Kinek a konyhájában ne lenne megtalálható? A műanyag csomagoló alapvető feladata frissen tartani az élelmiszermaradékokat, ám több trükkös felhasználási lehetősége is van még! Lássuk, mire mehetünk vele!
Átlátszó, letekerhető, könnyen kezelhető – szinte minden konyha egyik alapvető eszköze a műanyag csomagoló, amelybe egyszerűen bele lehet rakni a szendvicset uzsonnára vagy frissen tartani a megmaradt ételeket. Nemcsak erre jó azonban!
Lássuk, mi mindent lehet még kezdeni a műanyag csomagolóval, ami talán meglepetés lesz a számunkra!
1.Ellenőrizzük az érést
A gyümölcsöket ritkán tudjuk „irányítani”. Ha például azt szeretnénk, hogy a banán érettebb legyen, várnunk kell pár napot a felhasználásával. S ha éppen a kevésbé érettet kívánjuk, úgy találhatjuk, túl gyorsan édesebbé vált. Ennek oka, hogy az olyan gyümölcsök, mint a banán, alma vagy sárgadinnye, etilén gázt bocsátanak ki, mely lerövidíti az érést időtartamát és a környezetükben levő gyümölcsökre is hatással van.
Ezt megelőzendő, érdemes a leggyorsabban érő darabokat becsomagolni műanyag fóliába. Ezzel meghosszabbíthatjuk az érés folyamatát! Ha pedig arra vágyunk, hogy hamarabb megérjen a gyümölcs, egy másik, olyan társa közelébe kell tennünk a tálban, amely etilén gázt ad ki magából. Fedjük le műanyag csomagolással, hogy a gázt felfogjuk és gyorsítsuk az érést.
2.Mentesítsük a bort a dugóíztől
Mindannyian megjárhattuk már olyan borral, aminek nagyon rákészültünk a megkóstolására, ám a nedűnek dugóíze volt. Mit lehet ilyenkor tenni? Elő a műanyag fóliával! Képes ugyanis kiűzni a triklóranizol nevű kémiai anyagot a borból, amely elrontja az ízét. Csak helyezzük a kancsó bor aljára a műanyag fóliát és forgassuk meg. Ha ezután öntjük rá a bort, beszívja a dugóízt.
3.Használjuk kivágásokhoz
A pitesokkal mutatósabb, ha dekoratív vágásokat ejtünk a tészta tetején. Nehéz azonban elkerülni a durva, szaggatott vonalakat. Vegyünk elő műanyag csomagolást, fektessük lazán, de egyenletesen a hűtött tészta tetejére (a hűtés fontos, különben a tészta odaragad majd a csomagoláshoz), majd nyomjuk le óvatosan a vágóeszközzel. Szép, egyenletes vonalakat készíthetünk!
4.Gátoljuk meg a csúnya fagyást
Nincs rosszabb annál, mint felkészülni egy finom jégkrém elfogyasztására, majd észrevenni, hogy fagyási sérülést szenvedett a hűtőben. Ha elég hosszú ideig tároljuk a fagyasztóban a jégkrémet ahhoz, hogy ilyen módon kristályosodjon, nyomjunk egy kis műanyag fóliát a felszínére, majd tároljuk a szokásos módon. A műanyag határvonalat hoz létre, frissebben és ízletesebben tartja a fagyit.
5.Készítsünk tökéletes buggyantott tojást
A főzőmagazinokban mindig jobban mutatnak a buggyantott tojások, mint az életben – ha azonban valóban szépet szeretnénk készíteni, hívjuk segítségül a műanyag csomagolást. Tegyünk egy keveset belőle a tálka aljára, zsírozzuk be vajjal vagy főző spray-jel, majd törjük a tojást a csomagolásba. Csavarjuk meg a fólia széleit, hogy a tojást belülre zárjuk. Ezután a becsomagolt tojást dobjuk egyszerűen felforralt vízbe és vegyük ki 5 perccel később. Kész is a tökéletes buggyantott tojás!
6.Ne hagyjuk szivárogni a sampont!
Nyitottunk már ki valaha utazótáskát úgy, hogy meghökkenve láttuk, egy kis kiszivárgott sampon vagy kondicionáló beborította a többi holminkat is? Elkerülhetjük az ehhez hasonló helyzeteket, ha a kozmetikai termékek száját egy kis műanyag fóliával körbetekerjük, majd erre zárjuk rá a fedelet. Sok bosszúságtól kíméljük meg magunkat!
7.Tartsuk frissen a festőecsetet
Amennyiben éppen festés kellős közepén vagyunk, kellemetlen minden alkalommal újra és újra kimosni a festő ecsetet, hogy aztán újra bekenjük, majd ismét kimossuk a nap végén. Időt és festéket takarítunk meg, ha a nedves festőecsetet becsavarjuk műanyag fóliába és ebben tartjuk a következő felhasználásig.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.