Hozzávalók 4 főre
A tésztához:
25 dkg liszt 1 teáskanál só 17 dkg vaj 3 dkg kéksajt
Pissaladiére Nicoise (feltéthez):
90 dkg vöröshagyma 1 közepes db piros kaliforniai paprika 4 teáskanál kapribogyó 5 dkg olajbogyó 1,5 teáskanál kakukkfű 1,5 teáskanál rozmaring 1 csokor bazsalikom 4 ek olívaolaj 1 teáskanál balzsamecet 0,5 teáskanál fekete bors 8 dkg kéksajt 2 gerezd fokhagyma
Elkészítés
Először az omlós tészta hozzávalóit gyúrjuk össze, a vajat előzetesen szobahőmérsékleten puhítjuk. Lisztet átszitáljuk, kevés sajttal kis pikantériát adunk a tésztának, majd hűtőbe tesszük pihenni legalább egy órára.
Ezalatt elkészítjük a hagymás feltétet: apróra vágjuk a vöröshagymát, és a fűszerekkel (borsot kivéve) és nagyon alacsony hőmérsékleten főzzük legalább negyven percen keresztül lefedve. Kicsit oda fog kapni, de semmi ok a pánikra, sőt, ne hagyjunk az edény alján a megbarnult hagymadarabkákat. Ezalatt jó 15 percig elősütjük a tésztát a sütőben.
Ha a hagyma már szép színt kapott, akkor lehúzzuk a tűzről, és meglocsoljuk a balzsamecettel, meghintjük borssal, és beledobáljuk az apróra kockázott paprikát. Visszatesszük a tűzre, és pár percig pirítjuk. Mehet a félig sült tésztára a hagymás keverék, rá a felaprított kapri- és olívabogyó, valamint a kéksajt, amit egyszerűen csak morzsoljunk rá a pite tetejére. Kevés olívaolajjal meglocsolhatjuk a pite tetejét, és 160 fokon jó 20 perc alatt süssük készre.
Meg kell várni, amíg a pite teljesen kihűl! Egyrészt ekkor már tényleg szeletelhető, másrészt az íze langyosan bontakozik ki igazán. Friss saláta is tálalható mellé. sütési hőfok: 160°C sütési mód: alul-felül sütés
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.