelyen még további 2 órán át. Keverjük meg időnként. Díszítésképp szervírozhatjuk áfonyával vagy fahéjdarabkákkal.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.