Öntsünk gyertyát házilag - 8 lépésben!

gyertyakészítés saját kezűleg
PUBLIKÁLÁS: 2017. szeptember 03. 13:01
Elfogyott a gyertya? Csináljuk meg újra! Illatos, mutatós, hangulatos gyertyát otthon, saját kezűleg is készíthetünk.

Elfogyott a gyertya? Csináljuk meg újra! Illatos, mutatós, hangulatos gyertyát otthon, saját kezűleg is készíthetünk.

A gyertyakészítés művészet. Olyan művészet, amely túlélt több évszázadot, és a szükség teremtette. A gyertyaöntés ma igen népszerű, széles körben elterjedt hobbi elfoglaltság. Akár saját használatra készítjük a gyertyát, akár eladjuk vagy ajándékba szánjuk, a gyertyakészítés könnyen művelhető és nincs hozzá szükség nagy helyre. Kevés pénzbe kerül, nem kell hozzá túl sok idő sem. Hogy a gyertya saját kezűleg milyen lesz, annak csupán a fantáziánk és kreativitásunk szab határt.

Hogyan készítsünk gyertyát?

1.Elsőként el kell döntenünk, milyen típusú viaszt használunk. Ez ugyanis meghatározza, mennyi időt és erőfeszítést kell a gyertyakészítésre szánnunk. Némileg ugyanakkor a kreativitás lehetőségét is csökkenti.

  • A szójaviasz nagyon népszerű, könnyen használható, szójababból készül és egyszerűen tisztítható. Teljesen természetes, ezért is lelkesednek érte sokan.
  • A paraffinviasz még mindig a legnépszerűbb a gyertyakészítés terén. Kezdőknek tökéletes, mert könnyen olvad, olcsó, színekben és illatokban is nagy a választék. Ugyanakkor a vegyi anyagok, melyeket olvadáskor kibocsátanak, irritálhatják az embert.
  • A méhviasz érdekes, de csökkenti a választási lehetőségeinket. Természetes anyag, légtisztító hatással, ám a gyertyát nem tudjuk színezni, illatossá tenni - különleges kreáció sem készíthető belőle, mert nem olvad annyira.

2. Készítsük elő a terepet, mielőtt a gyertyaöntéshez hozzáfogunk. Hacsak nincs már egy kialakított sarok, ahol a műveletet végezzük, pakoljunk a földre újságpapírt vagy törölközőket. Egy kevés meleg, szappanos víz is legyen a közelünkben.

3. A gyertyaöntés házilag óvatosságot is igényel. Egy „dupla forralóra” lesz szükségünk. A gyertyaviaszt közvetlenül nem tehetjük ki hőnek. Tüzet foghat vagy elpárologhat, ha nem lassan olvasztjuk meleg vízben. A forraló készülék legyen méretre szabott, például egy pecsenyesütőhöz hasonló méretű. Egy kisebb tartóra is szükségünk lesz, amelyet a vízbe teszünk, hogy abban olvasszuk a viaszt. Kis darab viaszokat használjunk egyszerre, vagy viasz forgácsokat.

gyertya1

4. Adjuk a színeket és az illatokat az olvasztott viaszhoz. Valószínűleg szükség lesz néhány „próbakörre” a különféle viaszokkal, hogy lássuk, mennyi illatos olaj és szín kell hozzá, hogy a gyertya tökéletes legyen.

5. Melegítsük fel a viaszkeveréket a megfelelő hőmérsékletre, hogy beletehessük az öntőformába. 130 fokra, ha üvegről, műanyagról van szó, 190-re, ha fémről. A kanóc az öntőformába kerül, de csak pár centire legyen a tetejétől, majd töltsük ki a formát az olvasztott viasszal.

gyertya2

6. Ha készen van, hűtsük a viaszt 12 órán át szobahőmérsékleten és további 12 órán át hűtőszekrényben.

gyertya3

7. Vegyük ki a formából a viaszt, és vágjuk le a kanócot a szükséges hosszig, ahogyan a gyertya tetején állnia kell.

st-diycandle_mason_jars6

gyertya5

gyertya6

gyertya7

gyertya8

gyertya9

gyertya10

gyertya11

8. Gyújtsuk meg a gyertyát, és gyönyörködjünk a házi gyertyaöntés eredményében!

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.