Egy közkedvelt népi gyógymód: bodzatea

recept
PUBLIKÁLÁS: 2014. április 23. 10:56

A pézsmaboglárfélék (Adoxaceae) családjába tartozó, Hans Christian Andersen egyik híres meséjében is megjelenő fekete bodza (Sambucus nigra L.) a magyar és az európai népi gyógyászatban is előkelő helyet foglal el; immáron hosszú évszázadok óta.

A gyógyteafogyasztók körében rendkívül kedvelt a fekete bodza bogernyőbe tömörülő,sárgásfehér virágaiból (Sambuci flos) készült tea, amely hatékonyan alkalmazható meghűléskezelésére, izzasztókúráknál, köptetésre, illetve az immunrendszer általános „erősítésére”.
,,Volt egyszer egy kisfiú; aki egy nap megfázott. (…)Édesanyja, ágyba fektette, s behozatta ateafőzőt, hogy egy csésze jó bodzateát főzzön neki, mert az jót tesz ilyenkor. (…)”1bodza_vagott_664x454t5_ic   A fekete bodza friss vagy szárított virágaiból egyaránt kellemes gyógyteát készíthetünka meghűlés okozta panaszok enyhítésére. Ajánlott már az első tünetek megjelenése előttkortyolgatni a forró teából, mivel a prevenció ebben az esetben is eredményes lehet.Ha mégsem kezdtük el időben a megelőzést, és influenzás tüneteket tapasztalunk, necsüggedjünk: a bodzatea az izomfájdalmak, a fáradtság és levertség enyhítésében is segíthet. Amennyiben a tünetek nem enyhülnek és mindinkább súlyosbodnak, akkor természetesen forduljunk orvoshoz! A bodza virágai alkalmazhatók inhalálásra, ennek megfelelően nyák feloldására, amit forró,de forrásban nem lévő víz felett végezhetünk. Az elkészítéshez 2 evőkanál bodzavirág ajánlottdeciliterenként. Fontos!Inhalálást követően ne menjünk hidegre, tüdőnket ne tegyük ki hirtelen hőmérséklet-csökkenésnek! Mint minden gyógynövény fogyasztása előtt, a bodza esetében is bizonyosodjunk meg afelől,hogy vannak-e allergiás reakcióink valamely összetevőjére! Hogyan készítsük el a bodzateát?
  • Készítsünk elő 3-5g (kb. két teáskanálnyi) szárított bodzavirágot.
  • 10-15 percig áztassuk forró (már forrásban nem lévő) vízben (2,5 dl).
  • Szűrjük le a forrázatot.
  • Ízesítsük tetszés szerint (pl. mézzel vagy frissen facsart citrom levével).
Naponta háromszor is fogyaszthatjuk.
írta: Lehmann Katalin, fotók: 108.hu, Lehmann Katalin
 
Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.