Fahéjas csiga, ahogy a svédek szeretik

Fahéjas csiga, ahogy a svédek szeretik

recept
PUBLIKÁLÁS: 2013. szeptember 24. 10:19
Hozzávalók 10 főre

Fahéj illatát még a legrosszabb orrú ember is megérzi, hiszen páratlan fűszer. Különleges receptet osztunk most meg veletek, amely tökéletesen illik egy pohár meleg tejhez vagy forró csokihoz.

Hozzávalók 10 főre

Tésztához:

15 dkg szobahőmérsékletű vaj vagy Rama 5 dl tej 50 g élesztő 1 dl cukor 1/2 tk só 2 tk őrölt kardamom 85 dkg (kb. 1,4 l) sima liszt

Töltelékhez:

15 dkg szobahőmérsékletű vaj vagy Rama 1 dl cukor 2 ek fahéj Kenéshez:

1 tojás jégcukor vagy szeletelt mandula

Elkészítés

A tejet 37 fokra (kézmeleg) melegítjük. Az élesztőt egy 3-4 l űrtartalmú keverőtálba morzsoljuk, ráöntjük a tejet, elkeverjük. Hozzáadjuk a zsiradékot, cukrot, sót és végül a kardamomot. A lisztet kimérjük, a tésztához adjuk, kb. fél dl-t félreteszünk a nyújtáshoz. Erősen megdolgozzuk a tésztát, géppel kb. 5 percig, kézzel 10 percig dagasztjuk, amíg rugalmas és egynemű nem lesz. Kb. 30 percet letakarva kelesztjük. Géppel újra átdagasztjuk, vagy kézzel lisztezett deszkán átgyúrjuk. 4 részre osztjuk, mind a négy adagot téglalap alakúra nyújtjuk.

cinnamon-rolls-with-icing-a

A töltelék hozzávalóit összekeverjük, a tésztákat vastagon megkenjük, és feltekerjük (mintha piskótatekercs lenne). Minden tekercset 10 szeletre vágunk, a vágott felükkel felfelé a kis tekercseket papírkapszliba tesszük (ugyanaz a papír, amit a muffinhoz használunk). Letakarva 40 percet kelni hagyjuk. A sütőt 225-250 fokra előmelegítjük.

A megkelt csigákat tojással megkenjük, szórócukorral/ mandulával meghintjük, és 5-10 perc alatt aranybarnára sütjük. Miután kisült citromos cukormázzal is beboríthatjuk.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.