Cukorhelyettesítő anyagok és a velük készült sütő- és édesipari termékek

Egészséges otthon
PUBLIKÁLÁS: 2016. június 16. 14:00
Minden olyan édesipari vagy sütőipari termék készítésekor - legyen az csokoládé, desszert, torta, piskóta -, amelyben nélkülözhetetlen a cukor tömege, mesterséges édesítőszerek nem használhatók. Ez esetben csak pár úgynevezett "cukorhelyettesítő" jöhet szóba. A gyakorlatban két fajtájukkal rendelkezünk. Ezek a gyümölcscukor (fruktóz) és a szorbit.

Minden olyan édesipari vagy sütőipari termék készítésekor - legyen az csokoládé, desszert, torta, piskóta -, amelyben nélkülözhetetlen a cukor tömege, mesterséges édesítőszerek nem használhatók. Ez esetben csak pár úgynevezett "cukorhelyettesítő" jöhet szóba. A gyakorlatban két fajtájukkal rendelkezünk. Ezek a gyümölcscukor (fruktóz) és a szorbit.

A gyümölcscukor vagy egyre szélesebb körben használt kémiai nevén fruktóz

30-50%-kal édesebb a répacukornál. A természetben elsősorban a gyümölcsökben fordul elő, innen származik magyar neve is. A vércukrot csupán kismértékben emeli, ezért használják "diétás" cukorként. A diétás édesipar első számú alapanyaga. Hátránya, hogy kb. nyolcszor drágább a cukornál. Mivel szénhidrát, a napi szénhidrátmennyiségbe beszámítva maximum napi 50 g fogyasztását javasolják. Ami a II. típusú, túlnyomórészt súlyfelesleggel rendelkező cukorbetegeket illeti, sem a fruktózzal, sem a következőkben tárgyalandó szorbittal készült termékeket nem javasoljuk számukra, mivel energiatartalmuk a cukoréval megegyezik, és ahhoz hasonló mértékben hizlalnak. Ezen túlmenően a fruktózzal készült diétás ostyák, kekszek közel ugyanolyan mértékben emelik a vércukrot, mint a cukrot tartalmazók. Ezért sem vagyunk hívei a "diétás édességek" fogyasztásának.

cukor

A szorbit úgynevezett cukoralkohol, a cukor édesítőerejének csupán 50-60%-ával rendelkezik. Ez az oka annak, hogy a Glukonon néven forgalmazott hazai por alakú készítményt még szacharinnal is édesítik. 2-3-szor drágább a cukornál. A vércukrot kb. a fruktózhoz hasonló mértékben, tehát enyhén, de igen elhúzódóan emeli, mivel lassan alakul át glukózzá. Ennél nagyobb hátrányt jelent az a tulajdonsága, hogy egyé­ni érzékenységtől és hozzászokástól függően nagyobb mennyiségben fogyasztva bélpuffadást, hasmenést okozhat. Javasolt napi mennyisége maximum 30-50 g, mely beszámítandó a napi szénhidrátmennyiségbe. Cukormentes cukorkák formájában is forgalmazzák. Ezen kívül diétás befőttekben és dzsemekben helyettesíti a cukrot. Az utóbbi években a szorbit világkarriert futott be mint a cukormentes rágógumik alkotóeleme, ugyanis a cukorral ellentétben nem okoz fogszuvasodást.

Összefoglalva véleményünket a cukorbetegek számára készített "diétás" termékekről, a következőket mondhatjuk el:

  • A mesterséges édesítőszerek és a velük készült energiamentes üdítőitalok úgyszólván korlátozás nélkül fogyaszthatók.
  • A gyümölcs alapú termékek (nektárok, befőttek, dzsemek) kisebb mennyiségben fogyasztva alkalmasak a diéta színesítésére, élvezeti értékének fokozására.
  • Az édes- és cukrászipari készítmények csak a normális súlyú cukorbetegek számára ajánlhatók, esetenként, kis mennyiségben fogyasztva.
Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.