Csirkemájpástétom házilag!

blog
PUBLIKÁLÁS: 2012. április 04. 13:03
Hozzávalók 8 személyre:

Remek vendégváró és kiváló előétel a pirított kenyérrel kínálható csirkemájpástétom. Elkészítése viszonylag sokáig tart, de megéri!


Hozzávalók 8 személyre:

- 1 kg csirkemáj (szívvel együtt 1,5 kg)

- só, 15 szem bors

- 8 szem borókabogyó

- 1 mokkáskanál szárított kakukkfű

- 12 szem zöld bors (sós lében)

- 5 cl brandy

- 200-250 gr szeletelt bacon

- 30 gr vaj

A vinaigrette mártáshoz:

- 6 evőkanál borecet

- só, bors

- 2 evőkanál csípős dijoni mustár

- 12 evőkanál olívaolaj

- 1 kis csokor petrezselyem

májkrém

A csirkemájat leöblítjük, lecsepegtetjük, leválasztjuk róla a szívet (egyéb célra elhasználjuk) és mindennemű zsiradékot, hártyát. Üvegtálba tesszük, megszórjuk egy kevés sóval, a durvára tört szemes borssal és borókabogyóval, a kakukkfűvel és a lecsepegtetett, egész zöld borsszemekkel.

Meglocsoljuk a brandyvel, lefedjük és egy éjszakán át a hűtőben érleljük. A sütőt előmelegítjük 180 C-fokra. Egy kb. 1,5 l űrtartalmú, négyszögletes (gyümölcskenyér-) sütőformát kibélelünk a kissé egymásra csúsztatott szalonnaszeletekkel úgy, hogy a végük túllógjon a forma peremén.

Kiemeljük a pácléből a májat, kissé lecsepegtetjük, a formába tesszük. Tetejére locsoljuk a szelíden felolvasztott vajat (vigyázat, ha túlhevítjük, megváltozik az íze!) és visszahajtjuk rá a szalonnaszeletek végét.

A formát meleg vízzel félig telt tepsibe helyezzük és a sütőben 1 órán át gőzöljük. Kivesszük a sütőből, a tetejére alufóliát fektetünk, 2 kilónyi súllyal (súlyos tárggyal) lenyomtatjuk, azaz "tömörítjük", hagyjuk egészen kihűlni, majd legalább egy éjszakára hidegre tesszük.

A vinaigrette mártáshoz a borecetben oldódásig keverünk 1 csapott mokkáskanál sót, ízlés szerint borsot, hozzáadjuk a mustárt, cseppenként, majd vékony sugárban az olajat és a finomra vágott petrezselymet.

Tálaláskor a pástétomot vágódeszkára borítjuk, felszeleteljük, tálra rendezzük, zeller- vagy petrezselyemlevélkékkel vidámítjuk. A mártás kíséretében, háromszögletűre vágott, pirított szendvicskenyérrel, előételként tálaljuk.

Italajánlat: félszáraz fehérbor

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.