Hungarikum Napok

érzelem
PUBLIKÁLÁS: 2011. november 18. 15:22
A nemzeti értékek védelméről szóló törvényjavaslat - a társadalmi vitákat követően - már elkészült, s azt a Vidékfejlesztési Minisztérium terjeszti majd a parlament elé. A törvénytervezetet várhatóan a jövő év első felében tárgyalja a parlament. A törvény elfogadását követően egy minősítő folyamat indul el, s lesznek helyi értékek, megyeiek, nemzetiek, a csúcson a hungarikumok szerepelnek - mondta pénteken sajtótájékoztatón Tihanyban Horváth Zsolt (Fidesz-KDNP), veszprémi országgyűlési képviselő, aki maga is részt vett a törvény előkészítésében.

Hungarikum Napokat rendeznek Tihanyban november 25. és 27. között; a nyitó napon konferenciát tartanak a művelődési házban a hungarikumokról szóló törvényjavaslatról.

A nemzeti értékek védelméről szóló törvényjavaslat - a társadalmi vitákat követően - már elkészült, s azt a Vidékfejlesztési Minisztérium terjeszti majd a parlament elé. A törvénytervezetet várhatóan a jövő év első felében tárgyalja a parlament. A törvény elfogadását követően egy minősítő folyamat indul el, s lesznek helyi értékek, megyeiek, nemzetiek, a csúcson a hungarikumok szerepelnek - mondta pénteken sajtótájékoztatón Tihanyban Horváth Zsolt (Fidesz-KDNP), veszprémi országgyűlési képviselő, aki maga is részt vett a törvény előkészítésében.

Példaként említette, hogy a tokaji bor vagy a herendi porcelán szinte bizonyosan mindegyik kategóriában szerepel majd. Horváth Zsolt utalt arra, hogy a tihanyi Hungarikum Napokon lesz népművészeti vásár és kézműves termékek árudája is, ám elsősorban a magyaros gasztronómiai kínálat lesz a meghatározó a háromnapos rendezvényen.

A programokról Papp Róbert, a tihanyi Régi Idők Udvara Skanzen vezetője elmondta: az első nap érdekessége lesz Birinyi Józsefnek, a Hungarikum Szövetség elnökének, néprajzkutatónak a hangszerbemutatója, akinek a gyűjteménye mintegy 150 népi hangszerből áll.

A skanzen vezetője szerint november 26-án (szombaton) lesz a a rendezvénysorozat leglátványosabb attrakciója: reggel disznóvágással indul a program, majd Kaldeneker György budapesti televíziós sztárszakács és csapata "látványsütést" tart, s az érdeklődők közelről láthatják hogyan készülnek az igazi magyaros étkek. A kemencében folyamatosan sül majd a kenyér és a kalács is.

1ecfn9ro

A nap érdekessége lesz, hogy három csapat is versenyre kel, hogy melyikük tud jobb és magyarosabb ételt sütni, fűzni a frissen vágott disznóból. Hozzátette: mindegyik csapat kap egy levágott, 120 kilós disznót, s abból kell "hungarikum ételt" készíteniük.

Ismertetése szerint a hungarikum elnevezésű csapatot elsősorban közéleti személyiségek, gazdálkodók alkotják, a művészek és sportolók csapatában ott lesz például Gazdag Tibor és Koltai Róbert színművész, Kálomista Gábor filmproducer, Benkő Dániel lantművész, valamint Bulath Anita, válogatott kézilabdázó és Kemény Dénes, a magyar vízilabda válogatott szövetségi kapitánya. A média csapatát pedig ismert újságírók alkotják, így például Stefka István, a Magyar Hírlap főszerkesztője és helyettese, Huth Gergely, illetőleg Rákóczi Péter, a Hír Televízió műsorvezetője, Kőrösi Gábor, a TV2 Tények műsorvezető-szerkesztője.

A 9-10 tagú csapatok "ételprodukcióit" neves szakácsokból álló zsűri bírálja el, a zsűrielnök azonban a hungarikumokról szóló törvényjavaslatot a parlament elé terjesztő Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára, V. Németh Zsolt lesz.

A nap folyamán a skanzen udvarán népzenészek lépnek fel, továbbá néptáncbemutatót is láthatnak az érdeklődők. A skanzen vezetője szerint az utolsó napon kiállítást és vásárt rendeznek a "disznóságokból", illetve bemutatják a régi idők ízeit és illatait. Mint mondta: olyan különlegességet kóstolhatnak meg például a vendégek, mint a levendula lekvár-, likőr és szörp, s vásárolhatnak a kivételes illatú levendula szappanból is.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.