A pézsmaboglárfélék (Adoxaceae) családjába tartozó, Hans Christian Andersen egyik híres meséjében is megjelenő fekete bodza (Sambucus nigra L.) a magyar és az európai népi gyógyászatban is előkelő helyet foglal el; immáron hosszú évszázadok óta.
A gyógyteafogyasztók körében rendkívül kedvelt a fekete bodza bogernyőbe tömörülő,sárgásfehér virágaiból (Sambuci flos) készült tea, amely hatékonyan alkalmazható meghűléskezelésére, izzasztókúráknál, köptetésre, illetve az immunrendszer általános „erősítésére”. ,,Volt egyszer egy kisfiú; aki egy nap megfázott. (…)Édesanyja, ágyba fektette, s behozatta ateafőzőt, hogy egy csésze jó bodzateát főzzön neki, mert az jót tesz ilyenkor. (…)”1
A
fekete bodza friss vagy szárított virágaiból egyaránt kellemes
gyógyteát készíthetünka meghűlés okozta panaszok enyhítésére. Ajánlott már az első tünetek megjelenése előttkortyolgatni a forró teából, mivel a prevenció ebben az esetben is eredményes lehet.Ha mégsem kezdtük el időben a megelőzést, és influenzás tüneteket tapasztalunk, necsüggedjünk: a bodzatea az izomfájdalmak, a fáradtság és levertség enyhítésében is segíthet. Amennyiben a tünetek nem enyhülnek és mindinkább súlyosbodnak, akkor természetesen forduljunk orvoshoz! A
bodza virágai alkalmazhatók inhalálásra, ennek megfelelően nyák feloldására, amit forró,de forrásban nem lévő víz felett végezhetünk. Az elkészítéshez 2 evőkanál bodzavirág ajánlottdeciliterenként.
Fontos!Inhalálást követően ne menjünk hidegre, tüdőnket ne tegyük ki hirtelen hőmérséklet-csökkenésnek! Mint minden
gyógynövény fogyasztása előtt, a bodza esetében is bizonyosodjunk meg afelől,hogy vannak-e allergiás reakcióink valamely összetevőjére!
Hogyan készítsük el a bodzateát?- Készítsünk elő 3-5g (kb. két teáskanálnyi) szárított bodzavirágot.
- 10-15 percig áztassuk forró (már forrásban nem lévő) vízben (2,5 dl).
- Szűrjük le a forrázatot.
- Ízesítsük tetszés szerint (pl. mézzel vagy frissen facsart citrom levével).
Naponta háromszor is fogyaszthatjuk.
írta: Lehmann Katalin, fotók: 108.hu, Lehmann Katalin