A cupcake-et először egy 1700-as évekből származó amerikai szakácskönyv említi – hódító útjára azonban csak a 19. században indult. Az akkori süteményekhez képest villámgyorsan készült el, egyszerű volt, a háziasszonyok időt és energiát spórolhattak meg vele, szóval igazi újdonság volt, amellett, hogy nagyon finom is!A cupcake tésztához:
- 100gvaj
- 1.5dlkristálycukor
- 2dbtojás (közepes, "M"-es méretű)
- 2.5dlbúzaliszt (BL55)
- 0.5evőkanálsütőpor
- 2dltejszín
- 1teáskanálvanília eszencia
- 120gcsokoládé - ét (45-59%-os, olvasztott)
A krémhez:- 110gvaj
- 2dlporcukor
- 100gcsokoládé - fehér (olvasztott)
- 150gnatúr krémsajt (pl.: Philadelphia original)
Leírás A csokoládés cupcake már önmagában is nagyon finom, hiszen a vajtól remek omlós tésztát kapunk. Azonban ezzel a krémsajtos fehércsokoládés toppinggal igazán mennyei. Kiváló kombináció ez a két íz együtt. Jó étvágyat.
ElkészítésA tészta elkészítése az első. Habosra keverjük (robotgéppel) a vajat és a cukrot. Majd egyenként hozzákeverjük a tojásokat. Keverjük kb. 2 percig minden egyes tojás után. Hozzáadjuk a vanília eszenciát.
Egy másik tálban összevegyítjük a lisztet és a sütőport. Ezt a lisztes egyveleget apránként hozzáadjuk a vajas keverékhez, majd a tejszínt is hozzákeverjük. Amikor szép állagú a masszánk, akkor hozzákeverjük az olvasztott csokoládét.
Kipapírozott muffinformákba kanállal (jégkrémkanállal) kiadagoljuk a tésztát. 200 C fokon kb. 20 percig sütjük. Miután kivettük a muffinokat a sütőből hagyjuk a formában kihűlni.
A krém készítése következik
- Gőz fölött megolvasztjuk a fehér csokoládét.
- A porcukrot a vajjal habosra (robotgéppel) keverjük egy tálban. Fontos hogy szánjunk rá pár percet amíg valóban habos állagot kapunk.
- Ezután hozzáadjuk az olvasztott fehér csokoládét. További pár percig keverjük. Ezután jön a krémsajt és további pár perc keverés. Egy nagyon laza, habos krémet kell hogy kapjunk.
- Habzsákkal feldíszítjük a muffinokat ezzel a finom krémmel. Különböző színes díszítő cukrokkal illetve csokoládé golyócskákkal is díszíthetjük. Jó étvágyat.