Agyserkentő hozzávalók

agy
PUBLIKÁLÁS: 2011. május 12. 08:55
Az idők folyamán elődeink mindig próbálkoztak azzal, hogy táplálékukkal fokozzák teljesítőképességüket. Mára kutatások is bebizonyították, egyes ételek valóban javítják az agy működését.

Oláh Ibolya dietetikus szakértő a memóriánkat segítő, agyserkentő táplálékokról beszélt a Csak csajokban.

Az idők folyamán elődeink mindig próbálkoztak azzal, hogy táplálékukkal fokozzák teljesítőképességüket. Mára kutatások is bebizonyították, egyes ételek valóban javítják az agy működését.

Egyszerű alapanyagok a konyhából:

Az egyik legfontosabb élelmiszer a zab, amit régóta agyserkentő és idegerősítő gabonának tartanak. B-vitaminokban, magnéziumban és kolinban gazdag, de bőven tartalmaz esszenciális aminosavakat is. Ilyen például a tirozin, amit a test és a szellem vitaminjának neveznek a hozzáértők.

A dió különösen E-vitamin-tartalma révén fontos, de B-vitaminban is gazdag, ami növeli az összpontosítást, serkenti a tanulási és javítja az emlékezőképességet.

A rostokban gazdag müzli növeli a szellem élénkségét, jókedvűvé tesz és a stresszt is csökkenti. Már egyheti rendszeres fogyasztása megakadályozza a gyors kimerülést.

A hal gazdag omega-3 zsírsavban, amely elengedhetetlen az optimális agyműködésez. Gátolja az agyban a gyulladás kialakulását, és pozitívan hat a sejtregenerációra.

A tönköly magjában lévő zsír erősíti az idegek mielinburkát, és stabilizálja az idegrendszert.

A szója gazdag lecitinben, sok aminosavat tartalmaz, amelyre a neurotranszmitterek (ingerületátvivő anyagok) felépítéséhez van szükség.

Az alma antioxidáns tulajdonságának köszönhetően segít megelőzni az olyan idegrendszeri megbetegedéseket, mint az Alzheimer- és a Parkinson-kór.

Az egyszerű krumpli kiváló táplálék az agy számára. A B6 vitaminban gazdag burgonya segít fenntartani az agy neurotranszmittereit, ami elősegíti, hogy gyors felfogású maradjál és rendszeres fogyasztásával a verbális képességeidet is fejlesztheted. De nem kell belőle sokat enni, kis mennyiség is csodákra képes.

Ne hagyj fel a zöld színű zöldségek fogyasztásával, de egyél színes zöldségeket, narancssárga, sárga és piros színűeket is. Svájci kutatók megfigyelték, hogy azoknak a nőknek jobb a memóriájuk és gyorsabb a reakció idejük, akik C-vitaminban és béta-karotinban gazdag zöldségeket ettek, míg azok, akik csak saláta leveleken éltek nem büszkélkedtek jó eredményekkel. A hozzáértők úgy vélik, hogy a béta-karotinnak hála a felfogásunk gyorsul.

További természetes agyserkentő készítmények:

Omega 3-6-9 : lenmagolaj ,

Értágítás, vékeringést segít: ginko biloba, ginzeng

Idegrendszer: B-vitamin, lecitin

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.