A csokoládé allergia, ami főként a kakaóbab fehérjéivel szemben kialakuló allergiát jelenti, önmagában egy igen ritka típusa a táplálék allergiáknak. Csokoládé allergia esetén mindenképpen gondolni kell arra is, hogy a beteg nem a kakaóbabra, hanem a csokoládéban lévő egyéb összetevők (tejfehérje, szója, glutén, mogyoró, koffein, kukorica, erdei gyümölcsök) egyikére allergiás.
Illetve az is előfordulhat, hogy a csokoládé és egy rendszeresen alkalmazott gyógyszer között (pl: fluoxetin, egyéb szelektív szerotonin visszavételt gátló depresszió elleni gyógyszerek) fellépő kölcsönhatás okozza a tüneteket.
A tünetei bőrviszketés, csalánkiütés, bőrvörösség, fejfájás, végbéltáji viszketés, mentális zavarok, látászavarok, légzési nehezítettség, köhögés, vagy akár anafilaxiás reakció is lehetnek, néhány perccel vagy akár napokkal később a csokoládé fogyasztását követően.
Vecánál főként bőrtünetek jelentkeztek, - kipirosodott és kipattogzott a bőr a karján, mellkasán, hátán - de amint megtudta, hogy mire allergiás egyszerűen abbahagyta a csokoládé fogyasztást.
Antal Emese dietetikus szerint mindenképpen érdemes elmenni allergológushoz, hogy megtudjuk, pontosan mire vagyunk allergiásak, mivel a csokoládás esetében főként a fehérjét tartalmazó kakaóbab okozza a problémát. Nagyon ritka, hogy magár a csokoládéra allergiás valaki, az egyes alkotóelemekre való allergiás reakció a gyakoribb.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.